Четирима от петима българи имат недостиг на витамин D, който е ключов елемент за усложненията при коронавирус. Допълнителният прием на "слънчевия витамин", както е известен той, помага за по-лекото изкарване на Covid-19, а преди ден беше препоръчан при лечението на болестта и от испански учени.

"В последните месеци има публикации, които доказват връзката между нивата на витамин D в организма ни и преболедуването от Covid-19. Хората, чиито нива са били в нормата на витамин D са преболедували по-леко коронавирус. За съжаление обаче, по данни на Българското дружество по ендокринология поне 80% от населението сме с някаква степен на недостиг на витамин D", каза в предаването "Матине" д-р Димитър Славов.

Снимка: Матине
 

"Лечението с витамин D трябва да се препоръчва при пациенти с Covid-19 с ниски нива на витамин D в кръвта, тъй като този подход може да има благоприятни ефекти както върху мускулно-скелетната, така и върху имунната система", се посочва и в испанското проучване сред 200 пациенти с Covid-19, публикувано в специализираното издание Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Само преди седмица приемът на витамин D беше официално препоръчан като мярка за укрепване на имунната система и от директора на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев, добавяйки го към останалите три задължителни Д, които трябва да спазваме - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

Сега вече имаме 4 задължителни Д, коментира д-р Славов в интервю за мерките, които всеки човек може да вземе за имунитета си.

"Да приемаме по-здравословна храна - зеленчуци, плодове, източници на витамини и да се лишим от по-калоричната храна, защото особено в този период - зимен и на ограничения, така или иначе физическата ни активност е намалена. За съжаление в повечето случаи, каквото и да се стараем да приемаме с храната, остава недостатъчно количеството на голяма част от важните витамини и минерали за организма, а част от тях са критично важни за нашия имунитет.", обясни лекарят.

Кои са критично важните елементи за имунитет и има ли ги в една таблетка?

Световната здравна организация вече обяви в свое становище от септември, че витамин C, витамин D и елементът цинк са критично важни за това нашият имунитет да е на желаното ниво, припомни лекарят. Ако не приемате добавки ще боледувате често и периодите ще бъдат по-дълги, обясни той и даде личен пример с тяхното въздействие.

Снимка: Vitamix

"От март месец вземам профилактично Vitamix - продукт, който съдържа витамин С, селен, цинк и витамин D3 - всичко необходимо в една таблетка. От март до миналата седмица мога да кажа, че не съм боледувал от никаква настинка, което не ми се е случвало друга година."

"Когато се оказах с настинка, увеличих дозата, защото Vitamix може да помага и за това - това е удобното и уникалното на този продукт и успях само в рамките на ден-два да се възстановя. Предполагам, че прекарах риновирус, защото на третия ден бях напълно работоспособен. Конкретно Vitamix може да се използва както и, за да помогне да не се разболееш, така и съкращава периодът на възстановяването с дни, когато увеличим дозата", обясни д-р Славов.

Формулата на Vitamix на Fortex предлага дози, които са малко под препоръчителните дневни дози и продуктът е подходящ за дългосрочно приемане. Комбинацията Vitamix - витамин C + цинк + селен + D3 Депо допринася за нормалната функция на имунната система, защитава клетките от оксидативен стрес, намалява чувството на отпадналост и умора, допринася за нормалната когнитивна функция и освен за добър имунитет, подобрява състоянието и при умствено и физическо натоварване.

*В предаването има продуктово позициониране