#За няколко часа учителят по английски Иън Умни се превърна в инфлуенсър, след като опакова раницата си и замина за нападнатата от Русия Украйна. В събота, на 26 февруари, той вече е на път да вземе 26-годишната си съпруга Нелия и 2-годишния си син Джонатан от Николаев. Докато стигне до границата - вече е вайръл. Над половин милион хора от цял свят следят мисията му, която той излъчва онлайн с цел близките му в Англия и жена му в Украйна да следят маршрута му и да знаят, че е жив. Месец, след като успява успешно да се завърне заедно с Нелия и Джонатан в Манчестър, Иън удържа на думата си да се върне в Украйна. Той започна мащабна организация за хуманитарни помощи и подкрепа за разкъсаната от война страна, като вече има три хъба. Специално за Dir.bg Иън Умни разказа за пътуването си до войната и обратно и сподели емоциите, през които премина. 

"Жена ми никак не смята, че съм направил нещо героично, като по филмите. Не мога да кажа, че е впечатлена, че рискувах живота си, за да ида да я спася, но го направих за семейството си. Не мисля, че тя разбираше какво всъщност се случва със страната ѝ. Тя бе в нещо като отричане, както и повечето украинци до скоро. Не вярват, че Русия ще победи, нито са вярвали, че ще ги нападне. Те не са вярвали, че ще бъдат окупирани. Нито че градовете им ще бъдат бомбардирани. Сега това е истината. Сега виждаме бягства на хора в колите и влаковете им. Много късно те започнаха да осъзнават, че трябва да бягат", споделя Иън. 

Снимка: Фейсбук страница на Иън Умни

Близо седмица му трябваше да се възстанови и успокои, за да можем да водим този разговор. 

"Веднъж да стигна на сигурно място и обещавам да дам интервю!", казва ми той в Теlegram, където успяваме да поддържаме връзка докато е на мисията си. Ден след като успяват с Нелия и Джонатан да се доберат до Молдова и Румъния ми пише, че са добре, отразявайки успоредно всяка своя крачка за последователите му, които се умножават с всеки ден. 

"Daily Mail", "Guardian", "Mirror", BBC News - световните медии разказват героичната му история, следейки Tik-Tok-a му. А пред #URBN лично сподели как всъщност роденият близо до Ливърпул Иън Умни се забърква в тази военна романтична история.

"Живях в Украйна 6 години и през 2021 се върнах в Англия, за да се опитам да си намеря работа и дом, където да живеем заедно с жена ми Нелия и сина ми Джонатан. През септември 2021 година си счупих крака, което усложни процеса. Но жена ми успя да си вземе туристическа виза и с Джонатан останаха до януари 2022 година в Англия. След това тримата се върнахме отново в Украйна, аз останах за седмица и пак отлетях за Англия. Точно тогава Русия влезе в Украйна и семейството ми бе в опасност, далеч от мен. По същото време роднините ми в Англия ме караха да не заминавам, но аз настоявах", разказва предисторията Иън. 

Отпътувал в събота - 26 февруари 2022 г. 

@ianukraine I am heading to Ukraine to rescue my wife and son #russia #invasion of #ukraine. ##славаукраїні ♬ original sound - Ian Umney

"Бях в Украйна общо 9 дни. Отне ми два дни, за да стигна до жена ми. След това повече от седмица да напуснем заедно страната. Наложи се да минем през Молдова, за да стигнем до Румъния. От Букурещ отлетяхме за Манчестър. Нормално това струва около 20 паунда за билет. Но заради наплива от бежанци или по други причини - тримата платихме 1000 евро. Толкова бях разочарован от това... Идвайки в Англия, не получихме никаква помощ. През всички европейски градове и села, през които минахме, ни посрещаха радушно, водиха ни до местата, където можем да останем или да се нахраним, но не получихме подобно отношение в Англия", споделя с горчивина Иън, който по същото време е на първа страница на всички големи медии. 

В Англия отсядат в хотел, докато намерят апартамент, в който да останат за по-дълго.

"А след това - надяваме се да успеем да намерим къща, където да настаня жена ми и детето ми. Защото аз ще се върна в Украйна! В момента организирам център за дарения и логистичен такъв, с който да можем да осигуряваме доставки за цивилните от Европа в Украйна", казва ми Иън преди две седмици. В края на март, думите му са вече реалност. 

"Според мен в Англия не разбираха какво се случва и не знаеха  какво да правят с идващите бежанци от войната. Нямат места, където да ги настанят, нито подобаващи реакции. Може би защото вече са извън Европейския съюз, но никой не ти казва каква е причината", казва британецът. 

Отнема близо 5 седмици на Англия, за да заяви категорична подкрепа за Украйна. Само преди дни Борис Джонсън се разходи с президента Володимир Зеленски из Киев и обеща хуманитарна и военна помощ. През това време Иън вече е използвал популярността в социалните мрежи и вдъхновен от собствения си успешен опит - личната си мисия до Николаев и обратно, успява да намери сграда, която в момента е превърнал в склад за провизии и помощи за украинците. Спомня си, че когато сам тръгва към горещата точка - все още никой не е бил наясно какво ни очаква. 

Снимка: Фейсбук профил на Иън Умни

"На заминаване опаковах просто една раница. Отне ми 2 дни да я подготвя. В 13 часа в събота вече летях към Украйна. До полунощ вече бях пресякъл границата -  понеделник в 1 сутринта вече бях в Украйна. Нямах план оттам нататък. Бях подготвен да вървя около 80 км до Лвов. Това бе горе-долу идеята. За щастие не ми се наложи, защото, тъй като документирах цялото си пътуване по TikTok, срещнах хора с ван, които доставяха помощи на жени и деца в Украйна и ги транспортираха до границата.  И така беше просто късмет, дадоха ми храна и подслон за няколко часа, а аз сутринта им помогнах с доставките и ме оставиха в Лвов по обед. След това взех автобус, но преди това бях спрян от полиция под прикритие. Провериха телефона ми. Забавиха ме час да ме разпитват въоръжени със значки. След това ме пуснаха и ми казаха да се качвам на влак. Стигнах до гарата, но влакът закъсняваше с три часа. Беше нощен, който отиваше директно в Николаев - там, където бяха Нелия и Джонатан. След това имаше автобус до дома на родителите ѝ. Когато тя отвори вратата, синът ми се затича и си поплакахме. Беше доста емоционално и сега вече са на сигурно място", разказва за пътуването си Иън. 

@ianukraine #russia #invasion of #ukraine. #славаукраїні ♬ original sound - Ian Umney

"Жена ми и близките ѝ се криеха в бункер под блока, в който живееха. Час след като пристигнах, започнаха предупредителни сирени за въздушно нападение. Слязохме долу по най-бързия начин, за да се скрием от евентуалните ракети. Долу бяха оборудвани добре, но сирените се чуваха все по-често и знаех, че трябва да тръгнем незабавно", спомня си Иън. "Всички бяха стресирани. Някои жени плачеха, някои от децата също. Трябваше да намерим спешно такси до Никопол - най-големият град в бизост до Николаев. Тук отново извадихме късмет да успея да срещна баща ми и брат ми, които заедно с приятели ни помогнаха да стигнем отново по най-бързия начин до границата". 

Какво прави баща му в Украйна?

Всъщност живее там от 10 години и в момента е на фронта. Женен е за украинка, от която има втори син - така братът на Иън също се оказва на фронта. 

Снимка: Мартин Бордел

"Те останаха в Украйна, защото там е домът им", категоричен е той. "Сърцето ми кърви за тези деца и жени, които биват избивани, докато търсят бягство. От друга страна сърцето ми тупти силно заради смелостта на украинските мъже и момчета, които се борят за земята и семействата си. Не е техен избор, но те трябва да го направят. Това е безсмислена война. Война между млади без опит. За какво умират - за да отглеждат богатите и властимащите?", пита ме  Иън. 

@ianukraine #russia #invasion of #ukraine. #славаукраїні ♬ original sound - Ian Umney

А аз се чудя, защо британецът избра социалните мрежи за изява...

"Използвах социалните мрежи, за да може семейството ми по-лесно да знае къде се намирам, докато пътувах натам. Тогава видеото с подготвянето на раницата ми стана вайръл. Започнах да имам все повече последователи, които ме подкрепяха по пътя ми. Много хора ме питаха как сме, предлагаха помощ. Това, което осъзнавах тръгвайки е, че не ми пука за мен, а за сина ми и жена ми. Украинците в момента са победителите срещу Русия. Те са много добре подготвени, това смятам аз". 

Споделя, че много хора, които познава, вече са загинали, биейки се. Но повечето все още са живи и бранят родината си. В Западна Украйна много украинци намират убежище. Други остават в градове като Никопол и Харков, защото не искат да напуснат родната земя.

"Синът ми вече е спокоен, играе си, но се наложи да му подаряват играчки, защото всичките му останаха в Украйна. Лека-полека свиква с тях. Знам за България и че сте близо до конфликта. Надявам се да получавате подкрепа навреме, защото сте много близо до плановете на Русия. Ако Русия превземе Украйна, вече няма какво да я спре. НАТО няма да се намеси. Защо? Не мога да кажа. Мисля, че знаете", казва ми Иън. 

@ianukraine

♬ original sound - Ian Umney

По думите му, Нелия и Джонатан са късметлии, защото имат съществуваща виза и контакти  в Англия.  Други нямат този лукс и трябва да оцелеят с малкото, което са успели да вземат със себе си.

"Знам от какво имат нужда бежанците. Със съпругата и сина ми напуснахме Украйна с куфар и количка. Познавам ситуацията в Европа. Трябваше да пътуваме през Молдова и Румъния. Сега съм на идеалното място да доставя помощ там, където е необходима. Аз съм главен изпълнителен директор на SWUSH (Stand with Ukraine St Helens) и имаме нужда от дарения на гориво, за да можем да изпратим всички дарени доставки в Украйна. Ние, в Сейнт Хелънс, подкрепяме Украйна". Моля, помогнете ни да доставим тези спешно необходими консумативи на хората, които се нуждаят от тях. Жена ми и синът ми биха имали нужда от тях. Това е моята движеща сила за това, което правя!", казва Иън. 

@ianukraine

♬ original sound - Ian Umney