Истанбул е един от няколкото града в света, в които бих желала да се връщам отново и отново. Това място носи неизчерпаема енергия, която ни кара да бъдем ненаситни и да желаем да откриваме наново.

Изглед на смрачаване към древния и величествен град

Снимка: Getty Images

Вероятно, защото се намира по средата на два континента - Европа и Азия и това е толкова романтично и драматично, че няма как да не бъдем влюбени при тази огнена среща при Босфора. 

Известната търговска улица İstiklal Caddesi

Снимка: Юлия Владимирова

Ако кажем, че Истанбул, намиращ се на 550 км от София, е град, който може да бъде описан лесно, ще излъжем. Но със сигурност няма да излъжа, ако кажа, че това е градът, в който можеш да намериш всичко. От традиционното, религиозното, мистичното и класическото до ултра модерното изживяване из новите архитектурни комплекси и руфтопове с приканващи барове и гурме ресторанти, в които можем да вкусим невъобразими вкусотии. 

Снимка: Юлия Владимирова

Вероятно затова за мен това е вечната магия: място, в което намирам от всичко и нищо не е в повече или по-малко. Някогашен Константинопол, в Истанбул усещането за империя е по-силно от всякога, но ако отпивате ледено бяло вино от някой специфичен район на Турция на място със зашеметяваща гледка, ще се чувствате като в съвременен мегаполис. 

Разходка из улиците на Истанбул

Снимка: Юлия Владимирова

Улиците на града кипят от живот и различен шум - разговори, музика, шумът на храната, молитвата на имама, пазаруване из магазините, жуженето на пазарите. 

Истанбул е задължителен град, който веднага ще влезе в сънищата ви. 

Животът на Истанбул - едно от най-магичните неща, които трябва да видите

Снимка: Юлия Владимирова

Градът предлага магически пейзажи, залези за влюбване и уникално по рода си разнообразие от храна и гурме изживявания. 

Животът на Истанбул - едно от най-магичните неща, които трябва да видите

Снимка: Юлия Владимирова

Живият метрополис, наследник на цивилизации

С единия крак в Азия, а с другия в Европа, Истанбул, древната столица на Източната Римска/Византийска империя и Османската империи, знае добре от векове как да комбинира съвременната култура с древните традиции.

Животът на Истанбул - едно от най-магичните неща, които трябва да видите

Снимка: Юлия Владимирова

Оживеният метрополис на Турция е град, пълен с чар, където миналото върви ръка за ръка с настоящето и всяка стъпка изважда наяве реликва от отминали времена.

Грандиозният град е погълнал най-доброто от двата свята на кръстопътя между два континента.

Животът на Истанбул - едно от най-магичните неща, които трябва да видите

Снимка: Юлия Владимирова

Със своите красиви исторически забележителности, изключителна кухня, оживен нощен живот, фестивали за изкуство и музика, тържествуването на вярата, лабиринтите от пазари и търговски пасажи.

Туптящото сърце на Истанбул и душата на Босфора са мечтата на пътешественика.

Никога няма да избегнете вкусът на турската храна, когато сте по улиците

Снимка: Юлия Владимирова

И ако търсите автентична кулинарна обиколка в Истанбул, Spice Bazaar е мястото, което трябва да посетите!

Пазарът се намира в истанбулския квартал Eminönü близо до моста Галата. В разцвета си през 17-ти век този богато украсен базар с L-образна форма е бил последната спирка за караваните, пътуващи по Пътя на коприната от Китай, Индия и Изтока.

Подправките - магията на Истанбул

Снимка: Юлия Владимирова

Базарът се фокусира върху подправки и други особено специфични за района хранителни продукти. Гледките и миризмите на този пазар в Истанбул пренасят всеки на едно мечтано място.

С по-малко от сто щанда, този пазар не е толкова натоварен като Капалъ чарши, но все още има много какво да си купите, особено ако искате да пресъздадете автентичната храна и напитки от пътуването си в Истанбул, когато се върнете у дома.

Пазарите за подправки и храна са една от най-големите атракции на града

Снимка: Юлия Владимирова

Какво прави Пазара на подправките толкова привлекателен? На първо място, защото това е историческо място и можете да го усетите още в първия миг. На второ, което никак не е маловажно, можете да опитате толкова много turkish delights и любезните търговци да ви черпят всевъзможни ароматни чайове, че наистина ше си представите, че сте в приказка между Изтока и Запада. 

Винаги могат да ви почерпят от стоката преди да си купите каквото искате

Снимка: Юлия Владимирова

Вековни сводести тавани, висящи натурални сапуни от таваните на щандовете, буквално стотици видове подправки, мили подвиквания с покани да влезете в магазинчетата, за да ви почерпят и опитате стоката.

Разгледайте наследството на главния османски архитект Синан

Изглед към джамията Süleymaniye, едно от великите произведения на архитекта Синан

Снимка: Getty Images

Мимар (архитект) Синан е бил главният османски архитект по време на управлението на султаните Сюлейман (известен още като Сюлейман Великолепни), Селим II и Мурад III.

Роден през 1490 г. в село Агирнас Кайсери, Мимар Синан е доведен в Истанбул по време на управлението на султан Селим I като "девширме" (система, която обучава немюсюлмански граждани на Османската империя да бъдат държавни служители).

Синан служи като еничар по време на управлението на султан Сюлейман и участва в експедициите на Корфу, Пулия (1537) и Молдова (1538). Той печели признанието на Сюлейман Великолепни с моста, който построява над река Прут в Молдова.

Комплексът Хасеки Султан, първата творба на Мимар Синан в Истанбул, носи всички архитектурни елементи от своя период.

Трите велики произведения на Синан, след като става главен архитект, показват развитието на неговото изкуство и защо е толкова значим.

Джамията Рюстем Паша в в квартал Фатих в Истанбул

Снимка: Юлия Владимирова

Първото от тези произведения е джамията и комплексът Şehzade в Истанбул.

Джамията, построена c централен купол в средата на четири полукупола, е пример за всички по-късни джамии.

Втората, джамията Süleymaniye, е най-великолепното произведение на Мимар Синан, намиращо се в Истанбул.

Най-значимото произведение на Мимар Синан обаче е джамията Селимие в Одрин (1575 г.), която той построява на 86-годишна възраст и казв, че това върховното постижение на неговия опит и майсторство в занаята.

Известната търговска улица İstiklal Caddesi

Снимка: Юлия Владимирова

Дегустация на боза във Vefa Bozacısı

Едно от най-добрите места за боза в Истанбул

Снимка: Юлия Владимирова

Vefa Bozası носи легендарен вкус и това може да бъде потвърдено само от първото нещо, което видяха очите ми пред мястото: хора, които се снимат пред бозаджийницата. Култовото място за боза в Истанбул се намира в квартал Vefa в Истанбул. В България рядко бих прибегнала до боза, но тази наистина ме върна в историческа машина на времето и си представих, че съм от придворните на Сюлейман Великолепни.

Турският хамам е вълшебното изживяване, което можете да си подарите

Хамамът - задължително удоволствие срещу стрес в Истанбул!

Снимка: Юлия Владимирова

Традицията на пречистване, физическо и в същото време и вътрешно, е терапевтичен ритуал, който датира от Древен Рим и е съществена част от турската култура.

Наред с луксозните СПА центрове, Истанбул е дом на много исторически хамами и модерни такива, съчетаващи традиционния хамам с други СПА процедури.

Турските хамами са всъщност хидротерапия с гореща пара, която има чудотворен ефект както върху психическото, така и върху физическото състояние на човек.

Хамамът - задължително удоволствие срещу стрес в Истанбул!

Снимка: Юлия Владимирова

Тази типична релаксираща почивка, разделена в различни пространства за двата пола, в мистична атмосфера, е традиционен начин да се почистите, да имате блестяща кожа и коса и  да си докарате естествен тоник срещу стреса на съвременния живот.

Още влизайки в предверието на хамама, преди всички процедури, ви посрещат с шербет, сок от нар и ви разказват какво предстои, а когато се потопите и изпънете тялото си на топлия мрамор, ще си дадете сметка какво чудесно бягство от реалността сте извършили. 

Изглед от руфтопа на ресторант Firuzende на Галата

Снимка: Юлия Владимирова

Гастро удоволствията на Истанбул

Където и да се завъртите в този град, няма как да останете гладен или да не намерите какво да хапнете. И гарантирано - то ще бъде много добро! Независимо дали си взимате улична храна, сядате в традиционен ресторант или отивате на модерно гурме пътешествие. 

Богат избор от турски сирена от различни области на страната

Снимка: Юлия Владимирова

Истанбул е град, в който лакомниците като мен се чувстват спокойни и в свои води, винаги има какво да се опитва още и никога не омръзва. Този път не успях да достигна до най-хубавото кюнефе в града, но обещавам следващия път да дам отчет за него. 

Това обаче, което видях, буквално ме накара да заспя с огъня на залеза от гледката, съчетана с храната. Ресторант Firuzende предлага италиански и турски вина, руфтоп гледка към Галата и целия град, както и невероятна селекция от сирена, произвеждани в различни части на Турция. 

Изглед от руфтопа на ресторант Firuzende на Галата

Снимка: Юлия Владимирова

Ястието, което бих препоръчала са шишчетата от телешки кюфтенца и халуми. Десертът бяха еклери, покрити с течен шоколад.

Няма да съжалявате! Нито за сицилианското вино Catarratto, нито за опитите с менюто. А на гледката и примамливия залез поне 3 двойки си предложиха годежи, в рамките на близо трите часа, прекарани там. 

Изглед от руфтопа на ресторант Firuzende на Галата

Снимка: Юлия Владимирова

Изборът на MICHELIN Guide İstanbul 2023 отразява многообразието, кулинарните традиции и отвореността на местния кулинарен пейзаж.

С 53 ресторанта в селекцията, кулинарната сцена на Истанбул предлага уникални изживявания за международните гастрономи.