Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в един от най-красивите и романтични белгийски градове Брюж.

Изданието през 2024 година разглежда отблизо града и поглежда към все още неоткритите му и непредизвикани градски публични пространства.

Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в Брюж тази година

Снимка: Filip Dujardin

Въпросите, които изданието, което провокира публичната среда тази година са: кои места в момента (не)използваеми? Как можем да увеличим максимално "центъра" на града, като решим пространството по различен начин? Това четвърто издание на TRIBRU предизвиква артисти и архитекти, зрители и потребители да мислят за бъдещето на Брюж и градовете по света.

Триеналето в Брюж се откри за четвърти път, излагайки поредица от едновременно съвременно изкуство и архитектурни инсталации из целия град, които ще провокират града до 1 септември.

Подготвено от Шенди Гардин и Севи Цампала, тазгодишното триенале има за цел да бъде изследване на "скритите възможности" на града.

Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в Брюж тази година

Снимка: Filip Dujardin

Такава е и темата: Spaces of Possibility

"Със своите монументални артистични интервенции и инсталации артистите свързват градските квартали, демонстрират нови начини за използване на пространството и търсене на красота на места, които често остават пренебрегвани", това споделят организаторите.

"Всяка от творбите се ангажира критично в диалога с обществените места в града: те се обръщат към неговата история, богатото му наследство и създават нови социални, обществени и екологични разкази, които могат да инициират по-нататъшна устойчива трансформация - не само за Брюж, но и за градовете по света. "

Изложението се състои от временни инсталации, проектирани от 12 национални и международни артисти и архитекти, всяка с цел да привлече вниманието към части от града, които са били недостатъчно използвани или претърпяват трансформации.

Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в Брюж тази година

Снимка: Filip Dujardin

Сгушени в тъканта на града, съвременните произведения на изкуството са в пряк контраст със съществуващия исторически контекст.

Сред участниците в тазгодишното събитие са архитектурно студио SO-IL, архитект Sumayya Vally, дизайнерска практика Studio Ossidiana и художничката Mona Hatoum.

"Артистите и архитектите привличат вниманието към части от града, които са били скрити от погледа в продължение на десетилетия или наскоро са претърпели сериозни трансформации".

"Те включват площад Zand - преработен през 2018 г., изграждането на новия център за срещи и конгреси в Брюж през 2021 г. или разширяването на пристанището Zeebrugge." 

Дванадесет инсталации, изложени в историческия град

Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в Брюж тази година

Снимка: Filip Dujardin

Основателят на Bangkok Project Studio, Boonserm Premthada, е проектирал 18-метрова камбанария, изработена от бор, разположена между три средновековни кули.

Наречена Кулата на баланса, структурата се състои от три дървени платформи с бронзова камбана в центъра. Той предлага "съвременен контрапункт" на съседните каменни кули.

Наблизо SO-IL създадава Common Thread, инсталация, направена от тъканна мембрана, която следва криволичеща пътека през градината на бившия капуцински манастир. 

Инсталацията се състои от мембрана, съставена от 3D-принтирани елементи, тръби и плат, изработени от рециклирани PET бутилки.

Spaces of Possibility - това е мотото на триеналето в Брюж тази година

Снимка: Filip Dujardin

По-на север от вътрешния град, Studio Ossidiana създадава шестметрова цилиндрична инсталация, наречена Earthsea Pavilion, в двора на Hof Bladelin - градски дворец от 15-ти век - която "свързва сушата и морето, историята и природата".

Триеналето в Брюж е безплатно публично събитие, което се провежда на всеки три години от 2015 г.