#Здравейте в МАТИНЕ! След особено неприятното време тази седмица е време да си върнем усмивките по лицата. Затова и сме събрали едно мъжко трио, на което винаги може да се разчита за добро настроение. Става дума за актьорите от Народния театър Христо Терзиев, Виктор Танев и актьорът от дублажа със златен глас - Мартин Герасков, които са в студиото ни днес!

Поводът за разговора е видеото "В Блока" - кратка, забавна видео история с продължение, в която тримата приятели и колеги играят заедно пред камерата. Всъщност идеята да снимат видеото тръгва от ангажимента на Христо Терзиев към дипломната му работа, когато снима първия комедиен клип заедно с другаря си Виктор. 

"Имаме шестица", смее се Виктор Танев, а Мартин Герасков го поправя, че оценката си е за Ицето. Така от академичен ангажимент, поредицата комедийни клипове започва да води собствен живот, а актьорите - да даряват усмивки и извън сцената. Освен Виктор и Христо, в поредицата ще видим още много познати лица от Голямата сцена. Рени Веселинова задава въпрос как обаче Ицето и Виктор са навили Мартинн Герасков да се включи. 

"Много лесно се навих. Доста близки приятели сме и като повечето хора в България, признавам си, че предпочитам да работя с приятели, защото се разбираме с половин дума", казва Герасков.

Всъщност Мартин и Виктор се познават от деца, покрай родителите си - актьори. Така редовно се забавляват заедно, гонейки вълци в гората на Лесидрен. Приятелството между Ицо и Виктор пък датира от Испанската гимназия, където са учили и се сплотява на купоните у Мартин Герасков (от които не е ясно кой какви спомени има). В дългогодишното им, над 20-годишно приятелство основа са сходните им разбирания за изкуство - театър и кино, които са обединени от сатиричното. 

"Поредицата видеа, която започваме с "В Блока" всъщност представляват очерци на различни типажи хора от съвремието. Извадката е от персонажи от нашата среда - футболист, хамалин, фризьорка...", разкрива Христо Терзиев. 

В първия епизод участие има и актрисата Надежда Александрова. 

"Много актриси се борят за роля, аз съм по кастингите", смее се Мартин и става ясно, че вече работят и по третия епизод на поредицата. 

Причината да продължат поредицата, след като Христо вече е защитил дипломната си работа, са те самите. Работата им доставя удоволствие, без голяма претенция. 

"Като свободно избираем предмет, в който сами решаваме как да изиграем, напишем, монтираме. Освен това Интернет ни дава свобода и няма кой знае каква цензура, което ни допада", казва Ицо. "Искахме да разкажем една простичка история. Сигурно сте чували за Джоузеф Кембъл, който е Библията на всички сценаристи, включително и на създателите на "Междузвездни войни". Основното нещо, което подбутва един герой да излезе от ежедневието си обикновено е някаква липса - няма златна ябълка или момичето трябва да се омъжи. Нататък този герой продължава по своя път към усъвършенстване, преодолявайки препятствия. Така и ще е интересно да видим как една нелепа случка изкарва нашите герои от ежедневието им..." (Вижте във видеото!)

Виктор допълва, че докато снимат видеото, хората често не разбират и се впускат да им помагат - когато в една от видео сериите - с клиента на таксито, който е избягал и доброволци тръгват да го гонят, или докато мъкнат мебели в първия епизод на "В Блока", когато случаен минувач им предлага да им удари едно рамо. 

"Полузабавление, полупрофесионално занимание", определя визуалните очерци Христо Терзиев.

"Комедията се получава най-добре, когато се прави сериозно", допълва Виктор Танев. 

Защото на персонажа не му е смешно! 

Тримата мускетари Танев, Терзиев и Герасков търсят сатиричния поглед към хората, които срещаме в ежедневието си. Всеки е влизал в такси с ексцентричен шофьор, всеки блок си има по един "футболист", всеки блок си има скандалите с домоуправителя и междусъседските войни... 

Герасков признава, че бидейки над 10 години в дублажа, сцената му липсва. И докато Терзиев се разпалва, подкрепен от Виктор, че отрицателните герои са по-интересните за изиграване, че злодеите са по-желаните роли от любовниците, Мартин ни изненадва с желанието си да изиграе положителните герои на Тенеси Уилямс. 

"Отрицателният герой е готин, има някаква характерност, която намираш и пресъздаваш, докато другото е много по-дълбоко - трябва да го подредиш", аргументира се той. 

Какъвто и герой да играеш - винаги може да ти се случи нещо неочаквано!

Като клещи и работни инструменти, които замерят Ицо Терзиев по време на представление, но той не помръдва. Чуйте история от Виктор Танев! Или пълна зала с аплодисменти от публиката, станала на крака, която кара Мартин Герасков да се пита заслужил ли си е аплодисментите...

"Поклонът е отделна част. Той е извън представлението. Ти не си артистът, а човекът. Аз съм умерен. Не се покланям до земята, не си обръщам прекалено много внимание", допълва Виктор Танев. 

"Има и колеги, които не излизат и на поклона от образа си", казва Христо Терзиев. 

Но и тримата са единодушни, че хубавите представления са пълните представления, защото публиката е по-важна от мнението на колегите и критиката. 

 

Христо Терзиев и Виктор Танев може да гледате в представлението "Обир" на Народния театър на 27 ноември! 

Мартин Герасков (уви!) може да го видите рядко, но го чувате често по телевизията. Гледайте и тримата тук: