#Това, което студентите не знаят е, че те никога повече през живота си няма да разполагат с толкова свободно време, колкото сега. И това време е достатъчно както да направят първите стъпки към успешна кариера и добре платена работа, така и за купони и забавления. Натоварването на учащите в България е 5 пъти по-малко от това на колегите им в страни като САЩ и Англия. Така че за какво точно няма време студентът у нас? В реда на нещата е да отиде както на плаж, така и на стаж! И да има почасова платена или не работа през цялата година, но в сферата, в която иска да се занимава. 

Думите са на икономиста, бивш министър на държавната администрация, транспорта и финансите и работодател в "Expat Capital" Николай Василев. Поводът за тях е какво не стига на българските кадри да са идеалните кандидати за мечтаните, успешните, добре платени работни места. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"На времето работих в скъпата Япония по 40 часа седмично в банка, защото нямаше как да оцелея иначе. Така че в реда на нещата е студентът в България да отиде и на плаж, но и на стаж. И да има почасова работа - платена или не през цялата година", разказва Василев. 

Разговорът в #Maтине тази седмица е полезен както за деца, така и за родители.

Защото планирането на успешната кариера започва още в детските години и се направлява от семейството, казва още експертът.

Самият Николай Василев е завършил 4 университета и е работил в множество международни, мултифункционални компании. Срещата му с подготвени кандидати в чужбина и не толкова конкурентно способни български студенти го мотивира да създаде нещо своеобразен наръчник за успешна кариера. 

Книгата му "Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерта" излиза преди 3 години, а след това е преведена на унгарски и английски, като е доразвита. Затова и Николай Василев отбелязва, че е много щастлив от създаването на платформата "Идеалният кандидат" на Dir.bg, която вече е на малко повече от месец. Нейната цел е именно да се улесни процеса на търсене и предлагане на стажове. Също така "Идеалният кандидат" заменя  традиционните CV (автобиография за кандидатстване за работа) и мотивационно писмо със специално разработен от специалисти "Човешки ресурси" лексикон с 22 отворени въпроса и опционална видео визитка - кратко видео обръщение от 60 до 90 секунди. 

"В годините на прехода в България доста късничко се появиха подобни инциативи, като "Идеалният кандидат". Бързо минаха десетилетия, в които малко се говореше за успешното кариерно развитие на младите хора. Не случайно някои от тях, обезверени, че в България ще постигнат големи неща, може би са отишли някъде другаде. Дано да се върнат", отбелязва Николай Василев. 

Бившият министър отбелязва, че никога не е възприемал книгата си като комерсиален продукт и не ѝ прави реклама. Предлага онлайн изданието ѝ безплатно, на трите езика на всеки, който смята, че може да му бъде полезна. Един от начините да я получите - регистрирайте се в платформата "Идеалният кандидат". 

"Формулата на успеха не е математическо понятие. Написах тази книга, защото съм минал през няколко етапа в живота си, работил съм в няколко международни мултифункционални компании и банки, в правителства и в частния сектор в България. Бил съм и работодател, а през ръцете ми са минали много млади хора - от България и чужбина, от гимназиална възраст нагоре. Моята мотивация да напиша тази книга е, че както в цял свят, така и в България, младите хора не са подготвени за своята бъдеща кариера по много направления. Тоест, България има прекрасни и талантливи млади хора. Нашата младеж е добра в няколко насоки - социални мрежи, геймърски теми - там сигурно сме на световно ниво. В същото време уменията на младежта как да се подготви и да планира своята кариера, как да си напише конвертируемо CV,  как да отиде на добро интервю и да създава мрежа от професионални контакти липсват", обобщава Николай Василев след дългогодишни наблюдения. 

Водещите Бисер Кунчев и Вяра Младенова се връщат заедно с бившия министър в студентските му години. Василев прекарва години наред в учене, изпити, писане на автобиографии...

Какви са изводите му оттогава до сега? 

"Преди 30 години светът беше много различен. Информацията беше изцяло дефицитна. Нямаше интернет. Никой не беше ходил на Запад. България приличаше на нещо средно между Северна Корея и Куба, нищо общо с възможностите на младото поколение сега. Смятам, че аз тогава съм правил някои неща правилно, а други - не. В Източна Европа тогава също никой не те подготвяше за тези неща. Макар че в Университета в Будапеща, още през ранната 1992 година вече се организираха огромни форуми за кариерата, където се изсипваха всички работодатели. На един от тези форуми си намерих първата добре платена работа. Автобиография, добра, не бях виждал докато не ми скъсаха моята два пъти в САЩ", откровено споделя за опита си Николай Василев. 

Когато бившият външен министър Соломон Паси, който е и математик по образование, прочел книгата му, забелязал, че точно 20% от нея са посветени на писането на CV.

"Toва показва колко важно значение има подготвянето на автобиография за работа. Познавате ли някой добър български или румънски хокеист? Според мен няма. Колкото сме добри в хокея на лед в региона, толкова сме добри и в писане на CV. Няма нито едно добро, което да съм видял, а аз съм видял четирицифрен брой", споделя Николай Василев. През компанията му - EXPAT CAPITAL, са преминали над 150 стажанта. 

"Мога да ги разделя на няколко групи. Най-голямата група са добри български студенти от целия свят - от Великобритания най-вече, но има и от Чили до Корея. Втората група са чуждестранни студенти от много държави. Третата група са гимназисти - българи и чужденци. Имали сме доста 15 -годишни деца в офиса на стаж, дори в момента имаме такива. На последно място с интерес към стажа са българските студенти от български университети. Причините: те не кандидатстват, защото не знаят, че стажът е хубаво нещо, преподавателите не помагат, родителите не знаят, работодателите у нас рядко имат  стажантски програми... Ние имаме повече стажанти годишно, отколкото имаме служители. Правим го за тяхно добро. Съдбите им се променят по този начин. Много деца са израснали след като са се запознали с най-добрите професионалисти в сферата. Не ми е работата да критикувам българските университети. Но казвам истината така, както я виждам. Материалът, който излиза от по-слабичките университети по света, където сме и ние, не е добър за нивото на XXI век", обяснява Ники Василев. 

В книгата "Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерта" има много мостри и страници със забележки по автобиографии.  

"Има дори CV с трицифрен брой грешки и коментари - описал съм го цялото. Това е все едно редактор да вземе нов роман и бележките да са повече от подадения текст", казва Николай Василев. 

Кариерата не започва, както у нас се възприема: "Вземи си първо дипломата, мама, после цял живот ще работиш".

Планирането на кариерата започва в ранното детство, с помощта на родителите. Има основни неща, които той трябва да направят в тази насока. Независимо в коя сфера са амбициите - има основни стъпки за осъществяването им.

Чуждоезиковото обучение е първият фактор.

"Мислим си, че сме добри в това. България беше добра през 80-те години, защото Източна Европа беше много зле. Ама сега май всички други са по-добри от нас. Граждани на някои европейски държави като Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург говорят 4 езика за начало и оттам нататък, който иска учи китайски, японски. В тази класация сме както във футбола - играем, но не сме в час. По информационни технологии, да речем, че сме добри. Не е въпросът кой има Фейсбук и играе игрички, а кой владее професионалните софтуери в дълбочина, в сферата, в която работи", отбелязва Николай Василев. 

Следващият фактор - обменните програми!

"В много университети, където съм се срещал със студенти и преподаватели, на въпроса за обменните програми в първите години получавах 0 положителни отговори. Добре, че има европейски програми като Еразъм у нас. Но в чужбина от десетки години се ходи на обменни програми по няколко пъти на годината - в САЩ, в огромните мегаполиси на Източна Азия - там трябва да ходят студентите, за да видят какви чудеса се случват. Университетите с нищо не допринасят за това", отбелязва Николай Василев. 

Фактор номер 3 - стажовете! 

"Моя кръщелница българка от Лондон, сега е приета в един от най-добрите световни университети в САЩ, номер 1 в архитектурата. Като гимназистка е имала 5 различни стажа в тази област. Тоест ако някой си мисли, че ще прави стажове като завърши магистратурата е закъснял с 10-20 години. Гимназистите трябва да имат по няколко стажа по бъдещата си специалност в Българи и света, студентите - двойно повече. Платено, неплатено, няма значение. Най-лошото е да ти минат студентските години безгрижно - в Студентския град, и да си кажеш накрая: "Нямам работа. Никой не ме иска. Правителството е виновно. Вселената е виновна". У нас повечето от студентите имат празно CV. А по моя представа - още седмокласниците трябва да имат пълно CV", казва Василев. 

Каквото и да прави човек, трябва да има сериозен план за кариерното си развитие - езици, обменни програми, стажове. Тези неща липсват в българската действителност. Средата е неадекватна. Всеки един работодател ще се оплаче, че кандидатите не са добри или обратното.

В България се очаква от кандидатите за работа да имат опит, но няма къде да го получат. 

В тази насока работи и платформата  "Идеалният кандидат" на Dir.bg, както и книгата на Николай Василев, която може да се превърне в един книжен ментор за сбъдване на професионалните мечти! 

Още от разговора може да чуете и видите във видеото! 

*** Всеки регистрирал се в платформата "Иделаният кандидат" ще получи безплатно онлайн версията на книгата на Николай Василев - ""Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата"