#Когато чуем думата зависимости, обикновено си представяме цигарите, алкохола, наркотиците, хазарта, токсичната любов... Често ни се случва да обсъждаме хора, попаднали в клопката на някои от тези пороци. Срещаме ги по улицата, част от обкръжението ни са, понякога близки, приятели, дори роднини... Цъкаме с език, допускайки, че в определен момент те ще се превърнат в персона нон грата за социума. Но рядко осъзнаваме, че и ние сме истински зависими - от средата, в която живеем. Не териториално, а по-скоро психически.

Покрай вълненията около Деня на Независимостта, в #Maтине с Рени Веселинова решаваме да си поговорим за точно обратното - зависимостите на обществото. Независими ли сме наистина - не просто политически и териториално, а психически? И ако да - от какво? Какви са страховете ни и на какво се дължат комплексите ни? Разговаряме със социолога, автор на статии и модел Пам Велидис за това какво общество сме, според стреотипите, които царуват. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Улавям се, че фразата "Какво ще си кажат хората..." все още ме вълнува понякога, но се опитвам посоката на моя живот и развитието ми да не зависи от мнението на хора, които нямат значение за него. Спрях да се вълнувам, когато осоъзнах, че аз живея своя собствен живот и трябва да полагам грижи за него", споделя откровено Пам Велидис. 

"Когато си направих косата червена, всички мислеха, че това е, за да привличам внимание. А на мен просто ми отива и харесвам червено. Когато носиш очила - значи си интелигентен. Когато си от малък град - значи си селянин. Ако едно момиче е пълно, значи не е красиво. И това е стереотип", казва социологът. 

Стереотип идва от гръцки и означава отпечатък, казва още Пам Велидис, която има връзка с южната ни съседката. 

"Предварително да имаш мнение за човек, който още не познаваш - това означава да си подвластен на стереотипите. Безспорно, най-отвратителният от тях е на етническа основа и няма какво да го крием. Като общество винаги ще се чувстваме така, все едно някой ще дойде да ни поробва, нещо да ни взема - това е обвързано и с нашата история на свободата", смята още тя. 

По думите ѝ често попадаме в клопката на това да наричаме стереотипите си интуиция. 

"Това е нещо много различно. За интуицията също трябва да имаш някакво взаимодействие с човека или групата, с която се сблъскваш. Ние сме обременени като общество от тези стереотипи. Японците ги приемаме за свръхчовеци. Руснаците - за алкохолици. Американците - дебели и тъпи. Връзките, които търсим, работата, която работим - всяка една сфера е белязана от тези отпечатъци. Въпросът е да обръщаме стереотипите в нещо положително. В нещо, което да работи за човека", смята Пам Велидис. 

Стереотипите са спопсобни да ни влияят до такава степен, че да се затворим и откъснем от социума. Могат да ни превърнат в сноби, които ненавиждат околните. Могат да са пречка в общуването и развитието ни. 

Другата крайност са хората "непукисти".

Те обаче не са положителните герои в контекста на стереотипите. Срещу човек, който има стереотипи, се позиционира човек, който има по-малко комплекси. Докато на Непукиста не му пука за нищо, дори за останалите...

"Непукист е по-скоро човек, който не се интересува как е възприеман. Но това не е положителен образ. Познавам непукисти и не са постигнали нищо добро. По-скоро хората, които постигат нещо хубаво за себе си, трябва да се държат като непукисти, но да не си мислят, че тяхното развитие и мнение не е възможно да бъде критикувано от някого. Трябва, понякога, да се вслушваме в оценката на останалите и да я отсяваме. Стериотипите са обвързани много с нашата оценка за самите себе си и с оценката, която идва отвън", категорична е Пам Велидис. 

Тънката граница между стереотипите и комплексите 

Много често стереотипите, на които сме подвластни, са обвързани с наши комплекси. От социологическа гледна точка се променят възприятията за определен стереотип с годините. Така например, статистиките сочат, че мюсюлманите преди години са били на първо място в негатовното стереотипизиране. За сраванение, 20 години по-късно този "пиадестал" е зает от ромските общности. По подобен начин германците често са поставяни по общия знаменател на нацизма - заради историята си. Поглеждайки обективно, обаче, Германия е мултикутурна, а градовете ѝ - мегаполиси. 

"Берлин определено е един от най-яките градове", смята Пам Велидис. "Ако отидете, ще видите, че там хората са доста смесени. Докато тук все още съществува комплекса "Как ще си с чужденец?" Това идва от историята, но историята не е нещо обективно. Тя е разказана, ние не сме присъствали там. Всичко това зависи и от семейната среда, училището, обкръжението с неговите стереотипи. И комплексите произлизат от стереотипи, които са ни набивали в главата", казва Пам Велидис. 

Да не изхвърлим с мръсната вода и бебето...

Трябва да се научим да отсяваме стереотипите. Не е нужно да нямаме никакви, но да оставяме тези, които да действат в нашата посока. 

"Не обичам да съм ограничена. Обичам да се поставям в ситуации. Един от стереотипите в България е спрямо хората с различна сексуална ориентация. Винаги, когато съм ги защитавала - са ме обиждали. Не е задължително да си с различна сексуална ориентация, за да разбираш тези хора", смята още социологът. 

Трябва да се определиш като личност, смята още Пам Велидис. Да опознаеш себе си - дали си консервативен или либерален. Трябва да сме критични към средата си, да се стремим към висока финансова култура. Дали да си купиш 5 червила или 5 книги също е част от Пътя към себепознаването. 

Темата за половото разделение между мъжете и жените все още е актуална

Наличието на този стереотип по-скоро говори за деградация на обществото, вместо за възходяща градация, смята като социолог Пам Велидис. 

"В България една жена е подценявана, когато е поддържана, красива, грижи се за себе си. Някак си хората не вярват, че може да си суетна и интелектуално развита едновременно. Има "женски професии" и такива, в които жените са подценявани. Има стереотип, че една жена постига много, защото е сексуално апетитна. Много често съм била подценявана, когато съм се занимавала със сериозни сделки, свързани с аксесоара часовник. В света, това е мъжки аксесоар. Идвал е клиент, с който да обсъдим конкретен скъп модел и неговия механизъм. И ми е казвал, че иска да работи с мъж. Доста години се присмиваха на жени, които са решили да се занимават с политика", отбелязва още Пам Велидис. 

Трудно е да се изчисти човек от стереотипите. Очакваме, че мускулестите мъже задължително трябва да са с момичета, които слушат чалга. Момичетата, които слушат чалга, автоматично се определят като тъпи. Това са стереотипи от ежедневието, които могат да повлияят на живота на другия. 

"Аз се съхранявам, като се изолирам. Като си направя вътрешен анализ за последните дни. Хората ме вдъхновяват сами по себе си. Независимо от нивото им. От всеки разговор научаваш нещо. Но трябва да си оставяш време да се изчистиш от етикетите. Била съм много нападана. Казвали са ми, че съм много красива, ама съм пълна. Тогава спирам да слушам', споделя Пам Велидис. 

За нея не е приоритет да отвърне на удара. По-скоро съжалява човека отсреща, дамгосан от отпечатъците на чуждото мнение. 

"Пътувам доста и често съм се замисляла как ме възприема света, предвид факта, че съм българка. Като дете пътувах много до Гърция. Тогава не бе толкова достъпно да пътуваш в чужбина. Сега хората навън виждат повече българи и си изграждат мнение. Но преди съм чувала най-вече два стереотипа - че в нашата държава има страшно много роми и българките са най-красивите на света", споделя Пам Велидис. 

Завистта на българина е движеща сила, споделя още с огорчение Пам Велидис. 

"Това, понякога, е отвратително, когато е на локално ниво. Когато една приятелка завижда на друга приятелка и прави глупости. Но на глобално ниво - това може да е положително. Виждаш спагети в Италия и искаш да правиш същите, например. Амбициозно е. Стереотипът е нож с две остриета", категорична е Пам Велидис. 

В понеделник може да видите Пам Велидис и на сцена. Мисията ѝ е да се излезе от стереотипа за жената, която е силна, защото не се е проваляла в живота си. 

"Шоуто е благотворително и се казва "Stand Up for Sisiterhood". Билетите бяха изкупени на следващия ден. Участието ми е и, защото е важно за мен е да изляза от зоната си на комфорт, това бе другата причина да се съглася да се включа", казва още социологът.

Събитието Stand Up For Sisterhood  започва в 20:00ч. Може да влезете с билетите си от 22 септември, без нужда от презаверяване. Шоуто е под режисурата на Стоян Радев, а освен Пам Велидис на сцената ще се качат Алекс Раева, Красимира Хаджииванова, Оля Малинова и Гери Турийска.