#Изглежда коронавирусната пандемия е решила да си тръгва, поне засега, а това отваря всички врати за забежки до  близки и далечни дестинации. За новите трендове в пътуванията и почивките в #Maтине си говорим с редактора на туристическия сайт Trip.dir.bg, където в последно време всички си сверяваме часовниците. Тя е Мария Ангелова - авантюрист до последната фибра, пътеписец по призвание, майка на момченце и автор на бестселъра  "203 предизвикателства за пътешественици", който излезе с втори тираж на пазара! 

Мария Ангелова гостува на Рени Веселинова в #Mатине, за да ни разкаже още как се ходи в Люксмебург за седмица само с 50 евро в джоба, накъде с PCR и накъде без и кой е най-сигурният начин за почивка в момента. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Това лято ще почиваме на все повече места, все по-лесно, с все по-малко изисквания и усложнения. Буквално в понеделник Гърция обяви, че скоро ще се влиза не територията на страната само с бърз тест, не е задължително с PCR. Малко по малко всички държави разхлабват мерките, в някои вече влизаме без абсолютно никакви ограничения като Холандия, така че - където си поискаме, най-скоро!" 

След тези тежки месеци на ограничения, всеки трябва да изпълни своя личен топ 3, казва още Мария Ангелова. В момента разнообразието е много по-голямо - ако през зимата имаше десетина дестинации, на които може да се ходи, в момента имаме десетки.

Всеки трябва да отиде на местата, които от дълго време отлага и все отива някъде другаде!

"Специално за ваксинационния паспорт на Европейския съюз - той също ще облекчи още пътуванията, защото има държави, които го очакват, за да облекчат мерките. Друг е въпросът, който стои пред много хора - да се ваксинират или не. Ваксинирането е доброволен избор. Това е друга тема, която не е от моята компетенция", казва Мария. 

Самата тя се запалила първо по писането, после по пътуването и така - по "пъте-писането". 

Снимка: Личен архив

"Първата си книга написах на около 10 години. Илюстрирах я и си измислих издателство. Даже направих печат от картоф. Колосален за мен труд, който постави началото. Впоследствие,  в студентските си години, покрай програмата "Еразъм" поживях в Италия. Открих радостта от пътуването с нискобюджетни авиолинии, спането по хостели за 5 евро и всякакви такива блажени неща, чрез които за един млад човек - светът става негов!", споделя за началото си Мария Ангелова. 

Самата тя има история с пътуване да Люксембург, което ѝ струвало само 50 евро. 

"Случва се, да. Благодарение на нискобюджетните авиолинии, може да си намериш билет буквално за 5 евро. С платформите за безплатно настаняване като Couchsurfing. Там гостуваш безплатно на хора от цял свят, които са регистрирани, като може и ти да си домакин, ако прецениш. Вместо да заплатиш за преспиването, платформата работи на принципа "Предай нататък". Тоест, както аз съм спала в цял свят - от Бразилия до Тайланд и Люксембург, така и хора от цял свят са спали у нас и са се възползвали от гостоприемството ми. Това помага много за този тип "младежко пътуване" с ограничен бюджет. А моята история с Люксембург беше следната: около 10 евро билет за самолет до Германия, около 10 евро за автобус до адреса на моя домакин и 4 дни той ме разведе навсякъде и ми позволиха само веднъж да сготвя традиционно българско ястие, естествено - мусака. Идеята е културният обмен.", споделя Мария. 

По думите, туризмът се е променил неочаквано в последната година и половина. Самостоятелните пътувания вече не са така предпочитани, както бяха преди пандемията. 

Снимка: Личен архив

"Преди все повече платформи позволяваха човек сам да организира пътуването. С настъпването на пандемията се вдигна рейтинга на туристическите агенции и това е световна тенденция. Една туристическа агенция много по-лесно може да се оправи с кризисна ситуация - отменени полети, затворени граници и т.н. Та ако имаш група от 200 туристи през твоята агенция, твоят казус ще е приоритетен, а не този на самостоятелно пътуващия турист", казва Мария. 

Самите туроператори имат и дългогодишен опит с решаването на казуси и затова хората им се довериха и осъзнаха за какво им плащат тези комисионни.

Друга тенденция е повишаването на интереса към пътуването с кемпери и каравани. 

"Пътуване, в което си самодостатъчен. Не се смесваш с други хора", казва Мария, а Рени издава, че е фен на този тип чаровно пътуване от 20 години, така че може да се каже, че е изпреварила тенденциите по отношение на къмпингуването. 

Има и трети тренд - който важи у нас в България - луксозните СПА почивки. 

"Така е. Особено у нас. През зимата, когато дестинациите още не бяха достъпни - хората избираха скъпи нощувки в СПА комплекси. Бяха предпочитани и от семействата с деца, като бяха адаптирани аниматорски програми за малчуганите, за да си починат родителите. Определено има засилен интерес", казва Мария Ангелова. 

Снимка: Личен архив

Споделя, че щастливата ѝ звезда е това, което я пази по време на подобни пътувания.

В последните години играта се променя не само за целия свят, но и за авантюристката Мария Ангелова, която отглежда първото си дете и признава, че това променя нейния начин на пътуване. Все още предпочита Гърция за море, вместо България. Най-вече защото смята, че българското Черноморие не се управлява по правилния начин. 

"Обожавам да пътувам в България, но не и на морето", казва тя. 

Снимка: Личен архив

Това, което ѝ липсва на българското Черноморие е усмивката на обслужващия персонал. В Египет, Гърция, Тунис, Турция и къде ли не - клиентът е цар! 

"А тук ти хвърлят сметката и ако имаш проблем - едва ли ще ти го решат или го правят с неохота", споделя Мария Ангелова. 

Като опитен пътешественик, Мария Ангелова е част от екипа, създал бестселъра "203 предизвикателства за пътешественици", който излезе преди около 5 години. Тиражът на книгата бързо се изчерпа и да я откриеш в последните две години бе невъзможно.

Сега тя излиза във втори тираж и вече може да си я набавите!

"Имахме страшно много запитвания. Сега книжката е тук - в #Maтине, и в книжарниците. Тя се оказа особено актуална в условията на пандемията, защото те кара да погледнеш на пътуването по коренно различен начин. Интересното е това, че когато нашите родители са пътували - тръгвали са и не са знаели какво ще видят там. В пътуването в наши дни - вече сме проверили всичко в интернет - забележителности, как да стигнем, с какъв транспорт, колко струва, виждал си снимки...

Пристигаш на място и какво? Всичко си го видял! Губи се тръпката! 

С този феномен на съвременното пътуване се бори именно "203 предизвикателства за пътешественици"! 

"Най-логичният начин да се ползва е: отваряш на случайна страница! На мен ми се пада: "Направете възможно най-много безплатни неща в почивката си", демонстрира Мария. 

Какво се падна на Рени - може да видите във видеото! 

Oсвен книгата за изконното, вълнуващото пътуване - Мария Ангелова е вдъхновена от сина си и издава и първата си приключенска детска книжка - "Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа". Пилето със сини крака Синьокрачко и пчелата с авантюристичен дух Жужа никога не скучаят - просто не им остава време измежду всички приключения, които си измислят. И също изпълняват някои от предизвикателствата в бестселъра за пътуванията! 

Снимка: Личен архив

"В детската книга някои от предизвикателствата са изпълнени. Предаваме приключенския дух и това въображение, от което ние, възрастните, имаме повече нужда от децата!", казва Мария. 

А какви са указанията за пътуване с малко дете и тези за безопасно пътуване  - чуйте от нашия гид Мария Ангелова във видеоразговора с Рени!