#Преди Деня на влюбените на 14 февруари и ротацията през март, феромоните на българската политика са по-активни, будни и заредени от продавач на семки преди голям мач. Въздухът е наситен и напоен с усещане за партийна романтика. Купидон посети Народното събрание и го нападна със своите стрели като в стар и прашен уестърн за "каубойци и индианци".

Някогашни архетипни врагове, сякаш омагьосани от Афродита, се озоваха в обятията на обичта един към друг. Мъдрецът е казал, че от омразата до любовта има само една крачка, а българските управляващи и подкрепящите ги решиха да преодолеят туй и без това късо разстояние с енергичен подскок. Свети Валентин дойде в "свети Парламент" и раздаде безплатни резервации за Деня на влюбените, включващи специално Афродизиак-меню за сервиране в стаята, в която има легло във формата на сърце, розови листенца по копринените чаршафи и вана с етерични и еротични масла.

Романтичната вибрация в пред-ротационната сглобка бе облечена в думи от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, наричан вече от някогашните си надъхани площадни опоненти "господин Пеевски". Все още младият политик и предприемач рече по адрес на бившия премиер, лидер на ГЕРБ и редови сега депутат Бойко Борисов и другия бивш премиер, ко-лидер на "Продължаваме промяната" и също депутат Кирил Петков следното: "Приятелски, политически и двамата са ми много близки. Много ги обичам и двамата".

Тук "господин Пеевски", може би усетил идващото цунами от сочни спекулации за всевъзможни композиции и комбинации, обясни:

Мъже не харесвам

"Да се водим някъде звучи малко... Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората, които се събираме в кабинета, не харесваме мъже, надявам се поне. Аз не харесвам. Много е интересно това водене по кабинети. Ние сме всеки ден заедно. ДПС е част от това парламентарно мнозинство. Виждаме се с Кирил Петков в моя кабинет, аз ходя в неговия. Аз им спасявам винаги нещата, когато има проблем с другите партии".

Но духът бе пуснат от бутилката, пастата излезе от тубата, а романтиката изпълни неочаквано топлия февруарски въздух. Все пак любовта има много форми и вариации. Редно е да отбележим, че категоричното дистанциране на Пеевски от интимното харесване между мъже не се е приело добре в средите на прогресивните политически активисти. Не, че те задължително харесват мъже, но със сигурност са се посветили на светлата битка със стереотипите срещу всички екзотични и нестандартни влечения, ориентации и комбинации. И така по този важен вектор може да се образува пукнатина в сглобката. Но все пак любовта е тук, за да победи. И властта ще се обзаведе с типичен приказен хепиенд: "И заживели и зауправлявали заедно, докато европейските избори и края на войната не ги разделиха..." А пък кой знае накъде ще поеме повикът на сърцето в крайна сметка. Френският палавник и провокатор Фредерик Бегбеде написа, че "любовта трае три години", но в българската политика пълният мандат е четири, така че може да има дописване и нов тираж с роден превод.

Класиките на българското кино също може да ни помогне в разкодирането на сложните като исторически монолог на Путин отношения между българските политици в наречената от самите тях сглобка. Дали в Народното събрание "Всичко е любов", както се казваше и прочутият филм с отишлия си преди дни голям актьор Иван Иванов?

Или по-скоро трябва да говорим за "Да обичаш на инат" с Велко Кънев

Парламентарните феромони продължават да трептят, Купидон дебне със своя любовен лък излизащите от Народното събрание и всяка разходка в триъгълника на властта се превръща в опасна зона за пронизване от стрелата на страстта.

Все пак ще ги посъветваме да не прекаляват с обичането, че както е казал народния гений - много хубаво не е на хубаво. Пеперудите в стомаха могат да доведат до подуване и призляване, да объркат целия микробиом. И затова български политици, внимавайте с любовта. Особено преди, по време и след ротация. Взимайте предпазни мерки. А той Свети Валентин ще се оправи и без вас.