През ХХ век жените в архитектурата се утвърждават като значими фигури в професията си, въпреки многобройните предизвикателства и ограничения, свързани с пола.

Много от тях допринасят за развитието на модерната архитектура, урбанизма и дизайна.

Ето някои от най-влиятелните жени архитекти на ХХ век.

1. Заха Хадид (1950-2016)

Заха Хадид

Снимка: Getty Images

Заха Хадид е една от най-известните жени архитекти на ХХ век. Родена в Ирак и работеща в Лондон, тя става първата жена, която получава престижната награда "Прицкер" през 2004 г. Нейният стил е известен със своите иновативни и футуристични дизайни, като някои от най-известните й проекти включват Център за водни спортове в Лондон, Музей на изкуствата MAXXI в Рим и Център Хейдар Алиев в Баку.

Заха Хадид е известна със своите авангардни и футуристични дизайни, които предизвикват традиционните представи за архитектура. Тя използва иновативни материали и технологии, за да създава уникални форми и пространства.

Заха Хадид

Снимка: Getty Images

2. Лина Бо Барди (1914-1992)

Родената в Италия бразилска архитектка Лина Бо Барди

Снимка: Instituto Lina Bo e P.M. Bardi

Италианско-бразилската архитектка Лина Бо Барди е известна със своите социално ангажирани проекти и влияние върху модерната архитектура в Бразилия. Едни от най-забележителните й проекти са Културният център "Сеск Помпея" и Музеят на изкуствата в Сао Пауло (MASP).

Sesc Pompeia на Лина Бо Барди в Сао Пауло, Бразилия

Източник: @Pedro Kok
 

Лина Бо Барди акцентира върху социалната роля на архитектурата. Нейните проекти като Културният център "Сеск Помпея" в Сао Пауло насърчават обществените пространства и включват общността в архитектурния процес.

3. Ейлийн Грей (1878-1976)

Ейлийн Грей

Източник: Royalacademy.org.uk

Ейлийн Грей е ирландска архитектка и дизайнерка, известна със своите модернистични мебели и интериори. Нейният най-значим архитектурен проект е вила E-1027 на Френската ривиера, която е пример за модернистичния стил и функционалност.

Реставрираната Е-1027 вила на Ейлийн Грей

Източник: Аrchdaily.com

Тя въплъщава новаторски подход към жилищната архитектура, съчетавайки функционалност и елегантност.

4. Шарлот Перриан (1903-1999)

Източник: cc-tapis.com

Френската архитектка и дизайнерка Шарлот Перриан е известна със своето сътрудничество с Льо Корбюзие и Пиер Жанере. Тя играе важна роля в развитието на модернистичния дизайн, като създава мебели и интериори, които са едновременно функционални и естетически.

Шарлот Перриан въвежда новаторски подходи в мебелния и интериорен дизайн, използвайки индустриални материали като стомана и стъкло, за да създаде функционални и красиви интериори.

5. Марион Махони Грифин (1871-1961)

Източник: National Library of Australia

Една от първите лицензирани жени архитекти в света, Марион Махони Грифин е американска архитектка, която е работила със знаменития Френк Лойд Райт. Тя е известна със своите детайлни и красиви архитектурни рендери и със своето сътрудничество с съпруга си Уолтър Бърли Грифин в разработването на планове за Канбера, столицата на Австралия.

Марион Махони Грифин работи върху планирането на австралийския град, като въвежда принципи на устойчиво градско планиране и интегриране на природните ландшафти в градската среда. 

6. Джулия Морган (1872-1957)

Джулия Морган пред Нотр Дам в Париж, 1901 г.

Източник: pioneeringwomen.bwaf.org

Джулия Морган е първата жена, която е приета в архитектурната програма на Ecole des Beaux-Arts в Париж. Тя е известна с проектирането на Hearst Castle в Калифорния, както и с множество други сгради и структури, проектирани в стил, който съчетава традиционни и модерни елементи.

Джулия Морган използва местни материали и техники, които са екологично съобразни. Нейните проекти демонстрират баланс между природа и архитектура.

7. Едит Хийт (1911-2005)

Източник: Brian and Edith Heath/Heath Ceramics Collection, Environmental Design Archives, UC Berkeley

Едит Хийт е американска дизайнерка и архитектка, която е известна със своите керамични произведения и съдове. Тя основава Heath Ceramics и създава уникални продукти, които съчетават изкуство и функционалност. Едит Хийт е една големите пионерки и бунтарки на това изкуство. 

Пътят на жените до професионални направления като архитектура и дизайн е бил труден

През ХХ век жените в архитектурата се сблъскват с много предизвикателства, свързани с половите стереотипи и дискриминацията. Въпреки това, те успяват да преодолеят тези бариери и да оставят значително наследство в архитектурата и дизайна. Техните иновации и революции в идеите прокарват пътя за бъдещите поколения жени архитектки.

Жените в архитектурата на ХХ век са не само част от историята, но и двигатели на промяната и те продължават да вдъхновяват и оформят бъдещето на професията.

Най-големите трудности за жените в архитектурата през ХХ век

Няма две мнения по въпроса: това са половите стереотипи и дискриминация.

Те често са били изправени пред предразсъдъци и дискриминация в професионалната среда, която традиционно е била доминирана от мъже.

Много от тях са били подценявани и са се сблъсквали с трудности при намирането на клиенти и работа.

Имало е също така и образователни бариери.

Достъпът до образование по архитектура е бил ограничен за жените в началото на ХХ век. Джулия Морган е първата жена, приета в Ecole des Beaux-Arts в Париж, след като преодолява множество лични препятствия.

Много жени архитектки са работили в сянката на своите по-известни колеги мъже и е било трудно да придобият каквото и да било признание по онова време. Шарлот Перриан често е била пренебрегвана в полза на Льо Корбюзие, въпреки че нейният принос е бил доста съществен.

Развитието на жените в професионално направление като архитектурата, носи своите причини основно в появата на феминисткото движение.

Феминистките движения в началото на ХХ век успяват да извоюват право на глас за жените и други основни граждански права, което води до повишаване на общественото съзнание за равенството между половете.

Женските движения настояват за равни възможности в професионалния свят, включително в традиционно мъжки професии като архитектурата.

Това насърчава работодателите да наемат жени и създава повече възможности за тях. 

След Първата и Втората световна война, много жени започват да работят в различни професионални области поради икономическата необходимост от работна сила. Това създава прецедент за по-голямо участие на жените в професионалния живот, включително в архитектурата.

Бързото развитие на градовете и нуждата от нови инфраструктури увеличават търсенето на архитекти. Това открива нови възможности за жените да се включат в професията.