#В #Maтине посрещаме лятото с историите на младите предприемачи от Junior Achievement България, които впечатлиха с представянето си на конкурса "Изгряващи звезди". В днешния епизод разговаряме с младежи, които могат да ни научат как най-добре да се грижим за растенията, които отглеждаме. Румен Кънев, Цветелина Симеонова, Никола Данаилов и останалата част от бандата иноватори създват интересна смес, заместител на почва. 

Тя е базирана на българския минерал зеолит, който се намира в Родопите и е известен като Минералът на Дълголетниците. Обагатена е и с още минерални добавки, което дава възможност растенията да се отглеждат по различен начин - поливат се два пъти по-рядко, а сместа предоставя всички необходими нутриенти на растенията, без да се налага да се тори често и издържа два пъти по-дълго от обикновената почва. 

"Нашата смес е доста по-стерилна, като може да се ползва в болници и детски градини", уточнява Никола. 

Идеята идва от историята на Румен Кънев и по-точно - на неговия дядо, който през 70-те години на миналия век е работил в група, която е разработвала използването на зеолит. Неговите записки ползват за основа на проекта, а добавяйки новите технологии и други съставки, се получава новата смес. 

"Най-много време ни отне разработката, защото трябваше да чакаме растенията да пораснат, за да видим как им се отразява тази смес", казва Цветелина. 

В началото следят над 80 растения. За тях се грижат седем човека от екипа. 

"Ние сме по-малката част от нашия отбор в студиото, но се надяваме да сме ви достатъчни", шегува се Никола. 

Признават, че не са били добри градинари в началото, като повечето млади хора у нас. 

"Нашата мисия има за цел да подтикне младите хора да отглеждат растения. Те създват уют", отбелязва Никола. 

"В началото бяхме приятели и сме работили по проекти още в училище. Ние сме 7 силни характери с лидерски качества, но успявахме да намерим златната среда", казват младите предприемачи. 

"След един хубав обяд, всичко си идваше на мястото", добавя Никола. 

Първата и най-голяма трудност е създаването на сместта, защото никой от тях не е биолог или химик. Всичко се случвало на принципа проба-грешка. Дори завъдили буболечки. 

"Някои гледахме по домовете си, след това в училището, което ни подпомогна, накрая сключихме договор с компания, за да ползваме техния офис и транспортни мрежи". 

Имат и мотивация - ако се справят с проекта, могат да станат партньори в компанията. 

Как се става успешен предприемач и какво още можем да научим от младите иноватори на Junior Achievement България - вижте във видеото!