#За приятелите от детството си е Явор. За аверите от тийнейджърските години - Пъфа. За феновете и цяла България - 100 Кила. Посрещаме го в #Maтине с Рени и Вяра, току-що пристигнал от Варна, където все по-често може да го видите, защото вече го е решил: "Мале, трябва да се прибера!"

"Една година не работих и реших да се прибера във Варна при близките ми. За кратко време успях да събера варненските рапъри около мен. Започнахме да си работим и осъзнах колко много ми дава градът, в който съм роден. Поговорката "Камъкът си тежи на мястото" я отразявам по друг начин. За мен мястото е планетата Земя. Навсякъде трябва да се чувстваш ок. Но явно самата Варна и морето ме накараха да си кажа: "Мале, трябва да се прибера!". Защото големият ми успех се дължи на инкубацията във Варна. Там растях, растях и реших да разширя кръгозора си и да ида в София. И това задържане в ранните ми години, което съм събирал в себе си докато живеех във Варна, всъщност опръска всички в София и хората се зарибиха", казва на типичния си сленг (бел.ред. - разговорна реч) Явор Янакиев. 

Трите му лица - Явор, 100 Кила и Пъфа, отдавна са се слели.

Чувства се комфортно и като тримата, затова се шегуваме, че тръгва с шизофренията напред. Накъде? Към новото предизвикателство - радиото! 

"Не мога много да говоря по тази тема, но да! Водя преговори с Радио Варна за водещ на радиопредаване в събота вечер. Става дума за класация за българска музика, която да обхваща също и USA топ 10, и WORLD топ 10. Защото в началото си казах: "Ще вкарам европейски рап!". Да де, ама има албански, немски, австрийски, македонски, гръцки, турски рап... Всички тези държави се погрижиха през последните няколко години да са на музикалната сцена. Много се слуша руски рап или иначе казано този стил разшири кръгозора си. Аз слушам отдавна, още когато Тимати беше от новите. Сега Тимати е одл скуул-а. Най-любимите са ми група "Kровосток". И оттам нататък новите имена, които са толкова много, че не мога да ги разбера всички дори. В Русия пазарът е така голям, че може абсолютно никой утре да направи супер песента и всички да си кажат: "Супер хит!" Когато се поинтересуваш кой е той - отзад няма нищо", споделя за новото си амплоа 100 Кила. 

С характерното си чувство за хумор отбелязва, че всъщност не е искал да участва в годишните награди за хип-хоп, където е номиниран заедно с прочутия Иво Димчев за клипа към песента "Баница". 

"Истината е, че всъщност не исках да участвам в тези награди. Няколко години обявяваме, че прекъсвам, получавам отличия за цялостен принос...  Визуализацията на клипа определено скандализира, защото...използваме тесто!

Колко по-скандални неща съм гледал, хора!

Някак си повечето не разбират, че това в клипа е тесто отвън. Някои хора са на три дюнера, две пици и 5 хот дог-а отвътре, дори да звучи пресилено, но моето тесто им е проблемът. Те са тесто отвътре, а проблемът е, че аз съм с тесто отвън. Нека. Може само от това, че си го видял да се роди нещо ново и различно", казва 100 Кила. 

Песента му с Иво Димчев изненадващо е супер хит от баба до бебе. 3-годишни се лъкатушат към телевизорите, когато я чуят, а по-големите я крещят с пълно гърло на детски рождени дни. Кога иначе щяхте да видите 100 Кила на домашен концерт?

"Вчера бяхме с Иво, направил си е нещо като работно място, където да твори. Аз му се възхищавам. Той е гений на нашето време. Ще разберем колко е голям Иво с времето. Вчера написахме около 3 песни... Ей така, говорейки си, той може да ти изпее много прост текст по толкова интересен начин, че да се получи класика. Водихме няколко дискусии по различни теми, успявахме да ги завършим без да теглим локуми, но и да навлезем в дълбочина на темите. Всеки път съм благодарен за всяка една среща с този човек. Голяма фигура е. Последното, което ми показа - прави видеопоздрави в една платформа. Всеки е толкова личен, че слушайки го, разбираш за какъв човек е и каква е мъката му. Нищо, че е поздрав за хубав момент. Иво успява някак да го улови и да го изпее. Слушайки го си представяш как този човек ще остарее с неговия поздрав и ще си го пуска до края на живота си", споделя рапърът. 

Какво им се е случвало на домашните концерти, в които участваше и 100 Кила  - ще разберете от видеото!

100 Кила е категоричен, че няма търпение да си "заминават регулацийките" и всичко да се върне към нормалното.

"Не издържам да се разкрещя, да си изпея песните. Обещал съм на феновете първите 10 концерта по 5 часа лайф. Искам да крещя от сцената!" , казва рапърът, но се страхува да изригне в студиото, за да не потрошим стъклата! 

Пандемията се оказва ползотворна за него, след като получава и дипломата си за основно образование. 

"По принцип си я нося абсолютно навсякъде и дори имам идея да я ламинирам и да я пусна като ланец на гърдите. Да съм готов за всякакви професионални деяния. Сега се чудя какво да се запиша като висше.

Искам да стана еколог...

Следя картината в държавата. Искам да се занимавам с това, което е индикатор за чист живот - дървета, почви, води. Виждате със свлачищата какво става, в реката бяха открили хладилници и какво ли не... Харчим водата за всичко, мием си зъбите, а тя тече...ами спрете я просто", споделя за новите си цели Явор Янакиев. 

Сред музикалните му и шоу изяви, той споделя, че обича да дава на хората от своя собствен опит и затова постоянно участва в инициативи и кампании. Среща се с малки деца, които му разказват за произхода на планината Витоша или се грижи за приятелите си животни от Зоологическата градина във Варна. 

"Чисто физически - не съм от мащаба на звезди като Леброн Джеймс, за да строя училища, но и мисля, че проблемът не в една сграда, а в специалиста вътре. Учителят. За мен проблемът е, че все още има хора, които не искат да се образоват. Но животът се промени до такава степен, че ако не си завършил, не можеш да караш кола, а скоро няма да можеш и да гласуваш!  И така трябва да е по пътя на логиката. Защото ако човек няма дадена култура и знания, няма как да оцени какво се случва в държавата му и да, неговото мнение няма да е акуратно и няма да има смисъл да гласува.", казва 100 Кила. 

Ценностите в съвремието може отдавна да са се сменили, но качествата остават абсолютно същите, смята още рапърът. 

"Просто предходните поколения, които предаваха завета за честност, постоянство и откровеност - много ни говориха за това. И аз съм имал проблеми с израстването, защото се самовъзпитавах. Много често взимах решения в движение. Често ги взимах, след като вече съм сгрешил. За да се научиш да си честен, преди това трябва да си излъгал. Тоест случвало се е да лъжа и съм си казвал, че това не е ок. Случвало се е да не давам всичко от себе си и съм виждал, че това не ми се отразява по никакъв начин в бъдещето. Започнах да натискам, да съм постоянен. Преди имаше от онзи тип хора, които да те погледнат и да ти кажат какви са ти проблемите без лицемерие, а ти да го приемеш като съвет", споделя Явор. 

Въпреки това, смята, че не успяват лицемерните.

Успехът идва при пробивните! 

"Във всеки от нас има доза лицемерие. Когато, например, не искаш да влезеш в битка за нещо, а човекът стои пред теб -   в къщата, в офиса, на улицата. Навеждаш глава и казваш "добър ден". Да, крачка назад е, едва ли не, за самия теб. Защото се принуждаваш отново да комуникираш с този човек. Но едно "добър ден" можеш да не го правиш на въпрос и да мине по-спокойно денят ти. И ти си лицемер, защото не го харесваш този човек, но ако не кажеш "добър ден", може да се превърне в голям проблем, да започне да те преследва. Хората с обноски са добре дошли навсякъде! Пробивните пробиват. Тези, които настъпват за това, което желаят. И мислят за стъпките до своята цел. Затова я постигат"!

Ако искате по-често да срещате 100 Кила, ще се наложи да пътувате до морето, макар че обещава да "огрява навсякъде", когато се оправи ситуацията в страната. Иначе... може да го видите да пие сутрешното си кафе в морската градина или да кара колело по Крайбрежната!

И все пак - надяваме се да чуваме и по радиото, а защо не и да ни гостува отново в #Maтине - като Явор, 100 Кила или Пъфа!