#Живеем в ерата на социалните мрежи, в която е съвсем естествено всеки да показва лицето си с филтър, а и е изключително лесно! Как всъщност филтрите променят вида ни и психиката ни ? Има ли общo между фото-филтрите в социалните мрежи, които мигновено преобразяват лицата ни и естетичната медицина? А ще изглеждат хората в социалните мрежи след 20 години? Разговарям с д-р Катя Паскова - дерматолог с над 25-годишен опит в медицината.

"Първото нещо, което аз забелязвам е кожата - на снимки или на живо. Някои филтри за снимки правят кожата по-светла, други ѝ придават шоколадов загар, но общото между всички тях е, че кожата е сияйна, без петна, белези, с копринено гладка текстура, без нито едно несъвършенство. Много често срещан ефект при филтрите на камерите в социалните мрежи е контурирането на лицето. Скулите изпъкват, бузите се "стапят" и очите се "отварят". Идеята на този ретуш е да придаде по-строен, привлекателен и отпочинал вид на едно лице. И разбира се устните! При обработените снимки те често са по-големи, сочни с изразен контур и свеж цвят", казва доктор Катя Паскова. 

Снимка: Derma Vita

Тя е член на управителния съвет на Българската Асоциация на Естетичните Дерматолози (BAAD), член е и на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частно практикуващите дерматолози в България, Академията по практична дерматология и естетична медицина, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV). Д-р Паскова е официален обучаващ лекар на компанията Allergan за България. През 2001 г. д-р Паскова създава дерматологична клиника Derma Vita. В продължение на над 20 години Derma Vita е сред водещите клиники в страната, обособявайки се като една от най-големите частни клиника по дерматология и естетична медицина у нас. Затова и е уместен събеседник по темата за съвремието, социалните мрежи и филтрите, които объркват или променят възприятията ни. 

Камерите в социалните мрежи работят с филтри в реално време, които предлагат множество ефекти, а и вече има богат избор от програми за обработка на снимки, с които се борави лесно. Ежедневно виждаме кадри в социалните мрежи на лица, които още на първи поглед си личи, че не са естествени. Има много общи черти в обработените с филтри лица. Какво най-често "поправят" хората по себе си, използвайки филтри?

"Поправят" качеството на кожата си!

Това, което забелязвам, когато разглеждам т.нар. сторита, заснети с филтър в социалните мрежи, са именно лица с безупречна кожа, която изглежда като направена от восък или порцелан, например. Безупречната кожа - без нито една гънка, пора, пигментация, червенина или неравност - не съществува!", смята тя. 

Възможно ли е с помощта на естетичната медицина да постигнем ефекта на филтрите в реалния живот и до каква степен е въпрос, който често си задаваме. Естетичната медицина в 2022-ра година може да постигне много за външния вид на един човек, но границата с очакванията, водени от обработените снимки, винаги ще бъде реалността.

"В днешно време има изобилие от технологии, методи, процедури, козметика, които да поборят качеството на кожата. С правилна и професионална грижа може да се заличат пигментации, видими капиляри, белези по кожата и др., но не може да се изтрият порите ѝ - те са жизнено важни за доброто функциониране на кожата. Мезотерапията, скинбустерите, фотоподмладяването могат да подобрят текстурата и плътността на кожата на лицето, но е съвсем нормално тя да бъде различна в определени зони", казва доктор Катя Паскова.

Снимка: iStock by Getty Images

Например, кожата около очите е много по-тънка от останалата част на лицето, има различна структура, респективно от което е съвсем нормално кожата в тази зона да е различна от останалата част. С хиалуронови филъри може да възстановим липсващ обем в средната част на лицето в скулите, но колко и как зависи от анатомията на всяко лице.

Не можем да видоизменим костната структура на човек.

"Можем да работим върху нея и спрямо нея. С колагеностимулиращи процедури можем да "повдигнем" веждите и да лифтираме кожата в околоочната зона, за да изглежда погледа по-свеж и изразителен, но не можем да променим позицията и формата на окото. Филтрите на снимките придават една и съща промяна на всяко лице, което е в абсолютен разрез философията на опитните естетични лекари. Естетичните дерматолози изготвят индивидуален план за всяко лице от процедури и грижа, съобразени и водени от индивидуалните му особености. Персоналният подход е ключът към естетични, безопасни, естествени, дълготрайни и висококачествени резултати", казва известната дерматоложка. 

Факт е, че има възход на естетическата медицина заради социалните мрежи!

"Външният вид на човек винаги е бил силно повлиян от тенденциите. Социалните мрежи са мястото, в което се създават и диктуват тенденциите в днешно време, така че е съвсем логично да се отразяват на очакванията и представите на външен вид, а от там и върху естетичната медицина, която се грижи за добрия външен вид на човек", казва тя.

Филтрите на камерите в социалните мрежи и перфектните снимки на инфлуенсърите вдигнаха високо критериите за външния вид. За съжаление, обработените, привидно перфектни кадри, всъщност са нереалистични и това е проблемът.

"Притеснително е, когато хората, повлияни от нереални снимки, видеа и т.н., имат нереалистични очаквания и представи за собствения си външен вид. Затова е важно да се осъзнае, особено от подрастващото поколение, че не всичко, което виждаме в социалните мрежи е чиста монета! Че снимките на любимия ни модел, актриса или инфлуенсър може да са добре изпълнен проект , но не винаги са реално отражение на действителността. От друга страна, подтикването към грижа за себе си не е никак лошо, напротив! Аз лично смятам, че е прекрасно човек да изисква повече за себе си! Добрият външен вид, неминуемо значи и добро здраве, защото грижата за красотата е комплексна - начин на хранене, двигателна култура, естетична грижа и др.", отбелязва дерматологът. 

Снимка: iStock by Getty Images

 Като естетичен лекар, който се грижи за красотата на хиляди пациенти вече над 25 години, Катя Паскова смело твърди:

"Грижата за външния вид е грижа за себеусещането, за начина, по който заявяваме себе си пред света"

"Нашата мисия е да подобрим качеството на живот на пациентите си, защото естетичната грижа дава повече от красива кожа и хармонични пропорции - тя дава самочувствие! Когато се създава всеобщ нереален стандарт и очакване за красота, това се отразява върху себеоценката на човек, който иска да покрие новите стандарти на красота. Този човек очаква себе си облик, който не е възможен. Не и на живо! И това може сериозно да повреди на самочувствието му. Затова аз винаги съветвам хората да се стремят да бъдат най-добрата версия на себе си!", казва тя. 

Как да се борим срещу идеалите за красота във виртуалната реалност? Изместиха ли те тези за естествената красота в реалността?

"Смятам, че тази битка още не е спечелена. Надявам се обществото да намери най-добрия начин за "симбиоза" между виртуалния свят и реалността, включително и що се отнася до възприятието на красотата", обобщава специалистът. 

След лицето, другата част от тялото, която хората най-много искат да променят е тялото, споделя д-р Катя Паскова.

При дамите е зоната на седалището и задните бедра, а при господата е областта на корема.

"Бедрата и седалището са зоните, в които най-често се среща целулит при дамите, затова процедурите, които оформят краката и дупето, особено антицелулитните са много силно търсени от тях. Излишните мазнини в корема са един от най-често срещаните проблеми във фигурата на мъжете. Затова криолиполиза CLATUU е любима процедура на повечето от пациентите ни. Терапията замразява излишните мазнини, за да бъдат изхвърлени от организма по естествен път в рамките на следващите 90 дни", отбелязва дерматологът. 

Самата д-р Паскова се доверява на естетическата медицина и е опитвала на себе си всичко, което е предлагала на пациентите си като процедури през годините, с много малки изключения.

Снимка: iStock by Getty Images

"През различните етапи от живота си съм се подлагала на подходящите за възрастта ми процедури. От 30-годишна възраст наблягам на колагеностимулиращите процедури, за да компенсирам спада на производство на колаген в организма. Поддържам добрата хидратация и плътността на кожата си с мезотерапии в околоочната зона и мезолифт на лицето и шията. През есенно-зимния период задължително правя курс от пилинги и IPL фотоподмладяване. Не пропускам да си направя HIFU лифтинг ULTRAFORMER на лицето поне 1 път годишно, като лифтингът с ULTRAFORMER е незаменим за мен при контурирането на деликатни зони от тялото, като коленете, мишниците и др. места, на които кожата също се отпуска с годините. Абсолютен фен съм на антицелулитните терапии с Акустични вълни" признава тя. 

За хората, които никога до сега не са се подлагали на естетични терапии, а искат да направят нещо за външния си вид, съветът е да започнат от избора на добрия специалист. Изберете лекар, на когото бихте гласували безрезервно доверие.

Специалистът трябва да е обучен и опитен, преди всичко, за да предложи правилна и безопасна грижа.

"Разгледайте внимателно как изглежда специалистът и как изглеждат пациентите му - това е първата стъпка при избора на естетичен дерматолог. Изберете специалист, който ще цени и работи спрямо вашата красота и вашите дадености. Процедурите и методите за терапия са много и различни. Само добрият специалист може да прецени кой метод ще работи най-добре за вас", казва още д-р Паскова. 

Факт е,че естетическите процедури не са достъпни за широката публика, но каква е тенденцията за в бъдеще? 

"Евтиното излиза по-скъпо" важи с пълна сила в грижата за красотата. Да, висококачествените продукти, професионалната грижа, експертното мнение не са евтини, нормално! Естетичната медицина предлага толкова богат арсенал от решения, че специалистът може да изготви програма за грижа за кожата, съобразена с нуждите, времето и бюджета на всеки пациент. Планираните, правилни и висококачествени решения спестяват излишни време, средства и щети по кожата ти!", добавя още д-р Паскова. 

Самата тя вижда  все повече хоризонти, които ще се отварят пред естетичната медицина и възможностите за висококачествени неоперативни решения ще бъдат все повече, все по-бързи и с минимални усилия от страна на пациента.

А как според д-р Паскова ще изглеждат хората в социалните мрежи след 20 години? #nofilterneeded