#Много са легендите, митовете и шедьоврите, които разказват за величествения Рим, но има няколко, които задължително трябва да знаем, ако претендираме за богата обща култура. Първият - Капитолийската вълчица. Tя е символ на Рим и талисман на футболния отбор "Рома". Гробът на Свети Кирил в малката базилика "Сан Клементе", който по желание на брат му Методий е погребан във Вечния град, и трето - конната статуя на Марк Аврелий - единствената оцеляла от древни времена.

Ще ви покажа и разкажа повече и за трите, благодарение на моя верен приятел, който ме придружи в Рим - Samsung Galaxy S23 Ultra! Toва е третият от серията разкази - "23 000 крачки на ден в Рим", в които чрез снимки, видео истории и думи се опитвам да си обясня сложните връзки между миналото, настоящето и бъдещето на Вечния град! Животът през камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra е по-цветен, по-детайлен и по-вълнуващ - повежда ни през миналото, което не можем да върнем, настоящето, в което крачим, и бъдещето, към което искаме да продължим...

Samsung Galaxy S23 Ultra улавя по-цветно всяка емоция

Снимка: Ангел Юруков

Този път всичко започва от Колизеума...

***

Преди време играхме на "Dix it" и ми се падна карта, която описах точно с една дума - любимата ми героиня от детска книга - Момо, създадена от Михаил Енде. Бях учудена, че никой не успя да познае картата ми. Бяха нарисувани трима господа без лица и в сиви костюми. Ако сте чели книгата, веднага щяхте да се сетите, че това са Сивите господа, които искат да откраднат времето на хората. Цялата история се е запечатала в главата ми оттогава, но причината да ви го разказвам е, че Момо живее в амфитеатър. Била съм на 6 години, когато съм научила тази дума.

А най-големият амфитеатър е в Рим - прочутият Колизеум.

Оправям се към него с бодра крачка в 8 сутринта, за да може към 10.30 да сме в малката базилика "Сан Клементе", успявайки да убедя римлянката Даниела, която вече ми е приготвила корнето с капучино (римски кроасан пълен с много течен шоколад, украсен отгоре също толкова и за капак - поръсен с пудра захар), да ме пусне без да съм закусвала, ако си взема храната за из път. Връзвам на ръката ѝ мартеница, а тя е толкова щастлива от този факт, че по-късно разказала на всички за този жест и нашия празник - 1 март.

Разстоянието отново е около 20 минути (1,6 км), този път тръгвайки вдясно от Аржентинската порта, минавайки покрай Императорския форум и площад "Венеция". В тази част на града движението е интензивно, с множество пешеходни пътеки, по които пресичат групи с малки деца - около първи и втори клас, наблюдавани от няколко учителки.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Срещата ни с екскурзовода Елизабет Ферера е пред синята метростанция - спирка "Колизеума" и само след няколко минути виждам този символ на цяла една империя, чиято сцена е била превръщана в истинска африканска джунгла, а лъвове и тигри са се изправяли срещу гладиатори. По онова време амфитеатърът е разполагал с 50 000 седящи места, достъпни през десетки различни входове. Кръглата му структура е позволявала на всички да виждат случващото се на сцената.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Опитвам се да си представя Колизеума в неговото величие - сега е празен и ограбен, но все още изглежда внушително, въпреки ясните белези от набези. Двама влюбени са си платили билетче, само за да седнат на една от високите му тераси и да помахат на Samsung Galaxy S23 Ultra. През неговите обективи изследвам структурата там, докъдето не ми стига погледа.

Селфи набързо с новия Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Слънцето вече се подава, а с групата се отправяме към малката базилика "Сан Клементе".

Има няколко места в Рим без аналог и едно от тях е задължително за българите - малката базилика, където е погребан Свети Кирил, братът на Методий. Вече споменах, че посещението ми съвпада с 1 март и усещането е особено. Оказвам се единствената българка от цялата туристическа група, която се е сетила да вземе повече мартеници и заредени с национална гордост се отправяме през малките, кокетни кафенета и ресторанти, разбира се - затворени толкова рано, към тази забележителност. Минаваме покрай малки превозни средства и портокалови дървета, накичени с оранжеви плодове.

В тази част на града рано сутрин Рим е спокоен

Напомня ми сутрините във Варна, когато се спусках от Катедралата към бившата "Валентина", по пътя към уроците по история. Спомням си, че главата ми беше почти толкова пълна с информация, колкото я чувствам и в третия ден в Рим - попиваща имената на папи, местности, произведения на изкуството и периоди.

Сан Клементе със Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Заставам пред малката базилика, издигната над трите нива под земята, където можеш да видиш римската история в различните векове. Понастоящем изградения през ХІІ век храм включва комплекс от вътрешен двор с малък фонтан, ограден с колонада. В края на стената на вътрешния двор до базиликата е изградена ниска камбанария.

Още при влизането, впечатление ми прави котвата с която е украсен олтара.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Още при влизането, впечатление ми прави котвата с която е украсен олтара. На фона на пищните стенописи, тя се откроява и отново ми напомня за родната Варна. Според историците, Свети Кирил спечелва благоволението на папа Адриан, пренасяйки мощите на Свети Климент от България до Рим. Според историята, Свети Климент е хвърлен с котва на шията в Черно море, откъдето го извадил брата на Методий. Спуска се под водата с бъчва водолазен звънец в местност, известна като "Синия залив", което е подвиг, описан от самия Свети Кирил в неговата творба "Слово за пренасяне на мощите на Свети Климент Римски" от първо лице. Затова и го наричат първия ни водолаз.

Още при влизането, впечатление ми прави котвата с която е украсен олтара.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Слизам по тесни стълби едно ниво надолу, където всъщност се е намирала тогавашната, вече подготвена за мощите на Св. Кирил базилика. Не всички коридори са отворени за посетели, но ясно се виждат характерните римски колони. За лош късмет попадаме на група ученици, които въпреки предупрежденията се смеят високо и снимат в залата. Изключително лошо впечатление ми прави как учителката им го играе една от тях, когато екскурзовода прави забележка на групата. Всичко това се случва непосредствено пред мощите на Свети Кирил, заобиколени с множество паметни плочи на италиански, български и македонски, в които се изказва почит към светеца и подвига му.

Усещането е странно

Трябва да го видите, за да усетите собствената си връзка с тази история, но определено носи свой особен привкус на гордост и принадлежност, връзка между минало, настояще и бъдеще...

Спускането продължава на още две нива. Първо попадаме в богат митрейски дом с огромни и просторни стаи, а в последното подземие има дом от първите векове, с бистра течаща вода, в която хората хвърлят монета. Усещането на хлад и далечно минало пълзи по кожата, докато се опитвам да визуализирам как ли е изглеждал животът тогава. Децата са учили в домовете си, преподавали са им частни учители. Мястото, по което стъпвам, се е намирало над земята... Друг живот в друго време...

Базиликата Сан Клементе

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Всичко в базиликата "Сан Клементе" е забележително. Тя е едно малко бижу в центъра на Рим, на 10 минути от Колизеума. Подът е разпознаваем, а в наше време, никой не може да го възпроизведе. Цветовете на мозайката са специфични и всеки камък е от различен край на света, както и от различна епоха.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Ако искате да видите базиликата, съветвам ви да резервирате билет онлайн в сайта, ден преди посещението.

Преглеждам снимките на телефона си и още веднъж оценявам с отличен дисплея на Samsung Galaxy S23 Ultra! Dynamic AMOLED 2X дисплей с Vision Booster на Galaxy S23 Ultra със сертификат от VDE Германия за 100% Mobile Color Volume в цветовaта гама DCI-P3. Това с думи прости означава, че снимките ти не са замъглени и ще се наслаждаваш на невероятно ярки цветове, независимо от нивата на яркост. Дисплеят може да постигне максимална яркост до 1750 нита, при подобряване на контраста между тъмните и светлите зони на цифровото съдържание, за по-добро качество на картината. С контрастно съотношение 3,000,000:1 твоето мобилно изживяване е по-завладяващо - също като моето в Рим.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Време е да се отправим към последната туристическа спирка от посещението ни - Капитолий. Внушителният музеен комплекс съхранява много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с близнаците Ромул и Рем. В една от парадните зали на музея през 1957 г. е подписан договорът от Рим, поставил началото на Европейския съюз.

Капитолият (Monte Capitolino) е един от седемте хълма на Рим

Посреща ни копие на единствената оцеляла конна статуя от древността на Марк Аврелий - вътре в музея ще видите и оригиналът.

Проектът на Микеланджело - трите двореца и площада са едно от най-красивите ренесансови градски пространства, създадени, за да възстановят някогашния блясък на Рим. След упадъка на Римската империя, Капитолийския хълм е зарит от руини, но Микеланджело го претворява, обръщайки лицето на местността към Рим, създавайки изящна стълба, наричана Кордона и площада.

Няма начин да не останете поразени от великолепните сгради и статуи на Капитолийския хълм в Рим, където е и седалището на кметството. Капитолийските музеи пък са в други две сгради, свързани с подземна галерия.

Поглеждам батерията на телефона си Samsung Galaxy S23 Ultra - не съм зареждала телефона от вчера следобед, а батерията показва 80%, въпреки че не съм спряла да снимам и да използвам Google Maps.

Снимка: Криси Димитрова

Разделяме се с екскурзовода, защото посещението на музеите ще отнеме поне 4 часа - да, почти колкото във Ватикана. Билетите се купуват на място, но преди да се отправим на обиколката, решаваме да обядваме в "кметското кафе" - Caffe Capitolino. Поглеждам батерията на телефона си Samsung Galaxy S23 Ultra - не съм зареждала телефона от вчера следобед, а батерията показва 80%, въпреки че не съм спряла да снимам и да използвам Google Maps. Ефективността на живота на батерията на Samsung Galaxy S23 Ultra печели отличен и това не е само мое мнение. Тя е и в топ 10 на най-добрите устройства, тествани в последните 6 месеца. Захранван от чипсета Snapdragon на Qualcomm, батерията издържа почти 67 часа, когато се използва умерено, с по-малко от 2% загуби средно на нощ.

Teрасата на кметското кафе - панорамата вече се получава по-лесно със Samsung GlaxyS23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Вече сме на втория етаж на Caffe Capitolino - едно от най-добрите места за обяд в Рим. Голямата тераса открива най-добрата гледка към катедралите и Пантеона. Настаняваме се във външната палатка, където попадаме на обедно меню и божествени десерти.

В третия ден от Рим съзнанието ти е абсолютно пречистено от ежедневните проблеми. Рутината е отстъпила място на интелектуалния интерес, който историческата терапия е предизвикала. Докато избирам обяда си от италианското меню с Google Lens, за да видя как изглеждат блюдата, се замислям за Марк Аврелий - един от петима добри императори на Рим, залитащ по философията на стоицизма. Той е казал:

"Щастието на живота ви зависи от качеството на вашите мисли"

Замислям се колко много информация визуално и звуково си е проправила път към главата ми в последните дни. Умората от онези 23 хиляди крачки на ден, които извървявахме, е отстъпила място на удовлетворението от натрупаното по естествен път знание от срещата с Древния град. Усещаш онази треска да научиш още и още, да отидеш и тук, и там. Виждах нетърпението на останалите туристи от групата да посетят и Острова на Тибър, и Устата на истината, и базиликата "Свети Павел"...

В моя списък оставаше само една от набелязаните дестинации - Вила Боргезе, за която запазих последния си ден в Рим.

Голяма част от информацията по време на обиколките в Рим получавам и от Google Lens - търсачка, работеща с изкуствен интелект, която използва снимки или визуализации на камерата вместо думи. Не случайно статистиката сочи, че се използва над 10 милиарда пъти всеки месец! Чрез Google Lens успявам да науча повече за всяка забележителност - просто активирам Google Assistant, докосвам търсачката - забележителността е идентифицирана и с още едно докосване на екрана научавам повече за нея.

Отнасяйки се в мислите си, хвърлям поглед към панорамата - вижда се целият град с бляскавите куполи и ослепителното бяло на статуите.

Заслепяващ град!

Няма да крия, че една от любимите ми функции на Samsung Galaxy S23 Ultra e панорамната ъглова снимка. Ако докоснете менюто "Още", ще видите множество други режими, от които може да избирате, включително Панорама, Храна, Нощ и така нататък...

Teрасата на кметското кафе - панорамата вече се получава по-лесно със Samsung GlaxyS23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

В режим Photo снимките са стандартни при 12MP. Но ако докоснете иконата в горната част на екрана, може да превключите към запис в 50MP или дори 200MP. Имайте предвид, че ако изберете някоя от тези разделителни способности, е възможно да използвате само обектива 1x.

Може също така да плъзнете наляво, за да изберете портретен режим, който позволява да се създават ефекти с малка дълбочина на рязкост (както за хора, така и за други обекти), докато плъзгането надясно стартира видео режима.

Със Samsung Galaxy S23 Ultra на обяд в Caffe Capitolini

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Режимът Pro дава контрол върху редица различни параметри на снимане, включително скорост на затвора, ISO, компенсация на експозицията и баланс на бялото. Може да използвате и четирите обектива в професионален режим и тук ще намерите възможността да записвате в необработен формат - RAW формат.

Снимка: Ангел Юруков

Приложението Expert RAW също може да бъде достъпно чрез раздела "Още", но припомням, че трябва да бъде изтеглено. Разликата според Samsung е, че приложението ExpertRAW предоставя по-широк динамичен диапазон в сравнение с използването на стандартното приложение, дори в режим Pro. Можете да редактирате вашите снимки в това приложение с помощта на Adobe Lightroom, ако имате абонамент за Creative Cloud.

Ползвам всички тези възможности на телефона, докато се наслаждавам на обяда си на терасата в кметското кафе. Хвърлям поглед към менюто за класическата италианска паста Аматричина, като оставям място за десертите.

Няма как да пропусна да снимам този обяд с функцията "Храна" на телефона, защото блюдата изглеждат невероятно.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Лимоновата им торта и канолите в Caffe Capitolino са сред най-добрите в града и няма как да пропусна да снимам този обяд с функцията "Храна" на телефона, защото блюдата изглеждат невероятно.

Няма как да пропусна да снимам този обяд с функцията "Храна" на телефона, защото блюдата изглеждат невероятно.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Съгласни са и двойка гларуси, които вече час любопитно наблюдават масата ми от перваза на терасата. Позволяват ми да се приближа много, за да им направя снимка и решавам да им се отблагодаря.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Внезапно италианка се разкрещява:

"No! No! They are evil! You better watch out"

Oбяснява ми всъщност да пазя ръцете си, заради злите пернати, защото "ядат деца". Въпросната двойка, обаче, се оказва от друг вид. За кратко е истинска атракция, хората се тълпят, а единият гларус прави същинско дефиле между краката на хората. Награждавам го с малко хляб, който взима директно от ръката ми, а аз се чувствам като дресьор в цирк пред ошашавените погледи на местните. След кратката варненска демонстрация "Как се храни гларус" се отправям към последното предизвикателство за деня - "Капитолийските музеи".

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Още с първите стъпки се оказвам в залата на оригиналите - Капитолийската вълчица и Статуята на Марк Аврелий.

Единствената конна статуя от древността на Марк Аврелий - оригинал

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Приближавам се максимално и се вглеждам в очите на Вълчицата - не са вълчи, майчински са. Искам да я погаля по крака и успявам, което ми коства забележка от охраната, след което се потапям в море от шедьоври - интерпретации на битката между римляни и сабини, и Ромул и Рем - двамата близнаци, митичните създатели на Рим, синове на бога на войната Марс.

Капитолийската вълчица

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Сред шедьоврите, които може да видите там са "Момче си вади трън от петата", "Херкулес от Бичия форум", Капитолийския Брут и Венера Капитолийска, както и фрагмент от колоса на Константин и "Медуза" на Бернини.

Виртуална разходка в Капитолий - в галерията ни ТУК >>>

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Попадайки в лабиринта от коридори, дъх си поемам на полуоткрита тераса, озвучена от Launge музика. Гледката към останките от някогашната Римска империя те кара да се почувстваш малък, частица, прашинка, един от онези жители, бързащи за работа, подминавайки всеки ден останки на хиляди години, видели милиарди лица, чули реч на древни и нови езици...

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Замислям се отново за "Момо"на Михаел Енде и историята за времето

Момо е едно малко момиченце, което не притежава нищо друго освен време. Момо живее в един разрушен амфитеатър, изглежда странно, няма мама и татко и не знае на колко е години. Постепенно хората от околността ѝ помагат, а в замяна Момо им отделя от своето време и изслушва всеки, който отиде при нея. Момо подарява най-ценното си - своето време на приятел в нужда. Под нейното въздействие хората са умихнати, вдъхновени, радват се на малките неща в живота. Тогава се намесват въпросните Сиви господа, които искат да спрат положителното влияние на Момо върху хората. Понеже тя им дава време, тяхната цел е да го отнемат. Постепено под тeхния контрол градът става все по-сив и по-мрачен. Хората нямат време за нищо. Дори верните приятели на Момо също започват да я отбягват, тъй като и те вече нямат време.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Момо задава въпроса колко струва времето. Само календар ли е или просто график? Не е ли времето всъщност свободното време измежду всички задачи? Не е ли ценното време, онова, прекарано с приятели?

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Замислям се над това, поглеждайки часовника на Samsung Galaxy S23 Ultra - батерията показва 75 % и време има. Samsung запазва короната си на най-добрия телефон за снимки, досущ като Марк Аврелий, който до ден днешен остава един от Петимата добри императори на Рим. Наум ми идва един любим цитат от книгата "Момо", с който завършва и моята обиколка от ден 3 в Рим.

Снимка: Криси Димитрова

"Както имате очи, за да виждате светлината, и уши, за да чувате звуците, така имате и сърце, за да усещате времето. И цялото време, което не се усети със сърцето, е загубено, тъй както цветовете на дъгата за слепия или песента на птицата за глухия. Но за съжаление има слепи и глухи сърца, които нищо не усещат, макар и да бият."

Снимка: Ангел Юруков

*Специален проект на Samsung Galaxy S23 Ultra & URBN!