#В края на ноември успяваме да се вместим в програмата на една изключително дейна дама, която се опитва да „озапти“ времето между активната работа и семейството. Актрисата и режисьор Яна Титова успява да седне на синьото ни диванче пред винилените плочи след една от най-заетите си години, в които се нагърбва с три продукции. Изчакахме я да приключи снимките на новия си филм в Ямбол, за да се опитаме да изкопчим повече информация за него!

След пожъналата успехи у нас и в чужбина лента „Доза щастие“, режисьорът Яна Титова започва заснемането на новия си пълнометражен филм с работно заглавие „Диада“ (бел.ред. - в социологията терминът диада (от гръцки dýo – „две“) е дефиниран като група от двама души, най-малката възможна група в социума). Интересното е, че сценарият на новия филм на Яна Титова е писан още преди да се роди идеята за "Доза Щастие", като работи над него 7 години. Върху него работят и "скрип доктори" от цял свят! Историята разказва за две най-добри приятелки - едната привидно има всичко, а другата се отглежда почти сама, защото близките ѝ са далеч в прекия и преносния смисъл. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

 

Продукцията бе заснета в Ямбол през лятото, а половинката на Яна - Алек Алексиев е част от филмовия екип. Засега името на главната героиня се пази в тайна, но научаваме, че наистина си е заслужила главната роля. 

Случи ми се това, което досега не ми се беше случвало...

"Винаги съм толкова добре подготвена, за да няма неща, които да ни изненадват... За първи път ми се случва да подложа на съмнение собствения си сценарий. Главната актриса бе избрана след много голям кастинг, понеже не си представях героинята като нея, но ме обори. Снимахме хронологично и в пиковата част на историята имаше един неин монолог, който репетирахме 5 месеца. Главната героиня надхвърли не само очакванията ми... Не съм била толкова смела да си представя, че въобще може да се отиде толкова далеч в този монолог акторски и емоционално", разкрива за първи път в #Матине Яна Титова. 

Темите в новия филм отново са смислени, обществени въпроси - пропастта между поколенията и пролемите на образованието. 

"Тези истории просто ме намират. Това, което ме вълнува е тема и тази за децата, които израстват сами, там, където няма кой да им подаде ръка и стигат до задънена улица, че докато не засегна тези теми, не мога да продължа към по-романтичната част от работата... Винаги мечтая за големи неща. Като творци трябва да провокираме и да даваме място за разговор. Когато излезе "Доза щастие" се оказа, че този филм засяга тема, за която не се говори... Което също ме изненада", споделя режисьорът. 

Децата в България сякаш нямат достатъчно канали, за да говорят за притесненията и страховете си, но основният проблем е, че те не са научени да споделят в ранните години. Родителите са много важна част от този механизъм.

Децата трябва да бъдат подтиквани да се изразяват и да говорят! 

Яна Титова споделя, че отскоро преподава актьорско майсторство на осмокласници. Показва им как човек работи с емоциите си. Същото е направила и с Валентина Каролева, която влиза в ролята на майка си - Весела Тотева от "Доза щастие". На терен е имало непрекъснато психолог, а Валя осъзнава накрая, че актьорската задача е терапия. 

Самата Яна Титова разкрива и как прекарва техния специален ден с дъщеря ѝ Ая. 

"Общо взето обядваме заедно, отиваме на кино и шопинг заедно. Но ако Ая има по-специфично желание, гледам да ѝ го изпълня. В тези дни успяваме да си споделим. За щастие засега намираме баланса да имаме нашето време, дори когато не сме сами и това ме радва", казва Яна. 

Успехът на филма "Доза щастие", разказващ истинската история на Весела Тотева и нейната борба със зависимостите, в месеците след появата му на екран през ноември 2019 г. се превърна в един от най-успешните за българското кино през този век. Това беше сигурен знак, че режисьорът Яна Титова - преди това позната най-вече като актриса от филми като "Лов на дребни хищници", "Кецове" и "Стъпки в пясъка" - има защо да продължи да следва пътя на режисурата. 

Тази година, обаче, отново я видяхме и в амплоата ѝ на актирса - късометражния филм "Пробуждане" на режисьора Николай Урумов, в който Титова влиза в главната роля след дълга актьорска пауза. В центъра на "Пробуждане" е нещо, което самата Яна добре познава. Героинята ѝ е жена, която има време само да работи, но не и да живее - темата за сблъсъка между желанието за кариера и семейството и традициите.

"Събудих се и аз по някакъв начин", смее се Яна. "Сценарият много ми допадна, защото вярвам, че

Сънищата по някакъв начин преодпределят някакви части от деня и живота

Преди си ги записвах в тетрадка под възглавницата, сега, когато имам деца е по-сложно". 

Филмът "Пробуждане" идва в свободната седмица на Яна и така успяват да осъществят снимките. 

Ако имаше повече време, Яна Титова щеше да се посвети на йога и четене. И може би щешеда ходи по-често на маникюр. Мечтае си да може да се откъсне от телефона и компютъра, за да чуе тишината! Пожелаваме ѝ го! 

Можете и да гледате #Матине на екран - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!