#Тяхното приятелство започва в училищния отбор по плуване. Всяка година, през август, те прекарват няколко дни заедно на брега на Океана в наета от тях вила с палавото име “Сладката Дилайла”, за да се заредят взаимно. А сега ни канят и ние да се присъединим към летните им сбирки, само че през юли! Сюжетът е част от пиесата “Само ние, момичета!”, а поканата е истинска. На открита сцена “Сълза и смях”, на 7 юли е нейната премиера, с при нас в студиото на#Maтине са актьорите Валентин Ганев, който е и режисьор на пиесата, Параскева Джукелова и Ева Тепавичаррова, за да открехнат завесата за публиката! 

Още в началото на разговора разкриваме, че ситуацията със "Само ние, момичета" е "дами канят!"

Актрисата Параскева Джукелова открива текста на американското драматургично трио Джеси Джоунс, Никълъс Хоуп и Джейми Уутън и преевжда пиесата, след което заедно с Ева Тепавичарова канят Валентин Ганев да я режисира! Джоунс Хоуп Уутън, както се изписват авторите, са писали доста текстове за сериали и успешни пиеси. В отбора по плуване се включват още и Койна Русева, Жана Рашева и Христина Караиванова.

В "Само ние, момичета" участва и Жана Рашева и Христина Караиванова.

Снимка: Стефан Щерев

"Каним всички, които искат да видят забавните и трогващи моменти в едно дългогодишно приятелство между 5 момичета", споделя Параскева Джукелова. 

"Това е една ярка комедия, която към финала получава мелодраматичен обрат, но в хубавия смисъл на думата. Мелодрамата е един доста добър жанр, набеден от доста хора", уточнява и режисьорът на пиесата - Валентин Ганев.

Това, което предизвиква интереса на Параскева Джукелова към текста е възможността 5 актриси да имат равностойни роли на сцената. 

"В световната драматургия съотношението мъжки към женски образи и роли е горе-долу 3:1", уточнява Вальо Ганев. 

"Започваме да грабим от мъжките роли", намесва се шеговито и Ева Тепавичарова. 

Театърът е игра и ако е занимателна за актьора, занимателна е и за публиката. 

"Добрата драматургия е тази, която спазва законите време, място и действие. Виждаме тези 5 жени през половината им живот, даже повече от половината. Събират се на едно и също място през определен брой години до достолепна възраст", разкрива още Ганев. 

В "Само ние, момичета" участва и Жана Рашева и Христина Караиванова.

Снимка: Стефан Щерев

Ще ги видим на 44, 49, 54 и 77 години!

Това е предизвикателство за актьора и театралната игра, уточняват гостите в #Матине. 

"Приятелството винаги е едно и също - и за мъжете, и за жените", казва Вальо Ганев. "В случая със "Само ние, момичета" аз съм приятелското, колегиално, странично око, на което тези актриси вярват. Единствено по този начин е възможна подобна режисьорска работа", споделя той и за ангажимента си като режисьор на пиесата. 

"С големи усилия ние пазим нашето приятелство в годините", казва отново шеговито Ева Тепавичарова, визирайки отношенията си с Параскева Джукелова. Двете, заедно с Койна Русева преди години за първи път поставят друго представление, което отново е за 5 жени - "Пет жени в еднакви рокли", в което участва и покойният Чочо Попйорданов. 

"В него бяха и София Бобчева, и Симона Халачева, които не са в "Само ние, момичета", заради възрастта - по-малки са", отбелязва Параскева Джукелова, която е и преводач на "Пет жени в еднакви рокли". 

Едно представление се прави също от отбор, като плувния, който ще видим на сцената. В него се включват Юлиана Войкова - Найман, като сценограф, Слав Бистрев, който се грижи за звуковата среда и един много любим художник - Силвия Богоева, която прави своя официален дебют като костюмограф.

"Мисля, че на Силвия ѝ бе доста любопитно, а това, което тя подбра като яркост и стил, е изключително подходящо. Надявам се освен нейната кариера в рисуването, наскоро имаше страхотни две нови изложби, да обърне внимание и на костюмографията. Дори така я посъветвахме - да запише магистратура или нещо друго", казва Ева Тепавичарова.

"Изключителен фен на театъра е Силвия, идва непрекъснато на представления", добавя и Параскева Джукелова. 

Параскева Джукелова превежда пиесата и влиза в роля!

Снимка: Стефан Щерев

Името на Силвия Богоева нашумя напоследък и покрай изложба в Народния театър с портрети на актьорите от представлението "Моби Дик". 

"Важно е да се знае, че художникът по костюмите не е моден дизайнер. Силвия Богоева не случайно присъства на репетициите и иска да разбере кой характер какъв е и къде се движи, защото това се проявява в костюма, той има драматургична стойност. Трудно е да се облекат 5 актриси в 4 сцени през години. Над 20 костюма са!", добавя Вальо Ганев. 

Дебют в толкова мащабен проект като "Само ние, момичета" е и за Татяна Станковска, която е продуцент на пиесата. 

"Надяваме се целия ни отбор, който сме сформирали, да бъде успешен!", добавя Параскева Джукелова. 

Плуването е прекасна метафора за живота, затова и водещата Светла Тонева пита:

Как плуват героините в живота си? 

"Като шампионки! Понякога в живота им се случват контузии и проблеми. Според мен е много важно това, че те са откровени една с друга, когато се съберат. Това е важно - да имаш хора, пред които да си абсолютно искрен. Затова и едната геориня казва: "Много зле се чувствам и единствено с вас мога да го споделя. Защо идваме тук, ако не да си дадем една на друга подкрепа и да походим малко без сутиен!" Тези ярки 5 характера се сблъскват и същевременно плуват заедно". 

В реалния живот Ева Тепавичарова, Параскева Джукелова и още няколко дами от първата ни сцена имат традиция за свое бягство, подобно на героините от "Само ние, момичета". То е във вид на екскурзия и както се казва пиесата:

 "... никакви мъже, никакви деца, никаква работа - само ние, момичетата!".

Засега основна дестинация е Италия, която лекува женското самочувствие!

"Имам в моя живот и други много близки приятелства, които през годините са устояли на времето и смятам, че това се случва често. Публиката ще се припознае в такъв вид общуване - може да се видите в годината веднъж, но това са специални хора, пред които може да споделиш или дори помълчиш", добавя Ева Тепавичарова, чиято героиня в "Само вие, момичета" е "бивша монахиня", както казва актрисата.

Ева Тепавичарова е "бивша монахиня" в "Само ние, момичета".

Снимка: Стефан Щерев

Разкриваме още, че героинята на Койна Русева е организатор на събития.

Койна Русева е организатор на събития в "Само ние, момичета!"

Снимка: Стефан Щерев

Вальо Ганев добавя и че освен като социален статус, героините са много разнообразни и ярки образи, както са и хората в действителност. 

На 18 юли "Само ние, момичета!" е на турне в Бургас, следват Царево и Созопол! 

Какъв е девизът на петте момичета  - може да чуете във видеото! 

Нека поканим още веднъж зрителите на #Maтине на тази лятна премиера - Открита сцена "СЪЛЗА И СМЯХ" - 7 юли, неделя, от 19:00! Побързайте ЗА БИЛЕТИ, а на гостите в студиото пожелаваме НА ДОБЪР ЧАС!

Гледайте #Maтине всяка събота и неделя от 10:00 ч. по WNESS TV!