#Защо YouTube, TikTok и Instagram инфлуенсърите изведнъж решиха, че искат да се нокаутират един друг? Пред публика и за пари, разбира се. Нова ниша се отвори в последните години - влогъри, професионални "пранкстъри" и всевъзможни млади онлайн знаменитости сложиха боксовите ръкавици с надеждата да се превърнат в някакви модерни вайръл версии на автентични легенди на спорта като Роки Марчиано, Джо Луис, Шугър Рей Робинсън и Мохамед Али. Сега големият горещ разговор в средите е дали тази аматьорска страст на "новите известни" по древното кърваво изкуство на боксирането е добро за спорта или тъкмо обратното.

Тази неделя, 26 февруари, в "новата мека на бокса" Саудитска Арабия трябва да се проведе един колкото странен, толкова и популярен, професионален бой.

Ютубърът Джейк Пол излиза на ринга срещу Томи Фюри, по-малък брат на световния шампион в тежка категория Тайсън Фюри. Мачът е брандиран със заглавието "Истината" и вероятно ще събере милиони зрители по цялото земно кълбо.

Ютубърът Джейк Пол излиза на ринга срещу Томи Фюри, по-малък брат на световния шампион в тежка категория Тайсън Фюри.

Снимка: Getty Images

Джейк Пол пък е по-малък брат на Логан Пол - друг YouTube инфлуенсър, който се запали по бокса и дори стигна до демонстративна среща с иначе оттеглилия се топ шампион Флойд Мейуедър. Логан загуби своя мач, но сега говори за потенциална битка с още по-оттеглилия се "тиранозавър" на регулираната рингова агресия Майк Тайсън. Джейк Пол обаче се представя по-добре от своя брат. Той прехвърли усилията си от създаване на нелепи клипчета към произвеждане на зрелищни нокаут моменти. Джейк предизвика първо няколко колеги инфлуенсъри и ги просна на ринга. После мина на застаряващи MMA звезди и също постигна успех. Последната му победа беше в боксов мач с един от най-великите състезатели по смесени бойни изкуства Андерсън Силва.

Джейк и Томи по време на пресконференцията в Рияд

Снимка: Getty Images

Милиони почитатели на бойните спортове бяха убедени, че "паякът" Силва ще приключи боксовата кариера на разглезения инфлуенсър Джейк Пол. Но те явно не следят ситуацията. Силва наближава 50 години, а Джейк е едва на 26. От известно време младият ютубър тренира напълно сериозно и отдадено, прави редовни спаринги с истински ветерани на спорта и твърдо е решил да стане автентична сила в света на професионалния бокс. И така той победи легендата Андерсън Силва, но въпросът в средите остана: Може ли този наперен инфлуенсър да се изправи срещу истински боксьор - не срещу ММА ветеран, който да е на неговите години, а не да мисли за внуци.

Отговорът на този въпрос предстои след часове. Джейк Пол излиза срещу 23-годишният професионален боксьор Томи Фюри. Той също е инфлуенсър, известен с участието си в риалитито Love Island. Но преди всичко Томи е част от боксьорския род Фюри. Тази фамилия на ирландски пътешественици в каравани, наричащи себе си гордо "цигани" (gypsies) се гордее с поколения на побойници. Най-успешният, разбира си, е Тайсън Фюри, който твърдо застава зад малкото си братче Томи. Бащата пък е "големият" Джон Фюри, закален в години на незаконно боксиране с голи юмруци, показано зрелищно в модерната класика на Гай Ричи "Гепи".

Томи Фюри е по-малкият брат на Тайсън Фюри

Снимка: Getty Images

Бащата Джон Фюри и чичото Питър Фюри днес са уважавани треньори и боксови експерти... с криминални досиета. И двамата имат забрана да стъпват в САЩ. Джон Фюри е лежал в затвора и се говори, че в уличен бой е извадил окото на свой противник. Тъкмо той сега тренира своя син Томи за сблъсъка с ютубъра Джейк в неделя. Явно е, че залозите за монументални. Това е мачът, който ще реши дали инфлуенсърските битки си струват. Целият свят ще гледа. Ако боят е скучен, милиони ще си кажат, че модата онлайн звезди да се пердашат на ринга е поредната голяма грешка на нашата пост-модерна култура. Ако обаче Джейк и Томи доставят автентично зрелище и качествена размяна на удари, то тогава нишата на ютубърския бокс ще минане на още по-мейнстрийм ниво. 

Джейк и Томи по време на пресконференцията в Рияд

Снимка: Getty Images

Сякаш на карта е заложено цялото бъдеще на спорта. Ще остане ли той арена на дългогодишно подготвящи се по школите биткаджии или ще предаде своя територия на богати интернет сензации, които плащат за най-добрата подготовка и в крайна сметка се доказват с кръв и пот на ринга като сериозни претенденти?

Преди години всички се смееха на аматьорските срещи между знаменитости. Легендарна си остава вечерта, в която официално обявения за "най-лош режисьор на планетата" Уве Бол организира бокс екстраваганца срещу няколко от своите филмови критици и ги преби до един.

И Майк Тайсън ще е на мача

Снимка: Getty Images

Днес нивото е друго. Ютубърите тренират с месеци и инвестират милиони. Примитивният адреналин шества из артериите на издигналите с клипчета млади мъже. Те се вдъхновяват от Шугър Рей Робинсън и Кличко, а не от шоубизнес водещи и стенд-ъп комици.

Джейк Пол срещу Томи Фюри. Инфлуенърска екстраваганца в пустинята на Саудитска Арабия. Пясъчните дюни очакват опръскването с кръв.