В ситуация като тази през 2020 година, повечето хора често се чудят какво да направят, за да изкарат повече пари. Много от тях са мечтали да ударят джакпота в буквалния смисъл - да изтъкат печелившото талонче или да заложат на класиката - да пуснат фиш за тотото. Тази игра за късметлии е толкова древна, че "да играеш тото"  и още няколко словосъчетания се превърнаха в метафори от ежедневието, които използват дори малките деца. 

В специално видео за "Матине" ще разберем как се случва магията в Българския спортен тотализатор. За нея ни разказа Веселин Кюрчкиев - директор информационни технологии, който работи в "Спорт Тото" от 17 години. 

"Най-сериозното развитие, на което съм бил свидетел от тогава, бе приемане на залози в реално време, което се случи през 2013 година. Горе-долу по това време съвпадна и придобиването на тези чудесни прозрачни сфери", спомня си Кюркчиев. 

Процесът на теглене на числата се извършва в студиото. Малко от зрителите имат представа, че в дома на тотото са не само водещите, а още доста хора от големия екип, който се грижи за провеждането на тиражите.

"Важно е да кажа, че тегленето на тиражите е на живо и носи всички рискове на живото предаване. Най-важното нещо е доверието и да се знае, че резултатите са истински", казва директорът информационни технологии. 

Разкрива и, че големите прозрачни сфери са модел "Вийнъс" - същият, който се използва и при тегленето на лотарийната игра "Евро Джакпот", която се извършва веднъж седмично - всеки петък във Финландия. 

Топките се зареждат в тръби. Те са доста специални и нямат нищо общо с топчетата за пинг-понг. Извършва се измерване на теглото им, за да се осигури равен шанс за всички възможни избори на числа. С въздушна струя започва тяхното разбъркване и когато топката попадне в зоната, тя бива изтеглена по улей и застава при другите печеливши числа.  

"Много малко хора имат представа колко шумно реално е в студиото по време на теглене на тиражите. Представяте ли си как се чувстват водещите, когато до тях има такъв шум?", отбелязва Кюркчиев, докато демонстрира на екипа ни как работи късметлийската сфера.

Технологичният екип се събира два часа преди тегленето. Извършват се пълни проби на сферите - симулира се цял тираж. Има и бек-ъп план как да се извърши тегленето ако някоя от сферите откаже. 

"Често, когато разберат какво работя, хората ме питат - можеш ли да кажеш числата от следващия тираж? Абсолютно винаги отговарям по един и същ начин..." 

За да разберете какъв е отговорът на загадката - вижте видеото!