#В тези облачни напоследък дни, в #Maтине търсим малко цвят, с който да прогоним лошото ви настроение! Освен с цвят, ще го атакуваме и с хубава, сладка в буквалния смисъл музика. При нас в студиото е едно много атрактивно и безспорно различно момиче от музикалната сцена в България – финалистката от „Гласът на България“ Рая Димитрова – RA.YA. Само преди дни тя отпразнува пълнолетие с новата си песен „Захарно сърце“, а продуцент е Preyah!

Пред Рени Веселинова, RA.YA признава, че песента е писана така, че хората да се припознаят в нея и да намерят по нещо за себе си. Текстът е писан заедно с Preyah, а в продукцията ключова роля има и Денис Попстоев, работил с изпълнители като Руши Видинлиев, Маги Джанаварова, Рафи и други. Режисьор на приказното видео е Жоро Пеев, също работил с поп имената в българската музика в момента - Мила Роберт, Preyah, Рут Колева, Дивна, Дара, Дара Екимова и други.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"Когато слушат "Захарно сърце", иска ми се хората да усетят, че не са сами. Да им стане по-леко и да видят, че щом не са сами, това не е краят на света", казва RA.YA. 

Идеята за видеото и локацията е на Жоро Пеев - поле покрай Перник.

Всичко се случва пред погледа на една... крава! 

Preyah, освен че е продуцент на RA.YA, е и близък за нея човек. Всичко започва след кастингите на тъмно, когато Preyah споделя участието на RA.YA в "Гласът на България". След това си разменят реплики и така се сближават. 

"Благодарна съм, че работя именно с Preyah, защото е човек, срещал пречки по пътя си и знаещ как да ги преодолее", казва RA.YA. 

Да имаш захарно сърце е много трудно, защото е много чупливо. 

"Представям си душата със запаси от захар и шарени бонбонки, които раздаваш на хората. Когато раздадеш прекалено много от времето си, от себе си и менталната си енерия, не ти остават захарни бонбонки. Трудно ми е, защото съм доста всеотдайна, опитвам се да помагам колкото мога повече, но ще се науча да си пазя захарното сърце". 

Избрала е отличителна визия, поведение и изразяване, което не винаги среща разбиране. 

Снимка: Личен архив

"Уважавам онези, които ме подкрепят да съм себеекспресивна. Надявам се това да се нормализира, защото не е навлязло в България. Трябва да счупим стереотипите и границите, в които се напъхваме. Искам България да стане малко по-широко скроена". 

Все още ѝ е неудобно да пее на български, защото от малка пее на английски. 

"Голямо предизвикателство е. Надявам се да се изказвам адекватно на езика си, но в песен да се изказваш достатъчно точно и разбираемо е трудно".

Завръща ли се Ренесанса на хубавата българска музика, като от времето на Руши, Тони, Каризма, Антибиотика? Слушате ли напоследък МОЛЕЦ, Мила Роберт, Preyah, Ива Янкулова? 

"Все още не съм убедена дали аз искам да остана в България, но някой трябва да остане, да пробие и да го направи. Не знам дали ще съм аз, която ще направи Революцията или Ренесанса", скромно отговаря RA.YA. 

Снимка: Жоро Пеев

Има ли нужда България от нови артисти остава отворен въпрос. Със сигурност ако ги искаме, трябва да се доверим на вдъхновението им и да ги подкрепим.

Ra.Ya открива вдъхновението си в дълбокото!

По-тежките ситуации са по-голяма муза от хубавите моменти, уви. 

Снимка: Личен архив

"Което не е много яко, но ще се опитам да го променя. Хората имат нужда от нещо, което да ги вдига на крака". 

И както зове Захарното ни сърце:

Ок, много е гадно в момента, но ставаме и продължаваме напред!

Можете и да гледате #Матине на екран - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!