#Президентството, Министерският съвет, Партийният дом - Триъгълника на Властта, както го наричат в София. Това е пространството между трите институции, но и място, събрало в себе си не само политика, но архитектура и градско изкуство... Ноемврийският ден преваля, а облачно палто повива статуята на Света София... Листата, обагрени в жарки цветове, танцуват, сякаш невидима ръка ги завърта около оста им... Магията е навсякъде, но най-вече в ръката на прословутия моден фотограф Теди Грозданов. Прословут не само защото модния и артистичен хайлайф го е поставил на престол, но и защото вече четвърта година е обявен за Моден фотограф на годината! Нека видим защо не пускаш тази награда, Теди! Ти си вторият предизвикан от #URBN и Xiaomi 12T Pro, за да се включиш в серията "Мега Моменти". Трима фотографи, три градски истории и снимки, за хиляди лайкове, уловили мегамоментите, направени само с телефон ...

Зад 200-мегапикселовата камера на новия Xiaomi 12T Pro застава Теди Грозданов от София, израснал в музикално семейство, но изоставил нотите заради обектива. Снима от ранна детска възраст  - откакто получава първия си фотоапарат, който нарича "сапунерка" с меченца. 

"Често снимам музиканти. Всъщност аз оставих музиката, но тя ме преследва и винаги ме намира", смее се Теди. 

Мега Моментите на Теди Грозданов ВИЖТЕ ТУК >>>

След като навършва 19 години си дава почивка, за да осъзнае с какво иска да се занимава и какъв иска да бъде. Така решава, че фотографията му е на сърце. В момента е на 31 години. Повече от 12 години той е зад фотоапарата, превръщащ най-познатото в мистериозно, загадъчно, атрактивно и магично. В картина отвъд реалността.

Музите му са модели, певици, артисти, а последователите му в социалните мрежи - хиляди. 

Михаил Минков и Xiaomi 12T Pro

Снимка: Ангел Юруков

Ако не вярвате, погледнете следващия кадър. Замислете се колко пъти сте подминавали стълбището пред Българската народна банка в София и никога не е изглеждала по този магически начин, сякаш свърталище на вълшебници, разположено на невидимата улица Диагон-Али. Поглеждате към този кадър и си казвате: "Това е в София", а девойката ви прилича на превъплътена Есен с руса коса, появила се изневиделица, като с вълшебна пръчица. 

В ролята на Русата Есен всъщност е Жаклина Братанова - мениджър на проектa, компилация между Xiaomi 12T Pro и #URBN by Dir,  и муза на Теди Грозданов. 

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

"Целият свят сега е в социалните мрежи. Вече не се правят рекламни кампании за билбордове или списания, защото всичко е там и това, което ние снимаме професионално се използва за там. Много е важно как ти като професионалист ще се позиционираш в тях. Истината е, че не съм много активен в Инстаграм, защото социалните мрежи ме изморяват. Често си взимам и почивка от тях. Използвам профила си за портфолио, не ми е важно да трупам лайкове. Той до голяма степен показва моя стил, с който се отличавам от другите фотографи. Когато погледнеш снимка, дори без да ми е изписано името, да знаеш че Теди Грозданов я е правил. Смятам, че в годините съм си го извоювал". 

Съгласяваме се! Убедени сме, че няма човек, който да погледне тези снимки и да не познае, че той ги е снимал. Това, което го издава е симетрията, светлината, която ползва и обработката на кадрите, смята той.

"Обработката ми е много чиста и малко колеги могат да правят чист ретуш - тоест да виждаш една снимка, че е луксозна, продаваема, но да  не можеш да разбереш точно какво е пипнато на нея". 

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

Златното сечение на Теди Грозданов

Терминът "златно сечение" е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за "идеалното човешко тяло". То е било познато на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение е в основата на философските идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на пропорцията φ в архитектурата. То и в основата на погледа на Теди Грозданов. Именно за това Xiaomi 12T Pro предизвика фотографа, който успя да превърна София в един идеален град, в който между чистите линии и симетрията хаосът остава някак встрани. 

"Като софиянец смятам, че съм от малкото хора, които истински обичат града си. Често се разхождам в центъра на София и разглеждам сградите, наблюдавам какво се случва със самия град. Цялата симетрия и чувството за дълбочина и пространство са това, което ме привлече в избора на локация, а именно Триъгълника на Властта. Когато снимах с Xiaomi 12T Pro от ниска гледна точка, успях да погълна красотата на града в кадъра, а да скрия сивото и скучно, забързано ежедневие с един клик", споделя Теди Грозданов. 

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

 

Същият град, но в друго измерение

"Стремях се да покажа града, през моите очи, както аз го виждам. Преглеждайки снимките с Жаклина, харесах всичките и бих си ги сложил в Инстаграм, но може би любимият ми кадър е хоризонталния с червените цветя", разкрива фотографът. 

Изненадан е истински от магията на Xiaomi 12T Pro. По думите му, той е подходящ за хора, които обичат да снимат - от любители до пътуващи професионалисти, които могат да уловят мега момента на секундата. 

"Xiaomi 12T Pro всъщност има функциите на професионален фотоапарат. Ти можеш да си регулираш блендата и светлочувствителността, може да регулираш дори фокуса", споделя впечатленията си Теди Грозданов. 

В ръцете си има нещо повече от вълшебна пръчица! Xiaomi 12T Pro дизайн може да се похвали с първокласните предимства на флагмански смартфон с авангардна технология, скрита в елегантен, матов и приятен на допир корпус, който помещава основна камера с резолюция 200MP и характерния ефект на ореол около камерата. 

Системата за изображения е представена от най-високата разделителна способност на Xiaomi на смартфон досега, включваща 200MP мега сензор за изображения с ултрависока разделителна способност с OIS и 8P обектив. И за постигане на ултра яснота във всяка сцена, той е пълен с нашите най-иновативни функции на AI камерата.

 

Сред любимите му функции и приложения се нарежда ProCut. Благодарение на мега резолюцията от 200MP, Xiaomi ProCut може да изреже и модифицира вашата оригинална 200MP снимка в до пет различни шедьовъра, всяко с перфектна композиция и без загуба на яснота.

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

"Когато трябва да снимаш в динамична обстановка, нямаш време за мислене. Снимаш кадъра и след това с ProCut отделяш точно обекта, който си искал да заснемеш. Тоест успяваш да форматираш снимката с телефона по желания за теб начин и да акцентираш около отделните обекти. Друга любима екстра е 200-мегапикселовата система за изображения, защото дава голямо качество и след това, ако решиш да моделираш със софтуеър за обработка, имаш по-голяма възможност". 

Как става?

В приложението за камера плъзнете надясно до "Още" и изберете "Ultra HD". Докоснете иконата 200MP, за да активирате функцията. Уверете се, че рамките за лицево разпознаване се появява на снимката, за да имате най-отчетливите, перфектни резултати. След това влезте във вашата галерия и докоснете снимките, маркирани с иконата "Xiaomi ProCut", за да генерирате снимки с различни пропорции. 200MP Xiaomi ProCut предоставя различни опции за композицията, за да акцентирате върху ключови елементи, независимо дали искате да подчертаете героя или да се фокусирате върху обект за по-драматичен ефект. Именно тази функция ви прави режисьор на вашия кадър.

Благодарение на AI технологията на Xiaomi и мощния сензор за изображения, Xiaomi ProFocus може да ви помогне да заснемете и запишете обекти в движение или застой. Дори в пълно движение, той ще остане с невероятна острота. В рамките на приложението снимки може да включите режимите "Фокус за проследяване на движение" и "Улавяне на движение", преди да снимате кадър или видео.

"Нощният режим също е доста интересен. Това, което отличава Xiaomi 12T Pro от другите телефони е именно качеството на изображението дори при нощните снимки. Нямаме това насищане на шум, тази "зърненост", както казваме във фотографията", показва ни Теди Грозданов. Плъзваш до режим "Нощ" за правене на снимки. Нощният режим осигурява изключително висококачествени изображения с минимално допълнително осветление в среда с ниска осветеност. Дава нов начин да уловите света си с невероятни детайли. Можете да опитате да поставите различни източници на светлина около ключовия си обект или да смесите и съчетаете различни цветови опции за различни творчески резултати. Освен заснемането на зашеметяващи нощни пейзажи с нощен режим, можете също да отключите свой собствен стил, като използвате професионалния режим, където можете да имате пълен контрол върху скоростта на заснемането.

Гонейки симетрията, Xiaomi 12T Pro помага на Теди. 

"Има страхотен AMOLED дисплей с 68 милиарда цвята. Tова е първият CrystalRes AMOLED дисплей с двойни високоговорители от SOUND BY Harman Kardon на Xiaomi. Освен това, можеш да сложиш и grid на самия дисплей, който ти помага композиционно да хванеш симетрията на бекграунда зад модела и да го позиционираш спрямо това. Функцията ProFocus следи лицето и движението на модела и трудно можеш да сбъркаш. Освен върховата производителност, телефонът има супер батерия и заряд, който ти позволява да го ползваш много време - издържа до 48 часа при доста активно ползване". 

Подборът на палитрата цветове е изключително важен за Теди Грозданов. Избира определени нюанси и ги подрежа в хармония, за което отново е полезна светлочувствителността на телефона. 

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

"Откакто се занимавам с фотография, обичам да експериментирам с цветовете. Според мен те създават настроението на изображението. Това, което усещам, докато снимах Жаклина бе меланхолия. Може би заради мястото - фрагментираните фасади на сградите и вратите от ковано желязо, небето с неговата мекота. Като личност съм меланхолен и затова харесвам есента. По друг начин усещам града - със златните цветове и паднали листа. Точно в тази част на София има онова старо, градско усещане". 

Докато снима, Теди подрежда няколко листа - нарича го "организиране на сетчето". Казва, че държи на реда и не допуска в кадъра да има нещо, на което не му е мястото там. 

"Важно е за кадъра. Човек на малките детайли съм, защото те правят голямата картина. Забелязвам предимно тях. Те говорят. Те са есенцията на снимката и помощното средство да попиеш настроението. Имаш големият обект, но когато се вгледаш - научаваш повече". 

В кадрите на Теди няма нищо, което да му е убягнало докато снима. Те са многопластови, като самия него. Всичко е там нарочно и се надява да го видиш, ако си достатъчно любопитен. Чрез ултраширокоъгълната камера Теди ви разкрива най-голямата картина, която можете да си представите, докато макро камерата може да ви покаже фините детайли, които вдъхват живот на една история.

 

Жаклина Братанова пред обектива на Теди Грозданов, снимана с Xiaomi 12T Pro в Магичния град София

Снимка: Teди Грозданов с Xiaomi 12Т Pro

"Като личност самият аз съм многопластов, тоест има много повече под повърхността. Работата ми е олицетворение на моята душевност и ако си по-любопитен и се интересуваш повече, може да научиш много за мен без да казвам нищо. Само като ми погледнеш снимките. Чрез осветлението или самата цветова гама на снимката... Всичко ми влияе. Попивам много от живота. Не притъпявам емоции, просто ги изживявам - на пълни обороти, и хубаво, и лошо, и го пресъздавам. Всички моменти за мен са мега моменти", обобщава Теди. 

Добър избор сме направили с Xiaomi 12T Pro с Теди Грозданов! Приключваме този магически разговор, претворен във фотоистория със заклинание: 

Даваш максимума от себе си в желание и любов и не го правя, защото трябва. След това бера плодовете! 

 *Специален проект на Xiaomi & #URBN!