#Въпросът какво може да направи една жена щастлива има приблизително над милион възможни отговори. Някои от тях често зависят от времето, настроението и най-вече - настроението на Меркурий, но сред възможностите определено се нарежда женският клуб. При това - таен. 

В #Матине се срещаме със сценариста и драматург Йоана Мирчева и танцовия модератор Мария Косса, които ни разказват всичко, доколкото тайните на клуба позволяват, за новопоявилото се градско и дамско приключение. Наричат го "пътуване към жеската сила". А както всяко пътешествие, това също започва с идеята за бягство.

"Още миналата година, една вечер - аз имам две малки дечица, едното беше тогава бебе и нонстоп плачеше - аз имах нужда да изляза просто. Отидох на едно събитие на Мария Косса, което беше в тайното пространство, в което се помещава нашият клуб в момента. Имаше събитие за хора, които са ходили по проект в Африка за 6-8 месеца и аз си казах "Ок, няма да отида скоро в Африка, но много ми харесва как се чувствам тук." - някак скрита, на тайно място. Веднага се изстрелях, отидох при Мария и ѝ казах "Ние трябва да правим нещо тук, точно на това място!", разказва Йоана.

"Има различни формати, които помагат на жените да се отпуснат и да влязат в женскатa си същност. Защото светът е така устроен, че като че ли повече се действа през мъжкия принцип, който е поставяне на цел - отивам и действам. Като този път не е задължително да бъде постлан с удолетворение. Много често става така, че ние сме напрегнати, защото постоянно имаме да изпъляваме графици и да спазваме срокове. Това ни изкарва от женската същност и природа. Според нас е много важно за жените да има едно спокойно място, в което всички отговорности просто да се изпарят. И през споделянето, и през общуването, и през обмяна на женска енергия жените да се върнат към тази спокойна енергия, която е най-първична и истинска.", допълва Мария.

За да се сглоби пъзелът на тайния женски клуб, към Йоана, която определено умее да разказва истории и Мария, която знае как да накара душата ти да затанцува, се присъединяват още две дами. Марта Димитрова-Иванова - експериментатор и хоеграф с опит в арт терапевтичните практики и Деси Виденова - специалист по констелации и медитации.

"Ние даваме нашите инструменти на жените, за да се потопят в едно събитие-преживяване, така сме го кръстили. Не е семинар, не е уъркшоп, не те учим какво да правиш и не ти казваме мъдри мисли. Ти просто получаваш едни инструменти, имаш една спокойна и тайна по някакъв начин среда, а изумителното е, че жени, които са идвали веднъж, започват да се връщат отново. Казват ни, че не могат да си тръгнат след това, искат да комуникират, да си говорят.", разяснява Йоана. 

Дамите, членове на тайния клуб, получават подробости за събитията по имейл. Досега клубът е организирал две събития, а третото ще се проведе в края на май. Важно е да уточним, че темата на всяко издание отвежда дамите към съвсем различни приключения и пътешествия.

"Първото беше за ролите, които жената е избрала в своя живот и защо ако избереш едно трябва да означава, че пускаш друго. И как всъщност от нас се очаква винаги да бъдем хиляди неща, обаче всяко нещо коства много. Тези неща изследвахме.", разказва Йоана.

"Втората тема беше за контрола. Всъщност беше много интересно какъв отзвук имаше тази тема у дамите. Показа, че всички или много контролираме, или много ни се иска да можем да контролираме. Според мен желанието за контрол се свързва с липсата на доверие към живота. Към това, че той ще поднесе възможно най-доброто. Естествено, че е хубаво аз да правя своите стъпки, но да се доверя, че ако пусна малко контрола, все пак ще се случи това, което е най-добро за мен.", издава Мария.

Следващото издание на Таен женски клуб, досещате се, остава мистерия. Ние можем да ви кажем единствено, че ще се проведе на 28 май и все още има места. От видеото пък ще научите още има ли дами, които не са подходящи за женски клуб и защо понякога е по-лесно да споделиш с непознат.

А междувременно очарователната Мария Косса ви кани на моноспектакъла си "Битово просветление" на 11 май, от 19:30 часа на сцена "Дерида".