#Административните противоепидемични мерки в Занзибар ги няма, освен PCR тестове за влизане и излизане на пътниците. Но вирус дали има? Да, има! Това разказват пред Рени Веселинова специално за #Mатине Иван Беломорски и Калоян Георгиев - двама българи, останали в плен на острова още през март 2020 година, когато заминават на ваканция! 

Рени тръпне да разбере защо Занзибар е удобен пристан за доста българи, повечето от които популярни личности, в ситуация на световна пандемия. Тя посреща Иван Беломорски и Калоян Георгиев с традиционния поздрав за туристите: "Джамбо", което означава "Здравей". 

"Тук има и Джамбо, и Мамбо - местната версия", отговаря ѝ Калоян Георгиев. И признава, че двамата с най-добрия му приятел Иван се чувстват достатъчно добре, че да останат на острова, на който е роден Фреди Меркюри, цяла година, макар да са дошли само за седмица. 

Занзибар изглежда като рай

Снимка: Иван Беломорски

"Положението тук е Хакуна Матата (в превод - няма грижи!) Забавляваме се, хубаво ни е тук, изкарваме си много добре. Напоследък имаме супер много гости - и от България, и от чужбина. Но наистина - много българи, може би исторически никога не се е случвало да има толкова наши сънародници на острова", споделя Калоян. 

Журналистът Георги Тошев е в Занзибар за подготовка на нов филм

Снимка: Иван Беломорски

Двамата приятели и основатели на кайт бар "Гнездото" (The Nest) се смятат за късметлии, защото посетителите им се оказват много готини хора. Сред звездите от телевизионния екран, дръзнали да посетят Занзибар, са журналистът Георги Тошев, моделът Диляна Попова и дерматологът Радина Денкова и семейството ѝ. 

Иван и Калоян пристигат в Занзибар за около седмица през март 2020 година.

Пандемията ги хваща на острова и спират полетите. Няма вариант да се върнат, но не знаят и какво да правят на острова и какви проблеми може да последват за работата и ангажиментите им. 

"Имаме бизнеси, бяхме леко стресирани. Не знаехме какво да очакваме и как точно ние, бидейки заключени на някакъв остров, ще се справяме със ситуацията. Събрахме се и решихме да действаме от Занзибар за някакво време. Доста бързо се усетихме да наемем дългосрочно няколко къщи в едно комплексче, защото компанията ни се състоеше от около 10 човека. И така ...", казва Калоян. 

Снимка: CHEFO

Успоредно с дилемите за бъдещето, Калоян и Иван решават да развият нов бизнес, защото мястото им харесва много. Така създават кайт бара "Гнездото"  - там живеят в момента и строят къщички за гости. 

Кайт Бат "Гнездото" посреща ежедневно българи

Снимка: Иван Беломорски

"В момента Занзибар е едно от най-популярните места в света. Хотелите са изцяло резервирани. Погледнато от тази гледна точка - бизнесът тук е доходоносен. Но много важно тук, в Африка, е да си скромен. Да наблюдаваш. Да се сработиш със системата, а не да идваш с европейски очаквания. Да видиш тукашната култура каква е и как можеш да доставяш в този контекст правилната услуга. Поне за мен е много интересен процес на културен обмен, по който разбираш какви са местните ценности. Някои туристи твърдят, че местните са много бавни - нашите наблюдения въобще не са такива", споделя Иван Беломорски. По думите му, местните са много работливи и влагат много време и желание в работата. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"По-скоро мениджмънт проблеми водят до некачествена услуга, отколкото желанието на местните да работят. Но ето - още преди 6 години, когато дойдох тук като турист, бях останал точно с това впечатление - че местните са "поле-поле" ( в превод - по-лежерни). Сега, работейки с тях, е друга картинката. Затова и бизнесът тук е интересен, учим много, приемаме нова култура". 

Опасно място ли е Занзибар, все пак?

Изглежда като райско място, на което не се носят маски, няма болни, няма вируси... Занзибар бе изключен и от списъка с държави, до които да се доставят ваксини на Световната здравна организация... Рени Веселинова пита Иван и Калоян страхуват ли се? 

Приятелите остават в Занзибар заради пандемията

Снимка: Иван Беломорски

"Аз бих разделил коронавируса на две неща - от една страна са административните мерки, които се взимат от правителствата, а от другата страна е самият вирус. Мерки тук няма. Да, има вирус, но той е слабо изразен като последици, според мен. Първо, защото дистанцията между хората е доста голяма - на плаж сме, открити пространства и т.н. Също и в Европа - заради високите температури лятото бе много по-неизразен коронавирусът. Бидейки в Занзибар - изложен си на много голямо количество витамин D, храниш се с по-чиста храна и имунната система е по-засилена. Ние с Калоян и цялата група в един момент се оказа, че сме го карали, просто защото имахме антитела. Всички имахме някакво неразположение по половин ден миналата година през пролетта", казва Иван Беломорски. 

Самият той споделя, че когато е ходил да си прави регулярни изследвания в местна болница, по време на разговор с докторите от конкретната болница те го уверяват, че нямат нито един хоспитализиран случай. 

"Изглежда по-скоро, че коронавирус в Занзибар няма как да няма", добавя Калоян.

Но уточнява и, че там се кара много по-леко според неговите наблюдения, защото хората сякаш не го усещат. 

"Реалността е, че Занзибар е едно малко село. То не е малко с над 1 милион население, но по-активните хора се познаваме. Голямо международно село. Като такова - предвид, че всички се познаваме, когато се получи сериозен случай, някой го кара тежко или почине - ще се разбере. Не е толкова въпрос на медийно покриване или държавно такова. Виждаме какво се случва около нас. Знаем за някои приятели, заболели от вируса, но го изкарват доста бързо, преминават и нататък. Така че и за мен причината е климатът и начинът на живот", добавя Калоян Георгиев. 

Приятелите остават в Занзибар заради пандемията

Снимка: Иван Беломорски

За последната година Иван и Калоян се интегрират лесно. Хората се делят на три групи - местни, чужденци и т.нар. местни чужденци. Някои остават десетки години на острова, други са от година - както нашите двама събеседници. Няма ясно изразена доминация, с изключение на италианците, които са най-много на острова. Според Калоян, чужденците са около 30 хиляди. 

Калоян, Иван и техните приятели пътуват от години. Обикновено се канят да останат на дадено място между една седмица и 100 години, казва Калоян. 

"Диапазонът е отворен. Не се ограничаваме със срокове, докато ни харесва - ще сме тук. Ако идем на друго място - ще се опитаме да направим нещо друго хубаво на това друго място!". 

Снимка: Иван Беломорски

Още не са научили Суахили, за разлика от жената на Калоян - Янина, която бързо възприела езика. Но решаваме да завършим този екзотичен разговор с познатото Хакуна Матата!