#Преди да срещнем любовта, трябва да срещнем себе си и да се научим да се обичаме. Думите са на бележитата писателка Ирена Иванова, позната като Рене Карабаш, която популяризира новия си роман с нестандартна любовна градска игра - съвсем по вкуса на месец Февруари. Тя гостува на Рени Веселинова в #Mатине, за да разкаже историята на една купчинка любовни писма. 

Всяка жена поне веднъж си е мечтала да получи любовно писмо. За да ощастливи романтичните натури, Рене Карабаш започна инициатива навръх 14 февруари - "Писмата на града". Тя разпръсна любовните писма на своя литературен герой Омар из интересни кътчета на София, а всеки от нас можеше да ги намери и да прочете края им в онлайн страницата на романа "Писма на Омар до бъдещата му съпруга", посредством QR код на открития ръкопис. 

Снимка: Личен архив

"Този литературен проект е подкрепен от Национален фонд "Култура" и всеки можеше да намери любовно писмо за себе си или да го подари на любим човек. Моят герой Омар няма никаква представа как ще изглежда бъдещата му съпруга, но чрез писмата до нея започва постепенно да си я представя. В този вечен устрем да намерим любовта и половинката ни, в този дълъг път, ние си даваме сметка, че всъщност преди да срещенем тази половина, трябва да срещнем другата половина - нас самите. Да се научим да обичаме себе си. Едва тогава бихме могли да срещнем истинската ни половинка", казва Рене Карабаш. 

Започва да пише книгата в тежък момент за самата нея в личен план. Писала писмата до човека, който все още не е срещала, но с който е искала да бъде. Може би година или две усилено работи върху себе си и личността си изобщо. 

Снимка: Личен архив

"Много неща променях в себе си и това се отразяваше и на моя герой Омар. Може да се каже, че тези писма са един учебник за обичане - как да се научим да обичаме", казва Рене Карабаш. 

Живеем във време на бързата култура и любов, и такива малки неща - като да изпратиш писмо или картичка, се оказват отживелица. Но всъщност душата никога не е отживелица и тези писма са завръщане към това истинско усещане, смята още писателката. 

"Във всеки един момент сме на една ръка разстояние от любимите, от приятелите си. Във всеки момент можем да им пишем. Приехме тази връзка и контакт за даденост. А изпращайки едно писмо и чакайки то да пристигне, да бъде отоворено, докосването до хартията носи сетивни усещания. Заложила съм на усещането и в самата изработка на книгата "Писма на Омар до бъдещата му съпруга"  - отвън хартията е груба, а отвътре - мека", споделя Рене Карабаш. 

Снимка: Личен архив

Водещата Рени Веселинова побърза да се поинтересува дали Омар е написал писмо и за нея. А Рене Карабаш отговари:  "Да, цели 10!".

За първи път в студиото на #Mатине една от най-обичаните градски поетеси ще прочете любовното писмо на Омар до Рени. 

Чуйте какво ѝ е написал търсещият Омар във видеото! 

И побързайте, защото още има писма - вижте картата в профила на Ирена Иванова в социалните мрежи! 

Не забравяйте, че вече можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts