#От дете тя мечтае за Холивуд, а пъпът ѝ е хвърлен в Бургаския театър. Актрисата Силвия Станоева, която се изстрелва към сцената с "Икар" за дебют, постига тази своя мечта, но се завръща в България. Наученото в училището за звезди на Хали Бери, Чарлийз Терон, Брад Пит, Бионсе, Джим Кери, Силвестър Сталоун и още от звездната компания прилага тук, у нас. Може да я видите като Сузи Сю в авторския ѝ моноспектакъл "33" и като Беба в култовата комедия "Шшшт... Попей ми!"... Но първо... гледайте я в #Maтине с Вяра и Рени, за да сте подготвени...

Наричат я алмодоваровата актриса на българската сцена. Силвия Станоева е родена във Варна и няма проблем да работи "нормална" работа в столичен бутик за дрехи, докато успоредно движи актьорската и музикалната си кариера.

"Тази работа много ме приземи и дисциплинира. Като се прибера у дома, имам само два часа да се запиша за кастинг, вместо да имам цял ден да си блея... Моментът с парите също не е маловажен...

Осъзнах, че трябва да имаш повече печеливши карти, за да си по-успешен актьор"

Така, работейки в бутика, вижда света от друга гледна точка, а не само през очите на актьора. 

"Случвало се е да ме разпознават в магазина, но като цяло по-скоро не искам да се случва. Не смесвам двете неща. Дълго време се чудих как така ще работя т.нар. "нормална" работа... Казвах си: "Боже, все пак имам "Икар"..., шегува се актрисата и допълва: "Но трябваше да започна работа. Бях в безизходица. Хвърлих се с главата напред и сега изобщо го няма това его... Актьорите искаме голям кръг от хора да ни харесват, да ни обичат и съответно си вярваме силно, че сме добри в това, което правим."

Само преди седмица Силвия Станоева се връща от Рим, където нямала търпение да отиде след пандемията. Рим е в сърцето ѝ, защото именно там са ѝ се случвали най-хубавите моменти в живота. Когато сега отива отново в Италия - осъзнава, че хората там вече са малко по-дистанцирани. Имат все още вечерен час, но са намерили начин да се забавляват - просто започват да се черпят с напитки от по-рано, разкрива актрисата. 

Снимка: Личен архив

За Рим се говори и в авторския ѝ спектакъл "33". 

В него Силвия се въплъщава в ролята на прохождащата актриса Сузи Сю, завършила театрално училище, която работи в склад. Също като Силвия, Сузи Сю мечтае за звездно бъдеще - голяма любов, голяма сцена, големи събития в живота. В навечерието на Бъдни вечер, Сузи Сю става на 33 и решава, че Господ лично ще я преслуша на кастинг, за да намери главна роля за живота ѝ. 

"Тази пиеса "33" е бойното ми кръщение. Моноспектакълът е вдъхновен и от моя живот, затова и в него се говори много за Рим", споделя Силвия. 

След "Монолози в стаята" и "33", Силвия Станоева споделя, че по-скоро е вълк единак на сцената и интроверт в живота, макар да изглежда доста комуникативна. 

"Въпреки че актьорското майсторство изисква да си с хора, понякога функционирам добре и сама. Настъпи моментa да съм изцяло сама на сцената", казва актрисата. 

Ако се случи да срещне Господ, би му поискала пътуване до красиво място с големи, зелени ливади като от картина на известен художник. Ще му изпее песничката "Smile without a reason why", а в замяна ще очаква да ѝ съобщи, че предстоят големи и хубави събития в живота ѝ.

А защо не и да я върне отново в Холивуд...?!

"Аз бях в Холивуд, в училището за звезди на Ивана Чабек в Лос Анджелис. Ивана е ментор на Джаред Лето, Брад Пит и т.н. Най-важното, което научих там е, че големите герои в театъра, киното и живота са хората, които действат. Динамичните личности. През 2017 година бях развила хипохондрия, зададох си въпрос от техниката на Ивана Чабек: "Ти какво искаш?" и си отговорих "Искам да съм добре" и се случи. Но най-важното в нейната техника е, че те учи да действаш", споделя Силвия. 

Снимка: Личен архив

Казва, че в САЩ е налице съпричастност и помощ в актьорската гилдия, докато в България и останалите европейски страни все още кръгът е затворен. 

"Наистина в САЩ се случват чудеса по много бърз начин. Бях три месеца там, но ми се видя прекалено далеч психологически. Не се усещах готова да остана там и се върнах. Играта в САЩ е много голяма. На много високо ниво. Трябва да се прекрачват граници. По-деликатна съм като човек и затова не съм готова за там. Сега се чувствам готова за големи стъпки в Европа", споделя откровено актрисата. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Вярва в късмета, който отваря вратите. Човек не трябва да се стопира, но и да е свършил някаква работа преди това. 

Снимка: Личен архив

А Силвия Станоева върши много работа и скоро ще я видим във филм на режисьора Петър Вълчев. Любовна история, но много красива и магична. Ще видим актрисата и с друг цвят коса, и в друго амплоа! 

Снимка: Личен архив

А сега може да я видите като малко, палаво момиченце, което тормози кака си. Като гейша. Като кралица и какво ли още не в поредицата от нейни детски снимки, по които разказва забавни истории в #Maтине.

Гледайте останалата част от разговора във видеото! 

Снимка: Личен архив

*** Моноспектакълът "33" може да гледате на 10-и юни от 19.30 в Галерия "Етюд"!