#В зората на 2024 година сме готови за нови приключения, предизвикателства и познания. В този дух обръщаме поглед и към една българска продукция, която ще можем да гледаме в кината от 19 януари - филмът “Чума”, вдъхновен от разказа на Йордан Йовков. При нас в студиото е актьорът в главна роля Свежен Младенов, който се въплъщава в образа на Чорбаджи Юрдан.

"Доста време чакаме премиерата, та напрежението по някакъв начин си е отишло, защото се случиха и доста работи от заснемането до сега, но се надяваме зрителите да са доволни от работата ни", казва Свежен Младенов на водещата Рени Чавдарова.  

Споделя, че не е бил запознат с разказа на Йордан Йовков преди да види сценария, който веднага му допада. Режисьорът на филма "Чума" е Иван Владимиров, а сценарият е на Боян Биолчев. Историята е вдъхновена от разказа „През чумавото“, а в ролите на Свежен Младенов партнират Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров.

"Чума" ни връща в началото на XIX век. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват чумата да върлува по българските земи. Пътят към дома е осеян с горящи села, разбойници, хаос и страх. А Йоно бърза за сватба. Неговата годеница Елица го чака, но предчувства опасността. Селяните са изгладнели и уплашени. Страхът за секунди може да се превърне в насилие.

Свежен Младенов споделя, че във всяка своя роля вижда предизвикателство. Казва и че колкото и да иска, не може да избяга напълно от себе си, въплъщавайки се в героите си. 

"В крайна сметка разполагаш с този инструмент - себе си. Няма как да не открия нещо от себе си във всеки образ. Колкото по-малко откривам от себе си в един персонаж накрая, толкова по-добре съм си свършил работата. Хареса ми силата на героя ми Чорбаджи Юрдан, която се проявява във всичко, което прави. Желанието да помогне на когото може, а на когото не може - да не се и опитва". 

Филмът "Чума" е заснет за 25 дни в района на село Каменица, а сюжетът се върти около образа на селото, моралните ценности и любовта, която успява да надделее над чумата. За да пресъздадат дома на чорбаджията, манастира и селската кръчма, екипът от художници дори възстановява полуразрушени къщи. Има множество каскади с коне и камили.

"Качвал съм се и преди на кон, но повече ходех на езда заради филма. Докато вървяха уроците, всичко бе наред. Когато дойдоха конете на терен, се почувстваха по-свободни, отколкото на манежа. Доста интелигентни животни са конете. Общуването си беше като с хората. Трябва да се разберете и да се усетите. Когато се усещах плах върху коня, и той не бе уверен. Ако бях сигурен какво правя, той ме следваше. Много приятно и хубаво е усещането да можеш да усетиш партньора си на сетивно ниво".

Първият кадър с конете е всъщност препускане в галоп с дисаги, разкрива Свежен.

"Така бяха сложени дисагите зад седлото, че удряха коня и той го приемаше за друга команда и хвърляше къчове, но това не се вижда във филма. Единият кон харесваше кобилата. В някои моменти моят кон бе близко до нея и започваше да я души, тя хвърляше къчове и нямаше как да стоим на едно място за кадъра, но беше доста забавно", разказва още актьорът. 

Най-силното послание на филма "Чума", според него, е да не спираме да вярваме в хората, общуването и в това, че всичко може да бъде по-добро, независимо от времето, в което живеем.

"Ако се огледаме реално и видим какво се случва в света, повечето хора са ангажирани единствено със себе си. Затова за мен е важно човек да е отворен да помага."

По неговите думи имаме щастливата възможност да не живеем във времена на война или чума. 

"Животът е доста уреден сега. Става труден заради начина, по който гледаме на него. Заради това, че хората понякога си създават проблемите сами", смята той. 

"Сравнението с другия е чумата на нашето време. Ако хората по-малко се сравняват едни с други и се радват на това, което имат, би било по-добре. Но такова е времето - материално. А материалното сравнение води до стресови ситуации във всеки един от нас. Здрав, прав си, имаш храна на масата, но пак мислиш защо нямаш колата на съседа".

Свежен Младенов е завършил НАТФИЗ при професор Стефан Данаилов. Има десетки роли в театъра и е носител на наградата „Аскеер“ за най-добра мъжка роля за изпълнението на Поп Кръстю във „Великденско вино“.

"Да си оценен е приятно чувството, но за мен най-голямата награда е реакцията на публиката. Оттам нататък, просто трябва да продължиш напред, а не да се захласваш по статуетката", смее се актьорът. 

Един от най-важните уроци, които е взел от примера на своя учител - Стефан Данаилов, е отношението към професията. 

"Супер сериозно гледаше на нея и същевременно беше над нещата. Не се вторачваше в дребни проблеми. Стремеше се да си направи ролята и да е весело, а в същото време отношението му към работата бе сериозно". 

Свежен Младенов е част от трупата на театър „Възраждане“  от 2005 година. Шегува се, че има усещането, че се е родил там. Превъплъщавал се е в много незабравими персонажи като Рене от „Ало, Ало“, доктор Уотсън в „Шерлок Холмс“, Вуйчо Ваньо, Фреди Меркюри и Джейк Лата в „Нощта на игуаната“. Работи също толкова активно и в киното и телевизията. Гледали сме го в сериали като „Откраднат живот“, „Лъжите в нас“, сред филмите с негово участие са „Летовници“, „Воевода“, „Чичо Коледа“. В момента може да бъде видян в две доста актуални продукции като хитовия сериал „Алея на славата“ и игралния филм „Аферата Пикасо“. 

"Това, което ми се иска да се случи в моята професия е да има повече пари за кино у нас. Колкото и да си говорим, че са важни идеите, киното е скъпо изкуство и ако имаш пари да го създаваш, ще има и повече качествени творби". 

Казва, че ако си актьор, който не работи много допълнително, а просто е част от една театрална трупа, животът може да е труден. 

"Задължително е на този етап е да се работи много и извън театъра", обобщава Свежен. 

Не издава дали ще има втори сезон на "Алея на славата". Казва още, че въпреки богатия си опит и неволите по пътя на актьорското майсторство, никога не е мислил да се занимава с друго дори в трудни финансово времена. 

"Не мога да крия, че не винаги ми се е получавало. Мислил съм си понякога дори, че не ставам. За момента обаче не съм открил нещо, което да харесвам повече. В моментите, в които се разклащам, може би просто се сещам, че това обичам да правя. Човек трябва и да вярва по някакъв начин. Ако днес си зле - утре ще си добре. С възрастта започвам да се замислям повече за финансовото си положение и тогава се чудя и какво да правя за по-сериозен доход, но си казвам: "Всичко ще си дойде на мястото". 

Пожелава на зрителите на "Чума" да си тръгнат от киносалона замислени, обнадеждени и да се радват на това, което имат. Защото то е много.