# Тази седмица в #Maтине празнуваме с не каква да е хубава музика, а бългрска, при това на световно ниво! Казвайки това, някои от вас сигурно вече реаиграт: "Добре де, това не е ли малко субективно?". На тях Рени Веселинова, която е продуцент и водещ на #Maтине отговаря: "Това е щастието да си имаш предаване! Говориш за това, което ти се струва важно". А в нашия случай това е един музикант, който си струва да чуете, ако все още не сте: Симо Желязков - C-MO! 

Пред Рени С-MO разказва една история от детската градина, в която г-жа Димитрова му обещава: "Ако слушате, ще ви направя звезди!"

"Kазах ѝ: "Госпожо, искам да ме направите звезда!" Слушах много и започнах уроци по пеене и оттам песни, конкурси и поех по пътя си", споделя той. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Въпреки това все още има моменти, в които като слуша нещо свое и си казва:

Може би е време вече да се откажа...

Ние, в #Maтине, обаче, сме напълно на противоположното мнение! Когато чуеш C-MO, не вярваш, че той е българин. 

"Не че е лошо да звучиш като българин. Просто ако звучиш като българин и пееш на английски е малко странно. От малък слушам R`n`B , Soul и Hip-Hop. Това е дало своето отражение", споделя изпълнителят. 

Може да чуете C-MO във всякакви колаборации. Една от последние е с TromBobby и Единствените им приятели. Двамата с Божидар Василев се срещат, след като са се разминали в Амстердам, но музиката в крайна сметка ги събира. 

"Казва ми понякога: "Дай да направим нещо", но в тия среди често някои музиканти се разпалват да правим нещо и то не се случва. TromBobby e точно обратното - много сериозен и отговорен", споделя C-MO. 

Защо Единствените им приятели? 

"Когато излезем с тези хора на сцената, убедих се в това на последния лайв, толкова лесно се случват нещата! Всеки си знае мястото. Кога да даде повече, кога да отстъпи назад. Случва се магия на сцената", споделя C-MO. 

Иначе смята, че единствените приятели на един музикант не трябва да са само музиканти. Рискуваш да се затвориш в балон, става малко нереално. Представата ти за света няма да е същата, а по-ограничена. 

"Трябва да имаш приятели в различни сфери. Но ако искаш да работиш с хора, трябва да имаш своите Единствени приятели. Да се случва всичко на сцената красиво и непринудено и това го прави специално", казва C-MO. 

За сцената се вдъхновява от други хора, не толкова от себе си. 

"Имам любим момент на сцената. Това е моментът, когато хората пеят с нас нашата песен. Това е да погалиш егото на музиканта!", споделя певецът. 

Когато създадеш музиката и я издадеш, тя вече не е твоя, смята още той. Тя е на хората. Те трябва да я консумират. 

"Това е полезно за егото. Често ми се е случвало с някои парчета хората да имат различни представи за тях. Едно от тях е "Балончета" част 1", казва C-MO. "Най-много време за мен отнема да създам идеята, не толкова за едитинга", споделя той в контекста на текста на гореспоменатата песен, която трябва да слушате! 

Въпреки това егото за един изпълнител е задължително. Това казва C-MO и на своите ученици. 

"Това е здравословно его. Има нездравословно - ако се чувстваш, че си много добър в свота професия или друго. Това е чудесно, ама защо се идентифицираш само с тази страна от характера си? Защото аз харесвам Дали и да чета поезия, не съм просто Симо Певеца", казва Желязков. 

Споделя и че няма момент без музика в живота си. 

"Да спра да говоря е трудно, но да спра да пея - още повече!" 

Той просто обожава изкуството - музеи, галерии, кино и театър. Смята, че да си културен човек е точно това - да се наслаждаваш на изкуството. Що се отнася до "изкуството" на социалните мрежи -  няма как да го отречем, защото Те вече са тук и няма да се върнем назад. 

"Има бонуси и минуси. Плюсът е, че следиш какво се случва по света. Информиран си. Притеснява ме обаче времето, в което отделяш внимание само на едно нещо. С всяка следваща социална медия, таргетирана за по-младите, има рискове. Бийонсе наскоро каза, че напоследък хората на слушат цял албум на музикант, а само определени песни, от социалните мрежи. 40-секундните песни вече са тук! Просто проблемът е, че вниманието на хората на се задържа за повече. Социалните медии, според мен, пречат на фокуса на човека, защото лесно и бързо той е превзет от нещо ново", споделя C-MO. 

Няма как да не отбележим, че стрийминг платформите вече завземат позиции за сметка на сцените и музикалните медии. Това е, защото слушателите вече имат избора какво да слушат. 

"Има много млади музиканти на българската сцена, тя се отваря и има задвижване на културните фондове. Има пари за млади музиканти. Но трябва вече да се промени и музикалната програма на радиото, което още бълва определени парчета...", с многозначитена пауза отбелязва C-MO. 

Знаем какво се пуска по телвизията и по радиата, нали? То не отразява абсолютно сцената на съвременната българска музика. C-MO, TromBobby и Единствените им приятели нямат хиляди последователи... В #Матине също мислят да се захванат с тази работа, затова подкрепете C-MO тук!

Ако не вярвате - питайте купонджиите от Cubo във Варна, които пяха с цяло гърло заедно със C-MO, TromBobby и Единствените им приятели! 

А скоро очаквайте и нов албум на C-MO - вероятно декември! Но не издаваме. Последвайте ги, за да разберете! 

Можете да гледате #Матине и всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!