#Тази седмица в #Матине ви каним на специална среща. Среща между хубавата поезия, хубавата музика и Чет Бейкър. Няма да се разочаровате, можем дори да обещаем. Защото истината, скъпи приятели, е че живеем на хубаво място. Място, където понякога, между злободневието и клишетата на ежедневието, се случват смислени и красиви неща. 

Аз няма да рискувам 

и да спомена Чет Бейкър,

есента

и дървените пейки.

Входната врата.

Иван Ланджев

Гостите ни днес вече са били поотделно в студиото на #Матине, но този път имат какво да ви кажат в комплект. Срещаме се с очарователната певица Ива Янкулова и поета Иван Ланджев, които искат да ни запознаят с Чет Бейкър. Не става въпрос за гениалния американски тромпетист, не - става дума за онзи, също гениален Чет Бейкър на Иван Ланджев, който удобно се е наместил в последната му книга "Ти, непрестанна новина". Същият този Чет Бейкър след броени часове ще зазвучи от китарата на Ива, която открива вдъхновение в поезията на Ланджев и превръща стихотворението в песен.

Преди това обаче се връщаме към една заешка дупка, в която и двамата попадат преди няколко години.

"Освен това, което знаете от литературата, всъщност "Заешка дупка" е и името на една академия по творческо писане, където аз водя курс по поезия. Един ден Ива се оказа моя студентка, курсистка в групата. Ние знаехме един за друг, чували сме си имената, но се запознахме там и се заговорихме за поезия, музика и такива творчески неща.", спомня си Иван.

Разговорите за "такива творчески неща" често се оказват безценни, именно защото водят до други творчески неща. Така Ива среща своята муза не къде да е, а между поетичните редове на Иван. 

"Прочетох стихотворението и веднага много се вдъхнових от този текст. По принцип съм на мнение, че един артист, който пее, е хубаво сам да си пише и текстовете, и музиката. Но в този случай много бързо разбрах, че искам да направя песен от стихотворението. Процесът беше доста сложен, защото е много трудно да се направи музика към текст, който е стихотворение. Наистина е трудно, защото то не би трябвало да бъде песен.", споделя Ива.

В #Матине обаче точно Иван ни е казвал, че всички изкуства искат да станат музика, затова и се чудим как му звучи на него собственото му изкуство, облечено в ноти.

"Аз съм болен меломан, умирам за музика. Постоянно слушам музика и се заинтригувах много. От една страна, още докато бях неин преподавател, бях много впечатлен от това, че тя е автор. Много харесвам автори в музиката. Първата ми е реакция беше да бъда поласкан, естествено. От друга страна ми беше много любопитно как ще се получи, тъй като това стихотворение дори и извън книгата ми "Ти, непрестанна новина" заживя някакъв свой живот - актьори са правили клипове с него, а то беше на косъм въобще да не влезе в книгата.", признава Иван.

Снимка: личен архив

Добре, че му се е разминало на Чет Бейкър и все пак е влязъл в книгата. За да може сега да излезе от нея и да заживее още един, нов живот, който му вдъхват Ива Янкулова и МОЛЕЦ. И като фенове на хубавата музика сме длъжни да ви издадем, че в песента звучи и невероятният тромпет на Мишо Йосифов.

"Отне ми доста време да го адаптирам и се допитвах до Иван - изпращала съм му версии с китара, изпратих му и една версия, в която съм само аз. И така през шест месеца в рамките на няколко години. Но пък аз се гордея със себе си, защото може много бавно да правя някои неща, но ги докарвам до край. В един момент реших, че МОЛЕЦ са много хубаво попълнение - знам, че и Иван ги харесва. Крис е мой добър приятел. Видяхме се на кафе, пуснах му го - той веднага много го хареса. Променихме аранжимента, разбира се, за да бъде 50% Ива, 50% МОЛЕЦ и 100% Иван Ланджев.", казва Ива.

Снимка: личен архив

Към парчето вече има и готов клип, който дава заявка за красив филмов сюжет. Голяма заслуга за визиите на Ива и МОЛЕЦ имат Жоро Петков, Елиза Попова и Сергей Йорданов. Снимките, както обикновено, са динамични. Но изглежда Ива с лекота успява да въвлече всички в собственото си вдъхновение, защото целият процес се случва само в рамките на ден. 

Още снимки от работата по Чет Бейкър вижте тук>>>

"Това е и продуцентски дебют за мен, за видеото към песента. Продуцент на самата песен е Стоян Бозов - страхотно талантлив човек. Снимките на клипа бяха много приятни, въпреки че отговарях за прекалено много неща - и певица, и актриса, и изобщо да организирам целия екип. Интересно е, че аз избрах не една, а две режисьорки, които да правят клипа. Girl power! Те не се познаваха, което също беше интересен риск, но се разбраха страхотно и дори докато си говорим, те продължават да вършат работа по самия проект с много любов и много всеотдайност - това са Ирина Иванова и Рая Руменова. Зад едно такова нещо стоят доста хора, знаеш, и всички заслужават поздравления. Енергията беше много хубава, всички дадохда 100% от себе си и нещата се случиха за един ден.", споделя певицата. 

Хората често казват, че хубавите неща стават бавно. Не са съвсем прави. Понякога хубавите неща стват за ден. Понякога са въпрос и на само няколко секунди, в които да се вдъхновиш. Понякога хубавите неща се случват в четири минути, пропити с изкуство. Можете да се убедите сами тази сряда, 14-и декември, когато от 19:00 часа в Quartal Food Park ще се състои премиерата на Чет Бейкър. Не, не става дума за гениалния тромпетист. Става дума за Чет Бейкър на Иван, Ива и МОЛЕЦ, който, вярвайте, не е по-малко гениален.