#В новия епизод на #Матине ви срещаме с жена, която много добре знае как да сложи подлушващо устройство в колата на всеки от нас. Способна е да подкупи сина си с 5 евро, за да може на спокойствие да следи следващата си мишена. Виждала е и как две баби влизат в спор за общ дядо, когото хващат в изневяра и след това го налагат с пазарска чанта. Тя е единствената жена частен детектив у нас - Зара Атанасова! 

"От малка гледах детективски филми, падах си по бойни изкуства, бързи коли, адреналин и същевременно мечтаех да открия биологичния си баща. Така станах детектив", казва Зара. 

Тя вярва, че да станеш детектив не е само учене, но и инстинкт. Защото ако не харесваш високи скорости, бързи коли и адреналина като цяло - няма как да бъдеш частен детектив. А зара се занимава с това повече от 15 години. Работи предимно в Гърция и е категорична, че би се захванала да разнищва нов случай само ако ѝ е много интересно! 

"Сред най-интересната част е, когато подслушвах вътре в коли неверните половинки с техните любовници и трябваше да предавам на техните законни съпруги след това записите. Свалях точно тази част от записа на диск и ми беше много забавано. Обичам да наблюдавам", казва още частния детектив. 

Всичко започва със съмнението...

Хората отиват в офиса Зара и започват да разговарят. Обикновено клиентите се интересуват от начините, по които ще започне разплитането на случая. Някои искат само снимки, други искат видео запис и преценяват. С това започва и същинското разследване. След това се преминава към опознаването на мишената - ежедневна рутина, поведенчески навици, каква е колата му и кой има достъп до нея. Поставя се GPS-устройство, за да се следи движението. Следва подбор на подслушвателите! 

"Има най-различни устройства. Едно се отключва, когато чуе глас и записва пространството. Второто е чрез сим карта, на която звъниш, за да се активира и третото е просто обикновено записващо устройство. Ние преценяваме как да съберем максимално цялата информация", казва Зара. 

Важни са навиците на мишената - има ли сигнали, обръща ли си телефона с дисплея на обратно, крие ли се в банята да разговаря. Най-срещаният случай - има втори телефон. Тогава се записват разговорите, които се водят по тайния телефон в колата. 

"Общо взето и жени, и мъже са прибягвали до услугите ми като частен детектив. 50 на 50. Но това са моите наблюдения за Гърция, където работих. В България не е точно така. Тук се занимавам с други неща, защото някак си хората не са свикнали да използват частни детективи", казва още Зара. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Случвало ѝ се е да се дегизира, да се крие и да наблюдава. Най-много я дразни, когато не може да сложи GPS на колата, която следи и я изгуби на някой светофар. 

"Детективството е малко математика. И интуиция. Имах един случай - дойдоха ми на гости приятелки в Гърция. Наложи се да им обясня, че почивката им няма да е нормална... Трябва спешно да заминем за остров Закинтос. Хубавото на детективската агенция е, че за такива случаи може да се изисква от шефовете да ти дадат луксзона вила, конкретна кола... Предоставят ни ги и това е бонусът. Моите приятелки много се вълнуваха. Трябваше да запишем една жена, която пие много преди да отиде да вземе детето си от училище. Бяхме с кючодържатели с камери... но за да пие тя - ние трябваше да я черпим. Моите приятелки доста добре се справиха с тази задача, но на следващия ден бяхме малко замаяни", разказва Зара Атанасова. 

Налагало ѝ се е да подлсушва дори учителките в частната детска градина на собственото ѝ дете. Сложила записващо устройство в плюшено мече. Тогава научава, че учителките доста се карали на децата в градината и Зара раздала записа на всички родители. Така успява да затвори въпросната детска градина. Сега всеки път, когато синът ѝ отива в ново училище - редовно тества обстановката. 

"Знам, че е нелегално, но за нашите деца е ок. Аз съм "за" запис, просто за да се провери и родителите да са спокойни", смята Атанасова. 

Научаваме още, че Зара Атанасова няма общо с раздялата на певицата Андреа с дългогодишната си половинка - боксьорът Кубрат Пулев. Просто, защото това събитие съвпадна с ласкавите думи, които певицата написа за Зара Атанасова във фейсбук. 

"Не, нямам пръст в такива лоши работи", смее се Зара. 

Сега има нова мисия. Заминава за Африка, където е допусната да учи древна магия и гадателство от най-добрите на континента. 

"Тези практики са свързани с мъдростта. Интересува ме откъде е тръгнало всичко. Учила съм арабски гадания, а сега ми е интересно африканското гадаене на костите и лечение с билки", споделя Зара, която е избрана от местната "сангома" - африканска гадетелка. Заминава на 1 април и признава, че се страхува както от ситуацията, така и от опасностите, които дебнат в Африка. А когато се завърне - обещава да спретне едно гадаене на кости в студиото на #Матине!