#JC, както иска да бъде наричан има интересна съдба. Работил е в сърцето на Париж с най-известните дизайнери и артисти, а един ден решава да проучи Китай и Азия. Никога не се връща отново във Франция. 

Роден в Бордо, следва визуални изкуства в Париж, а като артистичен директор е подготвял партита за Луи Вюитон, Dior и Renault. Обича да чете, интересува се от пътешествия и от малцинствени етнически групи. Пътувайки из Китай, толкова е впечатлен от културата на страната, че решава завинаги да остане и да развие собствен бизнес в Поднебесната империя. 

Разговор с JC по време на снимките на филм за Националната китайска телевизия

Снимка: CCTV/ China Central Television

Вижте още снимки ТУК >>>

JC пристига в Юнан, омагьосан от природата на тази китайска провинция, характеризираща се с вечна пролет, целогодишни цветя и синьо небе:

Дойдох тук, за да избягам от фалшивите хора в Париж

Признава също, че Франция никак не му липсва. 

JC живее в много малко затънтено село в планината Дзинмай, една от най-древните китайски планини, където вероятно още от Ледената епоха виреят чаени дървета. 

Разговор с JC по време на снимките на филм за Националната китайска телевизия

Снимка: CCTV/ China Central Television

Това е магическото лоно на чаените гори.

Юлия Владимирова и JC от Бордо в неговия мистичен и мистериозен клуб-бар в сърцето на джунглата в провинция Юнан

Снимка: CCTV/ China Central Television

Френският гражданин в село Ъун Уа открих съвсем случайно, когато на втория ден от моето пътешествие в провинция Юнан, започнах да изпитвам кофеинова абстиненция. Търсихме кафе насам натам с китайските колеги, когато като в съновидение се появи едно доста екзотично и в същото време модернистично арт място - заведението на JC. Той ми приготви страхотно ледено лате с местен сорт китайско кафе, а приказките и темите, за които разговаряхме ставаха все повече и все по-интересни - от Жан-Люк Годар, през Мишел Уелбек, до палавия Макрон и флирта му с Китай, а също и протестите срещу пенсионната реформа. 

Разговор с JC по време на снимките на филм за Националната китайска телевизия

Снимка: CCTV/ China Central Television

В крайна сметка екипът на CCTV - китайската национална телевизия, реши да снимаме този интересен човек, който да разкаже как и защо е решил да промени живота си, заживявайки и работейки в Китай. 

Така изглежда апартаментът, който французинът дава под наем за специални гости, които искат да се потопят в духа на местните традиции

Снимка: CCTV/ China Central Television

Важно е да кажем, че JC има изключителен нюх към красивото и детайла и освен, че е направил лаундж бар, създал е и луксозен апартамент, който може да бъде нает срещу 300 евро на човек на вечер. Както самият той казва: 

Луксозно изживяване за нестандартни хора.

Ароматни свещи и всичко, което притежава магическата чаена гора

Снимка: CCTV/ China Central Television

JC е създал интериора на мястото изцяло по своя идея, включвайки елементи от местната фолклористика - Буда, дърво, чаена символика, но също така е добавил и знаците на лукса: вана с изглед към тропическата гора, балдахиново легло и гурме удоволствия и коктейли, приготвяни от самия него. 

JC произвежда солидно количество ликьори за душата - те се дължат на голямото разнообразие от растения и цветя в района на Юнан

Снимка: CCTV/ China Central Television

Апартаментът съчетава вярванията на местните и това, което е отличително за този район: вярата в будизма, но и същевременно анималистичните религиозни схващания на населението, отпращащи по-скоро към шаманизма и мистиката.

Французинът в тропическата китайска гора иска всеки един от гостите му да съпреживее магията на мястото с нейните вкусове, аромати, движения, звуци. Заради това той не желае случайни хора и има нещо като малък тест преди да резервираш мястото. Той иска да бъде сигурен, че клиентите ще се насладят на преживяването и няма да бъдат разочаровани. 

Кадър от апартамента, който JC дава под наем

Снимка: CCTV/ China Central Television

Тук, около планината Дзинмай, хората вярват в Бога на Чая и наистина смятат, че той може да предвижда и променя ходове на времето. Носят се дарове на многохилядните древни чаени дървета. Природните сили са дълбоко обвързани с телата и съзнанието на местните. На всеки покрив се вижда чаеният знак - чаено листо, изработено от камък, някои от които наистина стоят забучени там от древни времена, предаващи се от прадеди на синове.

Така изглежда апартамент, който французинът дава под наем за специални гости, които искат да се потопят в духа на местните традиции

Снимка: CCTV/ China Central Television

Това е нещото, което впечатлява JC. 

Следва дегустация на ликьори...

Снимка: CCTV/ China Central Television

Той споделя, че обожава този разнообразен свят на растения, от които може да приготвя всичко за своя бар, в същото време обича и свободата, която има тук. 

"Тук се чувствам много по-свободен отколкото във Франция, защото никой не ме задължава да правя нещо. Правя това, което обичам и ме вдъхновява. Работя с даровете на природата и красотата на района."

Логото на мястото

Снимка: Юлия Владимирова

Като истински французин, JC се сдобива по някакъв начин и с бутилки вино от Бордо, които дегустираме заедно и обсъждаме вкусовите им качества. Пушим и различни видове китайски марки цигари, които ми се струват доста силни в сравнение с тези у нас и дори тези във Франция. 

Отново като истински французин, борави добре с бъчвите, в които приготвя уиски, ароматизирано с местни треви, но най-големият му специалитет са ликьорите.

Има над 20 вида от различни билки и плодове, а вкусовете варират от по-силни до по-сладки и плодови. 

Така изглежда апартамент, който французинът дава под наем за специални гости, които искат да се потопят в духа на местните традиции

Снимка: CCTV/ China Central Television

Опитвайки поредния ликьор, който той ми предлага, французинът споделя, че освен напитки, приготвя и гурме кухня, която отново е за специални хора, както се изразява.

Гурме кухнята включва цветове и растения от местния район, съчетани с елементи на френската кухня. 

Отново един от коктейлите, които се предлагат

Снимка: Юлия Владимирова

Този фюжън, казва той, привлича много екстравагантни хора тук.

"Наскоро тук беше един доста заможен френски представител на Ауди заедно със съпругата си. Те пожелаха да им направим излет в джунглата, а на един водопад с красива гледка, приготвихме специални коктейли на място, защото носихме всичко необходимо. Така преживяването им беше изключително - в средата на дивото с неподозирани алкохолни напитки, приготвени с умение по специален начин".

Храната и по-конкретно фюжън експериментите са много важни за JC - той съчетава умело спецификите на тропическата кухня с френската

Снимка: Юлия Владимирова

"Всичко произвеждам на място. Дори чашите и съдовете ги изработваме тук. За мен най-важното е да използвам всичко, което тези земи предлагат", добавя той.

Французинът има партньори в своя бизнес - срещаме се с някои от тях. Единият помага за измислянето на рецептите, а другият е дипломиран майстор на порцелан, който изработва въпросните съдове. 

JC споделя, че наскоро му е гостувал шеф готвач от Франция, който е главен шеф готвач в ресторант със звезди Мишлен. Когато се разходили наоколо и шефът разбрал колко видове продукти, подправки, плодове и зеленчуци има на това място, се разплакал. По думите на французина, шефът бил очарован от това колко малко знаем за света и богатствата му.

Храната и по-конкретно фюжън експериментите са много важни за JC - той съчетава умело спецификите на тропическата кухня с френската

Снимка: Юлия Владимирова

В бара на французина има всичко, от което се нуждаем ние хората, преди да започнем да се делим на европейци и азиатци. Има хубаво кафе, прекрасни коктейли, които никога не сте опитвали и неочаквана на вкус хран, принадлежащи на бъдещето. И на гората.

Храната и по-конкретно фюжън експериментите са много важни за JC - той съчетава умело спецификите на тропическата кухня с френската

Снимка: Юлия Владимирова

JC, по всичко личи, обича детайлите. И умее да ги изпипва по такъв начин, че хората, които също обичат детайлите и артистизма, да забелязват уменията му. 

Храната и по-конкретно фюжън експериментите са много важни за JC - той съчетава умело спецификите на тропическата кухня с френската

Снимка: Юлия Владимирова

По време на разговора го попитах дали не му е скучно и той възкликна: 

"Аз имам ужасно много работа тук, ние по цял ден измисляме нови идеи и работим по реализирането им!"

Съдовете от стъкло и порцелан се изработват на място от артисти и майстори на керамиката

Снимка: Юлия Владимирова

В момента JC строи друг лаундж бар в съседно село, който ще бъде също в бутиковия стил на еклектика между модерното, мистичното, племенното, първичното и природното. Освен това предстои да открие ексцентричен ресторант в Шанхай заедно с френска предприемачка, живееща в града. Той открехна завесата, че това е място, разположено на доста голяма територия, но в което ще има само 10 маси. Както се изрази той:

"Личното пространство е ключово за човек, за да усети атмосферата и чувствеността на едно място"

Луксозно изживяване, което принадлежи на смелите...

Снимка: Юлия Владимирова

Освен, че очаквам с нетърпение да посетя мястото в Шанхай, щом пътят ме отведе в тази посока, мога да помечтая и пожелае още едно единствено нещо на вас:

Опитвайте повече и събирайте цветовете на света!