#"За хората може да е Коледа, Нова Година или Великден, но за мен е просто ден за гърди, бицепс или гръб. Каквото и да става аз знам, че ще отида в залата, за да тренирам и ще се напомпам зверски..."

Думите са на Сам Сулек - най-бързо изгрялата фитнес звезда на всички времена. Американецът с полски корени още няма навършени 22 години, но за броени месеци привлече близо три милиона събскрайбъра в канала си в YouTube, който е негова основна платформа, заедно с TikTok, където качва бодибилдинг клипчета още от тийн годините си. Но вулканичното му избухване към световна слава сред милиони млади мъже се случи само за кратък период от време през 2023-а. Сякаш изведнъж социалните мрежи се напълниха с негови reel-чета и забавни мемета, в които той е представен като някакъв фолклорен фитнес супергерой, готов на всичко в името на напомпването в залата. С много хумор, ирония и самоирония, но и с тотална отдаденост на идеята за постоянство във вдигането на тежести, образът на Сам Сулек стана нещо като пост-модерен римейк на култа към Арнолд Шварценегер от 70-те и 80-те години на миналия век.

Сам Сулек почти не ползва Instagram и дори няма 15 публикации там, но въпреки това разполага с вниманието на близо пет милиона последователи и там. Преди няколко седмици участва в първото си публично фитнес събитие в Лос Анджелис, където се срещна с фенове и раздаваше автографи, а гледката беше изумителна. Кадрите показаха огромни опашки от хиляди хора, извиващи се през целия квартал. Реакцията на Сулек при вида на множеството е показателна и заразителна със своята органична почуда и възхита - това е неговата дебютна изява пред реални хора, но феновете са като за рок звезда или мега знаменитост с години изграждана слава и репутация. Само в епохата на социалните мрежи това е възможно да стане по този начин и само сред поколението на така наречените зумъри, родени в началото на новия век.

Сам Сулек е студент и бивш състезател по скокове във вода, който в тийн годините си открива страстта към вдигането на тежести и благодарение на невероятна дисциплина и страхотна генетика се превръща в мускулесто чудовище като от комикс. Той не говори открито за използването на анаболни стероиди и други подсилващи субстанции, но никога не е отричал и е повече от ясно, че разчита на "химията" за своята животинска физика. Това го прави и мишена на най-горещите дискусии и спорове във фитнес средите. Дали на 21-22 години Сулек е добър пример за милионите си млади почитатели, които вече религиозно следват ежедневните му влогове в интернет и попиват всяка негова дума като "Евангелие на напомпването"? Колко от тях биха се изкушили поне да опитат да достигнат размера и релефа на Сам и по пътя към Свещения граал на бодибилдинг славата да се подхлъзнат жестоко. В последните години фитнес индустрията даде множество ранни жертви и всичките бяха видимо и официално на стероиди - от Рич Пиана до Джо Линдер, плюс половин дузина професионални културисти.

Но феноменалният и безпрецедентен успех на Сулек не се обяснява само с масивната му мускулатура и очевидната употреба на анаболи. Той успя да върне усещането за така наречения "ранен YouTube" - непретенциозни влогове, без лъскав и напудрен монтаж, без отчаяна нужда от внимание и одобрение, без излишна инфлуенсърска естетика, без търсене на драма, скандали и "войни" с други ютубъри. Сулек е най-неинфлуенсърският инфлуенсър. Той просто слага една шапка с козирка, на която е поставен микрофон и снима тренировките си. Има нещо невероятно искрено в любовта му към вдигането на тежести и преследването на изключителна мускулатура. За своите години той притежава удивително богат речник, структурира изреченията си като професионален подкастър и притежава изключителен талант за непринуден хумор. Има постоянство в неговите тренировки, но и в неговата презентация. Видеата, които качваше при 15 хиляди събскрайбъра не са драстично различни от тези сега, които достигат до милиони и са редовно коментирани от най-големите имена в средите, че и извън тях. Наскоро дори подкаст-тиранозавъра Джо Роугън посвети част от коментара си на стремителния възход на Сам Сулек.

Някои анализатори твърдят, че в начина, по който говори има почти пристрастяващо за мозъка звучене. Без да го осмисляш чувстваш някакво удовлетворение и успокоение, и искаш да го чуеш пак. Видеата му също съдържат сюблимен допаминов спусък - не са претенциозни, но са изглеждат едновременно сурово и професионално, и задържат вниманието за дълъг период. Сулек просто пуска 40-минутна тренировка за гръб и рамо и получава 700 хиляди гледания без усилие. От една страна това е сигнал, че най-младите потребители на социални мрежи търсят нещо автентично и са претръпнали от лъскави монтажи, ефекти и инфлуенсърски трикове. Гаражната естетика на ранния YouTube плюс личната харизма на един много млад, но много мускулест влогър с неочаквано добри ораторски умения. Плюс идеята за свирепа дисциплина и преследване на всяко едно повторение в залата. Това са част от елементите на явлението Сам Сулек. Както и онова често неизказано привличане към тъмната страна и забраненото, към риска и опасността, заключени в очевидно анаболната физика на младежа. Сега милиони хора по целия свят буквално следят всяка негова тренировка и много от тях вероятно се надяват да не попадне в капана на неочакваната си слава. Или на злоупотребата си със стероиди. Към Сам Сулек сякаш има очакване да се превърне във feel good инфлуенсърската история на нашето време - скромен TikTok и YouTube Херкулес с чувство за хумор, който да се справи с божествените изпитания на известността.