Историята на Шафранболу, градче, което е разположено в провинция Карабюк в северозападното черноморско крайбрежие на Анадола, датира от 3000 г. преди новата ера. 

Снимка: Юлия Владимирова
 

Някога бил град на римската провинция Пафлагония, Шафранболу е бил домакин на много цивилизации, включително Римската, Византийската, Селджукската и Османската империя през цялата си история.

По време на османската епоха градът е служил като важен път - кръстовище на пътя Кастамону - Гереде - Истанбул по известния Път на коприната.

Снимка: Юлия Владимирова

В същото време Шафранболу е бил и популярна резиденция за османската аристокрация, близка до султана и везирите.

Когато влезете в града, сякаш влизате в друго време. 

Снимка: Юлия Владимирова

Град Шафранболу е типичен османски град с типична за времето османска архитектура. През сградите и улиците в града се усеща духът на отминали времена, а и това, че е бил важна точка от пътя за търговия с кервани.

Къщите са построени от камък, желязо, дърво и създават усещане за хармония и носталгия. 

Снимка: Юлия Владимирова

По малките улички има занаятчийници, магазинчета и кафенета, където възрастни мъже пушат цигари и пият чай. 

Когато минаваш покрай тях ти става уютно в топлината на техните разговори, макар да не разбираш езика.

Снимка: Юлия Владимирова

Шафранболу е град, разположен на хълм, затова местни туристически фирми предлагат разходки с бъгита, които могат да изкачват бързо и лесно калдъръмените улички, за да стигнете до върха, откъдето има чудна гледка и стигате до замъка на Шафранболу, който е магична сград в топло жълт цвят, а близо до него има часовникова кула. 

Снимка: Юлия Владимирова

Магията на града е срещата между архитектурата и природата.

Мястото е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1994 г. 

Градът определено събира всички цветове на природата. Дълбоки каньони с невидими реки, интересна растителност....и разбира се, шафранени цветчета навсякъде. 

Снимка: Юлия Владимирова

Шафранът е растението, което дава името на Шафранболу. Това е вероятно една от най-ценните и скъпи подправки в света. Има цели 1800 вида шафран в света. В анадолския район са разпознати около 40 видове от рода Crocus. Някои от тези растения цъфтят през пролетта и есента. 

Латинското име на шафрана е Crocus sativus. 

Снимка: Юлия Владимирова

Освен подправка, шафранът се използва и в медицината като средство за лечение в анадолския регион още от времето на Хитит. Според някои източници шафранът е култивиран в Шафранболу и изнасян в Европа от 1913 г. Омир и Хипократ пишат за шафрана, че през годините е култивиран в Иран и района на Кашмир (Индия).

Монголците пък го внесли в Китай, арабите в Испания, а кръстоносците в Западна Европа. 

Снимка: Юлия Владимирова

В Древна Гърция, Древен Рим и Древен Египет, шафранът е използван масово за боядисване, като парфюм, в медицината, както и в готвенето. 

Клеопатра е използвала парфюм от шафранени цветя. 

В Близкия изток шафранът е основна съставка поне от четири хиляди години насам и е използван и като аромант, с неговите нежни качества, но и в медицината, а дори и като афродизиак. 

В Близкия изток вълшебното растение е сравнявано със злато заради топлия жълт цвят. 

Шафранените цветчета обаче имат лилав цвят и както и изглеждат, са много фини и чувствителни на студа. 

В градчето, докато се разхождате и отбивате до малките магазинчета, където ще ви направят турско кафе и чай, можете да намерите и домашни сапуни от шафран, както и козметика за лице и тяло. 

Шафранът е основна подправка в района, която се използва и за детокс за лице и скалп. 

Черноморският регион на Турция е много мистичен заради своята цивилизация, заради Фафлагония, но и заради природата - дива, сурова на места, но ужасно красива. Фолклорът в този регион е наситен от легенди и истории за "синовете и дъщерите" на Черно море. Заслужава си да видите освен гледките и пейзажите, и да опитате вкусната храна.