#Лятото е в разгара си, скъпи приятели! Усещаме го и в #Maтине покрай абитуриентските балове, сред чиито блясък все още търсим най-красивите абитуриентки! Но, решили сме да обърнем внимание и на мъжкото съсловие по този повод! При нас днес е един специален абитуриент, който избра да не отиде на бала си, за да поработи малко повече...

Кое е по-важно за Нако Баев - 18-годишният българин, създал психо трилър в 3D среда, който обра 4 международни награди в Холивуд за късометражно кино - виртуалният или реалният свят?

Накъде върви киното и какви са мечтите на младите - питаме Нако, който е при нас в студиото.

Накратко: Името му е Атанас.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

От 13- годишен се занимава с компютърни графики. От малък обожава да играе на видео игри и точно този интерес го вкарва в сферата. Започва с графичен дизайн, след това се запалил и по motion design. Самоук е. Отскоро се докосва и до фотографията, като се занимава професионално от 2018 година.

През 2019 навлиза в 3D сферата, което се превръща в главния му фокус. Обича да чете за психология и бизнес.

"Закопавах се у нас и играех видеоигри, докато ме заболят палците. Тогава разбрах, че истинската ми страст е компютърната графика. Така се преместих от Тополовград в Пловдив сам. Видях, че в малко градче нямам бъдеще и предприех стъпката, за да се развивам безгранично", казва той.

Не отива на бала си тази година, защото смята, че българският "стереотип за гъзарията" не е неговото. 

"Всички на моята възраст не си празнуват бала с техни пари. Тоест искат от родителите си. Аз не исках да бъда от този тип. Исках да работя по проектите си в момента. Предпочетох да изграждам себе си и да спестявам за бъдеща инвестиците. Тази идея да ида на бала и да изхарча стабилно доста пари не ме устройваше. Предпочетох да си спестя цялата тази драма. Аз бих изхарчил тези пари за техника - обектив за камера, видеокарта, трети или четвърти монитор...", споделя Нако. 

Снимка: Личен архив

Родителите му все още се опитват да го убедят да се запише да следва в Университет. Нако е категоричен, че предпочита да се самообучава. Майка му и баща му го покрепят, защото вярват в думите му - в днешно време цялата информация е в Интернет и е достъпна за всеки човек. 

"Нужно е само желание и да запалиш огъня в себе си. След това сядаш и човъркаш в интернет през цялото време. Човек се научава най-добре, когато пробва сам и греши", споделя младият 3D артист. 

Виртуалната реалност е огромното бъдеще, смята той. Не става въпрос само за филмовата и гейминг индустрията. Целият живот и професиите се пренасят дигитално. 

"Скоро ще можем да плащаме седмичните си покупки с крипто валути. Но понеже България е няколко години назад от останалите, ще ни трябва малко повече време да свикнем. Нямам търпение да видя това светло бъдеще"

Снимка: Личен архив

Самият Нако вече е навлязъл в крипто света, като е продал първото си NFT. Смята да се пренася все повече в този свят, за да не бъде поставян в граници, да работи за себе си и да получава пари спрямо труда и креативността си. 

"Всеки гледа да те изцеди", казва младежът. 

Идеята за филма "Till This Day" идва от сръбски филм на Сава Живкович, отново във виртуална реалност. 

"В момента, в който го видях, много ме вдъхнови. Филмът е за аварията в Чернобил, но е разказан експериментално. Хрумна ми идея, че щом той може да го направи - мога и аз. Всичко, от което имам нужда, е в интернет. Направих бърз рисърч, отне ми 2-3 седмици за целия сценария и да си представя идеята..", споделя Нако. 

Избира да гледа психическопрецакващи филми от малък. 

"Забавно е да тестваш до колкото може да ти издържи психиката. Харесва ми объркващата емоция. Вълението е огромно и те кара да раждаш през въображението си, да си направиш сам филма" споделя Нако. 

Снимка: Личен архив

"До този ден" е кратък CGI thriller филм, в който се разказва за психопат и неговите извратени фантазии в главата му. CGI означава, че е изцяло създаден във виртуална реалност. Филмът спечели 4 награди от Independent shorts awards Los Angeles, Hollywood. За 3x Platinum Best Young Filmmaker, Best Animated Short, Best Sound Design и една Silver за Best VFX (видеоефекти). Последните седици носят и награда  от Reale Film Festival - Milan за best VFX.

Снимка: Личен архив

"Когато написах последната идея от сценария си казах, че не знам дали ще допадне на зрителите, но на мен със сигурност ми харесва", казва Нако. 

Във филма няма реални актьори. Всички те са моделирани от нулата. По въображние. За тях помага Ролан Федеренко - известен сръбски артист, който създава измислените виртуални герои за видео средата. 

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

"Опитвах се моя герой да изглежда реалистично, чрез движенията на камерата. Резките смени на кадрите вкарват повече жега", споделя 3D артистът. "Винаги съм искал да съм в обувките на другите. Да ги разбирам. Това е частта от психологията, която ме интересува, за да мога да съм две стъпки напред", споделя Нако. 

Снимка: Личен архив

С водещата Рени Веселинова обсъждат новината за служителя на Google, пуснат в принудителен отпуск заради това, че е разкрил свой чат с бот. От разговорите им, се прокрадва усещане за емоции, които ботът е развил, като това да се страхува да не бъде "изключен", защото това е "смърт" и като това да "обича хората". 

Снимка: Личен архив

"Много хора се плашат от изкуствения интелект. И да - нямаме представа на какво са способни. Наслагваме много информация и те еволюират. Може само да гадаем, но нямам търпение да го видя!", вълнува се Нако. 

Снимка: Личен архив

Баев е единственият българин, селектиран за международните награди. Споделя, че това го вдъхновява и го кара да "бута напред". И макар тепърва да пробива в сферата, няма търпение да се сблъска с нови приключения. Да преследва бъдещето и да представя подобаващо България! 

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!