За 93-и път киноиндустрията отвъд Океана отличи най-добрите актьори, режисьори, сценаристи и филми. За 93-и път Холивуд затаи дъх, за да посрещне звездите си на червения килим. И за първи път интересът към иначе бляскавите "Оскар"-и бе рекордно нисък.

С какво ще запомним тазгодишната церемония по връчване на наградите "Оскар"? Разочаровани ли сме, че Мария Бакалова не взе една от статуетките и какво всъщност каза Брад Пит за нея? Защото не е точно така, както ни се искаше да сме го разбрали... Лишава ли някой звездите от огледало, че да се случат фрапантни модни гафове? 

На тези теми в #Матине днес си говорим със Стелиян Стоименов - редактор на сайта life.dir.bg и журналист, който не гледа церемонията за сефте, ако можем така да се изразим. 

Та със Стенли си говорим за това, което все по-често се споменава покрай подобни церемонии, а именно - какво място има политиката в подбора на номинациите и до колко искрено е привидно търсеното разнообразие от полове, националности и стилистики, имайки предвид, че някак традиционно номинациите, които отговарят на тези критерии, така и не стигат до статуетките.

"Те правят един компромис, отваряйки вратата към една задънена улица. Опитват се - Холивуд, Академията - да приемат различното. За да бъдат може би в крак с времето, с разбиранията, но наистина просто отчитат едно присъствие по-скоро."

Извън дипломатичното лице на "Оскар"-ите, церемонията всяка година поставя фокус и върху тоалетите, които минават през червения килим. А тази година определено имаше модни решения, които дават теми за размисъл. Лора Дърн, например, бе остро критикувана за избора на тоалет, който заживял собствен живот, оставяйки следи от перушина по килима. Визията на Глен Клоуз също предизвика противоречиви настроения, съчетавайки синя рокля върху черен панталон. 

Кой ги избира тези тоалети?

"Когато звездите се подготвят за "Оскар"-ите, тази подготовка тече месеци преди това. Но имайте предвид, че знаменитостите получават пари, за да се явят в нечий тоалет. Както и да представят нечии бижута. Друг интересен факт е, че почти 90% от бижутата, които виждаме по червените килими, са фалшификати. Факт е, че Мария наистина обра овациите в тази категория - беше с изключителна рокля, с изключителни бижута - всеки детайл по нейната визия беше съобразен и пипнат."

Говорейки за Мария Бакалова, трудно ще скрием нотката на разочарование, че талантливата актриса се размина със статуетката. Въпреки това в понеделник сутринта всички намерихме нов повод да се зарадваме на Мария, след като уж стана ясно, че Брад Пит определил българката като новата Мерилин Монро и ѝ предрекъл кариера на голяма звезда.

Да, ама не.

Не ни разбирайте погрешно, всякакъв признак на добро възпитание и любезно отношение, идващ от Брад Пит към Мария, е чудесен и добре дошъл. Но холивудският секссимвол съвсем не каза това. И както сам Стенли казва, положението пак стана ала "изгубени в превода". 

Какви всъщност бяха думите на Брад Пит към Мария Бакалова, станаха ли "женско царство" тазгодишните "Оскар"-и и какво се обърка с музикалните изпълнения по време на цереомнията - Стелиян Стоименов ви разказва в новия епизод на #Матине