#Здравейте в МАТИНЕ! Новата година започва обещаващо в културен аспект, след като стана ясно, че за първи път в София ще се проведе Изложение за изкуство Sofia Art Fair. На практика България е единствената държава в ЕС, в която до момента изложението не се е реализирало. Как успяваме да станем част от тази културна европейска традиция ще ни разкаже Суни Данаджъ от Фондация “София диша”.

"Tемата за този фестивал я коментираме отдавна с колеги, тъй като от години се занимаваме със сферата на визуалното изкуство. Може би още 2017-2018 година. Но както казва моя съпруг (бел.ред. - художникът Стоян Зиков): "Всичко се случва тогава, когато трябва да е случи", казва Суни Данаджъ. 

След дълга творческа почивка, за която помага и пандемията, започва чуденето за това, кое има смисъл да бъде направено за България в културен аспект. 

"Така стигнахме до Sofia Art Fair. Работата започна през май 2023 г. Няма нищо лесно. Трябва да бъдат взети много детайли предвид, други - да напаснат на нашата страна, защото идеята е да се развие пазарът. Да излязат всички художници, галерии, куратори, изкуствоведи и т.н. от тази призма на маргинализирани хора, които ходят по някакви малки места, за да показват картини или скулптури, за да ги видят много малък брой хора", казва за мотивацията си Суни Данаджъ. 

Идеята е обединение и създаване на нова публика

Пандемията остана в паметта ни, но и бързо забравяме лошото. Категорично хората имаме нужда от комуникация помежду си. Да си припомнят добрите моменти. 

"Sofia Art Fest ще позиционира България на картата на Fair-ите в Европа. Наясно сме, че не можем да конкурираме големите изложения, които привличат изключително голям брой хора - над 50 хиляди посетите и участие на над 150 галерии и множеството участници. Трябва да дадем тази заявка, за да има перспектива за развитие за младите художници, изкуствоведи и куратори. Надеждите ни са, че поставяйки България на тази карта, тя ще се превърне в дестинация за културен туризъм", казва организаторът на изложението. 

В момента Sofia Art Fest e представен в Европейския парламент. Това е същинската част на културната дипломация, казва Суни. 

Тя пояснява, че предизвикателството за развитие е пред творците в цял свят. У нас средата е благоприятна, защото има много сфери, където да се изявяват. 

"Младите автори имат разнообразие от възможности да провокират, какво послание да оставят, какво да казват и какво показват с това, което създават. От друга страна всяка публика има установени по-известни артисти, а глобалният пазар е много конкурентен. Но не следва да спират. Трябва да търсят начина да постигнат целите си, които са си поставили". 

Подобен Fair има икономическа и туристическа цел. В Румъния, например, се позиционират като най-водещия Fair в Централна и Източна Европа. Сега и България влиза в конкуренция, за да се роди нещо добро. 

"Има в Сърбия, Словения, в Атина и Солун, В Унгария, В Хърватия... Това има и финансова стойност. Накрая на тези събития се обявяват продажбите, какъв е бил обменът". 

В България публиката ще бъде съставена от колекционери и академична общност, прогнозира Суни Данаджъ. 

"Така ще може да се свери постигнатото с преподавателите в училищата за изкуства. Голямата ни задача е да привлечем голям кръг от хора, които обичаха и фестивала "София диша" и са подкрепяли приложните изкуство. Те са най-естественият наш съюзник". 

Мечтата на организаторите е хората да спрат да се страхуват от изкуството, защото не го разбират. 

"Аз това не го разбирам" е най-често срещаното обяснение. Незнанието не е грях. Хората, които разбира и се интересуват, имат тази задача, да привлекат тези, които не разбират и не знаят. В този ред на мисли, това е най-голямата ни задача. Направихме проучване, в което данните показаха, че без хората да знаят нищо за това събитие, 70% се интересуват и биха посетили подобно изложение. Без кампания и информация в публичната среда. Това е много интересен резултат за нас". 

Чуждестранните артисти, които ще участват, ще дойдат с лични покани от страна на организаторите и оценени от жури. В самото изложение участие ще могат да вземат както галерии, така и творчески колективи в състав от минимум двама човека. Кандидатстването за творци и галерии е между 18 януари и 31 март.

Събитието се открива на 3 октомври и продължава до 6 октомври. Първият ден е за колекционери и достъп с покани. През следващите дни всички са добре дошли, като ще има и съпътстваща програма, която да обогати изживяването. Събитието е в Sofia Tech Park.