#В този епизод на #Матине ви срещаме с една деликатна и изключително интересна дама. Като директор "Комуникации" в Европейския парламент, тя отлично знае как се прави политика на високи токчета и колко голяма е силата на дипломацията. С нея всъщност няма да говорим за политика, доколкото това е възможно с оглед на тревожните събития в световен план. Ще говорим обаче за емоционалността на политиците, за тяхното човешко лице и за проблемите, с които се сблъскват в личния и професионалния си живот. Ще говорим за малките битки, които те водят всеки ден не като дипломати, а като хора със съвсем обикновени емоции и тревоги.

Тя е Рафаела Де Марте. Идва от Италия, за да покори дипломатичните върхове в Европа и иска да ви каже много важни неща, които се надяваме да глеадте, слушате и четете с разбиране.

"Всъщност аз попаднах в Европейския парламент малко случайно, почти по грешка - това е странна история. Завърших комуникации и наистина много исках да работя в областта на публичната комуникация, защото смятам, че имаме още какво да учим, за да подобрим комуникацията в институциите. Отидох при своя преподавател в университета и споделих, че много искам да се върна в Латинска Америка. Вече бях изкарала стаж в Аржентина и тогава исках да опитам и в Бразилия. А той ми каза "Не, ти отиваш в Брюксел".

Макар и почти случайно, Рафаела поема по този дълъг и труден път, за да може години по-късно да прави всяка своя крачка със самочувствието, че една жена може да бъде не само добра майка и партньор в живота, но и професионалист с достойна кариера, която ежедневно я изправя пред нови предизвикателства. Едно от последните такива се оказва дискусия, която Рафаела води в Европейския парламент на тема тема разлики в трудовото заплащане между мъже и жени. В дискусията, макар и online, се включват три дами, представители на различни парламентарни групи от Украйна и това коренно променя посоката на разговора.

"Не знам дали имахте възможност да проследите тези срещи и да видите, че аз наистина се разстроих. Беше трудно, защото бяхме започнали дискусия за разликите в трудовото заплащане, което е важна тема. Но разбира се, тази тема не може да се сравни с подобно варварство, такава жестокост и безумие, каквито се случват в Украйна. Разбира се, че се разстроих и все пак трябваше да продължа да водя дискусията. Това, което научих от украинските участници е, че никога не бива да казваме "Добре, помогнахме на Украйна." Наистина не бих искала Европа да си го помисля. Да, помогнали сме, но все още хората в Украйна се нуждаят отчаяно от подкрепа във всички измерения.

Техният вик за помощ към Европа да даде повече, да помогне повече, да санкционира Русия още повече бе кристално ясен.

За мен не съществува възможност да спрем дотук.", споделя Рафаела, а емоцията в гласа ѝ отново напира да вземе превес над дипломатичния тон.

Затова и съвсем естествено идва въпросът дали е трудно за една жена в света на политиката да изолира иначе емоционалната си природа. И ако приемем, че популярната традиционна представа е жената да взема активно участие в грижите за дома и семейството, то как се поддържа баланса между успехите у дома и успехите на работното място, така че едно от двете да не рухне?

"Аз имам две деца. Едното е на 8, а другото - на 5. Трябваше да пренаредя приоритетите си, защото в един момент наистина беше твърде много. Работата ми отнемаше прекалено много от семейството, а когато се прибирах у дома обикновено бях напрегната, разсеяна и все с телефон в ръка. Понякога дори им казвах просто да не ме безпокоят. А те нямат вина, че аз съм избрала да имам стойностна кариера. Затова отговорността да балансирам и да регулирам сама себе си, нивата на стрес и умора, е само моя, за да бъда добра майка, приятна компания и партньор. В живота ми имаше ключов момент, в който трябваше да си дам сметка за изборите, които правя. Това, което се опитвам да правя сега е дори след много интензивни седмици, винаги да намирам време да се възстановя. Дали е за един ден, за седмица или по време на празници, човек трябва съзнателно да отделя време за семейството си. Без да се разсейва, без телефон - наистина да е там, с тези хора. В същото време искам да окуража всички жени да не се отказват от възможността за кариерно развитие за сметка на семейството. Това изобщо не би трябвало да стои като избор. Трябва да изберем и двете.", казва Рафаела.

Разговорът с комуникационния директор на Европейския парламент е достатъчно откровен, за да си позволим да порътсим личното ѝ мнение по становище на Индекса за полово равенство, според който Европа има още приблизително 60 години работа, докато постигне това въпросно равенство. Истината, макар и тъжна е, че ако цифрата е действителна, вероятно нито самата Рафаела, нито водещата на #Матине Рени Веселинова ще доживеят, за да видят подобна реалност.

"За младите поколения, да видят три жени, които в момента са начело на Европейския съюз - давам пример с обществени фигури - това е невероятно. Това е пример за голям прогрес в световен мащаб. Не бива да крием, че има голям напредък, че се върви в правилната посока, че има все повече жени на мениджърски позиции като мен. Но разбира се, не можем да чакаме още 60 години. Затова се радвам да видя, че Европейският съюз наистина опитва да ускори процесите през последните години. Вижте, жените винаги имаме едно усещане, че не сме съвсем достатъчни.

Някак така сме възпитавани, че винаги трябва да се доказваме, да си заслужим успехите, да демонстрираме постоянно своите таланти и способности.

А в същото време мъжете просто се учвстват удобно на техните високи позиции. Ние също трябва да бъдем по-самоуверени, да се стремим към големи професионални успехи и да имаме смелостта да кажем на работодателите си "Да, аз искам да се развивам в кариерата си! Да, аз искам да приема това предизвикателство!" и да бъдем по-напористи.", категорична е Де Марте.

В края на срещата ни питаме как би довършила изречението "Аз съм жена в Европейския съюз и се чувствам..", а Рафаела Де Марте отоваря така:

Аз съм жена в Европейския съюз и се чувствам невероятна късметлийка!

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още кои са жените, които вдъхновяват комуникационния директор на Европейския парламент, с какво би се занимавала Рафаела Де Марте ако имаше възможността да върне времето назад и какви са важните послания, които тя отправя къмв сички млади момичета по света.

Гледайте епизодите на #Матине и в ефира на WNESS TV всяка събота и неделя от 10:00 часа!