#Септември вече е в разгара си, а #Maтине тече с пълна сила! В новия сезон водещата Вяра Младенова се завръща с видеопродължение на популярната си рубрика за градската жена - VЯRAFIED. В нея тя ще обръща внимание на новите моди в грижата на дамите за самите себе си, както и ще изненада зрителите с много интересни репортажи. Приключваме заедно лятото, ревизирайки спомените си от горещия сезон и отчитайки с какво сме прекалили и с какво не, а Вяра е убедена, че някои от нас са се завърнали с някои "бонуси" от времето, прекарано под слънчевите лъчи...

Пигментните петна - спомен от летните жеги, който може да остане завинаги по лицата ни. Те са онези малки или по-големи издайнически белези, че може би сме пренебрегнали нашия естествен, защитен воал - кожата си, и сме я излагали прекалено много на слънце. Много хора започват да лекуват пигменти петна с продукти, които всъщност са за превенция. Така се разочатоват бързо и спират всякакви терапии, отбелязва Вяра.

Как тогава да решим проблема с пигментните петна? 

В студиото на #Матине вече е доц. д-р Дончо Етугов - главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет - София и Консултант на НЗОК по кожни и венерически болести. 

"Пигментациите можем да ги разглеждаме двусмислено - като козметичен проблем, вследствие на неправилни козметични грижи или може да сме употребили повече концентрат и да сме прекалили със слънцето, в зависимост от това какъв тип фото кожа сме. Ако сме с руса коса и сините очи, шансът да пигментираш е по-малък в сравнение с хората с матова кожа и тъмни очи", отбелязва доц. Етугов. 

Чисто дерматологични заболявания също провокират пигментация, казва още специалистът. По думите му, до хиперпигментация може да доведат всички ендокринни заболявания, при които провокират увеличаване на нивата на меланоцитостимулиращия хормон, който може се увеличи и по една бременност. 

Най-слънцеекспонираните зони са горната устна, по гърба на носа, върха на скулите и челото. 

"Ще разкажа за терапевтична схема, на която ме научи практиката. Хиперпигментацията е хипер производство на маланин. В нашия епидермис имаме кератиноцити и меланоцити. На всеки 12 кератиноцита има по един отговорник-меланоцит, който изстрелва малки топченца с меланин и те се подреждат над ядрата на клетките, за да ги пазят от UV-увреда, която може да провокира мутации и ако това се случи, виждаме кожни тумори в напреднала възраст. Когато тези меланоцити  започнат да работят на високи обороти, стимулирани от хормони или от прекомерно излагане на UV светина, или заради медикаменти, които наричаме фотосенсабилизатори се получава хиперпигментации", обяснява д-р Етугов. 

Някои хиперпигментации са вродени, други са придобити. Но лечението им трябва да е адекватно. Първо трябва да спрем меланоцитите да проивеждат. Това се случва по химичен начин. 

"Не е правилно директно да сложим пациент с пигментни петна под лазера и да го щракнем със светлинния лъч, за да махнем меланоцитите", казва лекарят. 

В България почти във всяко козметично студио се предлага лазерна терапия или химичен пилинг за премахване на пигментните петна. Тази практика, която протича от естетическа, а не от дерматологична гледна точка е погрешна и прибързана. 

Трябва да има програма и алгоритъм в третирането на кожата. Не е правилно да се върнем от морето и да влезем в първия козметичен салон, за да третираме пигментацията.

"Химичният пилинг и лазерът редуцира външно петната, но не сме спрели меланоцитите в организма да проивеждат. Което означава, че в следващите 30 дни пигментните петна ще станат още повече. Петната се лекуват в сезоните, когато нямаме слънце", категоричен е доц. Етугов. 

Всички тези процедури се правят през ноември, декември, януари и февруари.

Вяра Младенова разкрива, че има пигментно петно в средата на носа и пита д-р Етугов как да подходи към него. 

"Задължително започвам с препрат, който блокира производството на мелнин. Препаратите разделяме на няколко групи. Масовите продукти блокират ензима тирозиназа, който е отговорен за синтеза на меланин. Има едно "златно правило' - хидрохинон, продукт, около който има страхотни полемики. Той е опасен, когато го изоползваме неправилно. Затова е изваден от козметичните средства за масова употреба. Той е вкаран в лекарствените продукти и се ползва по предписание на лекар. Винаги започвам с една нова молекула - тиамидол, тя е много близка по ефект на действие на хидрохинона и е заложена в една от аптечните марки ктсо избелващ продукт. Върши перфектна работа и като превенция. Продуктът може да има хем избелващ, хем анти-ейдж ефект", обяснява лекарят. 

С този продъкт се прави терапия около 15 дни. Ако отговор, значи сме потиснали до определена степен производството на меланин и вече може да мислим за избелваща терапия - лазерна терапия или химичен пилинг. 

"В моя арсенал от лечебни средства, при тежки пигемнтации - с пигментации с цвят на шоколад, там включвам тежката артилерия. Правя мезотерапия - процедура, при която с много тънка игла внасяме инжекционно и плитко продукт. Продуктът съдържа биогенни пептиди, които блокират рецепторите на меланоцита и му казват "Спри да работиш". Прави се два пъти в седмично в рамките на месец. Но виждаме как петната избледняват от центъра, разкъсват се и намаляват и комбинирайки с продукт за мазане да постигнем над 50% от избелване и тогава отваряме темата за лазерите', обяснява доц. Етугов. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Стигайки до лазерите, обръщаме внимание на златнта класика - александривен лазер, който се използва и за обезкосмяване. С него не трябва много да има затопляне. Съответно следва IPL - интензивна пулсова светлина, който по-трудно влияе на тежките пигментации. Подходящ е за рехава пигментация с червеникав компонент. 

"Смело мога да кажа, че тежките пигментации трябва да се контролират от опитен дерматолог, в сферата на естетичната дерматология", препоръчва специалистът. 

Кремът според типа кожа и слънцезащитата също е важен момент. Как да я нанасяме е най-важно. 

"Не може да слагаме една стотинка количество и да очакваме защита. Трябва да се маже обилно и често, особено ако факторът е нисък или не е водоустойчив. Това е част от превенцията на пигментните петна. След появата - трябва да потърсим специалист", обобщава лекарят. 

Надяваме се разговорът да е бил полезен за дамите, а Вяра ще ви очаква и следващия път с друга тренди тема за всяка една градска жена!