#Тя сбъдна мечтата си. Две години след като отпадна от Световното първенство заради коронавирус, Кристина Николова стана световен шампион и целуна Световната купа по кикбокс. Така оказа, че когато човек се бори - успява. 2023 година е специална за Кристина, а каквото не знаем за кикбокса - днес ще научим от нея, защото вече е в студиото на "Матине". 

След като в началото на годината, през март, успява да победи да победиш многократната Световна и Европейска шампионка без загуба от 2017 година Туран Дугу от Турция на неин терен, в края ѝ Кристина Николова официално оглави ранглистата на WAKO и така доминира 50-килограмовата дивизия в различните стилове.

"За втори път побеждавам Туран Дугу. Имаме тежко минало, защото мога да кажа, че сме преки противници. Тя ме мрази със сигурност, защото не е от спортистите, които подкрепят феърплея", откровена е Кристина Николова. "Напрежението между нас е в повече, защото това е единственият спортист, с който нямам приказка към татамито, защото тя няма уважение и респект". 

"Успях! Направих го"

Първоначално не може да повярва, защото има няколко загуби от Дугу. От последната среща излиза без нито една контузия. Преди две години купата се оказва мираж за Криси Николова, след като се разболява от коронавирус и макар да е в пълна бойна готовност. 

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

"Още тогава бях готова за победа, но моментално ни заключиха в изолирани стаи и се държаха с нас като с кучета. Изживях го много тежко", не спестява преживяванията си Криси. 

Вярва, че победите през 2023 година са резултат от стълбичката, която е изкачила след препятствията.

"Кикбоксът е моят живот и ежедневие. Посвещавам победите си на баща ми, който е на небето. Знам, че е с мен и ме гледа!"

Кристина Николова е категорично, че не се обръща достатъчно внимание на спортистите като цяло и заявява, че в света няма толкова силен женски отбор като българския. 

"Ние всички сме на възраст между 16 и 22, аз съм най-голямата. Момичетата са за всяка една категорич, пътуваме заедно, подкрепяме се. Покриваме широк спектър в този спорт". 

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Що се отнася до финансирането, казва, че спортът е изцяло зарязан у нас. 

"Играем повече за слава, усмивки и чест"

В края на разговора Кристина Николова обръща внимание на реакциите на жените срещу насилието и как да се държат, ако бъдат нападнати. На нея ѝ се е случвало, припомня тя история, която преди време разказа в #URBN. 

"Има хора, от които не можеш да се защитиш. За момичетата, които са с такива хора, съветът е бягайте далече. Когато се прибирах от тренировка, някакъв мъж ме опипа. Напълно непознат. Случи се в метрото, бях с анцуг. Просто се шокирах, стреснах се, започнах да крещя, тръгнах да тичам след него и се осъзнах, че трябва да тичам в обратната посока - далече от такива хора". 

Признава, че често се прибира от състезание и застава веднага пред огледалото, за да се гримира. 

"В момента най-важната битка, която ми предстои е в началото на следващата година. Ще се подготвям за международните световни и европейски купи и в края на годината ще има Европейско първенство за жени". 

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Освен шампион, Криси Николова тренира и деца. 

"Предавам им моите знания, а някои деца искат да са като мен. Чувствам се прекрасно да съм идол в очите им. Но така и се изхранвам, защото ние, шампионите, не можем да оцеляваме само с премиите от победите". 

Как си почива? Защо обича да се усамотява? Ще се срещне ли отново на татамито с най-големия си враг Туран Дугу? Чуйте в интервюто, водено от Светла Тонева.