#Краят на годината е близо и макар на водещата Рени Веселинова да ѝ е супер досадно някой да брои дните до Коледа, в името на интрото отблязва, че остава само месец до времето за равносметки. За някои 2022 е повече от специална – те вече са в студиото ни – става въпрос за Веселин Дулев – Дули и Асен Кукушев – и двамата част от популярната група RDMK! Тук са именно за да им видим равносметката и да ги попитаме.... Къде е Руди?

"В началото на нашата група, Руди все още живееше във Велико Търново. Физически не идваше за интервюта. Второ - той беше на мнение, че не иска да се вижда много. Че иска да е в сянка", започваме разследването с Асен Кукушев. "Към десетата година от групата решихме да се върнем към корените си и спряхме да го викаме. Затова сме трима. Като не успее един, да сме поне двама". 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Къде шега, къде истина, оказва се, че следите на Руди се губят някъде около Германия и тъй като не можем да стигнем по-далеч, се връщаме към повода на разговора с наличните Дули и Кукушев - 10 години RDMK на сцената. Преди това Рени решава да премине към втори ударен върпос за гостите си - как е истинското име на Дули и защото медиите в България го наричат ту Дулислав Дулев, ту Веселин Дулев.

Дули е в ступор! 

Все пак успява да се отърси, за да отговори, че винаги е мечтал да се казва Дулислав, както го наричал дядо му. Но когато се кандидатирал за общински съветник трябвало да каже истинското си име - Веселин. Разследването установява, че Дули всъщност е кръствен на баба си Веселина и какато и да го наречете - ще бъде вярно до доказване на противното. 

Не става ясно къде се запознават Асен Кукушев и Дули. Разпитите сочат, че двамата се срещат на купон във Велико Търново, но впоследствие показанията на Кукушев твърдят, че там всъщност се срещат Дули и Руди, а Асен и Дули се срещат на театралната сцена, където Дули трябва да убие Кукушев! 

"Посредством dance battle...", допълва той. 

Кратката версия на Дули за Руди се оказва, че не се запознават на рожден ден на Велико Търново, а във фирмата, която работя, след което се срещат като артисти. По едно време купона секва, всички млъкват и спират музиката. 

"Помислих си, че полицията дойде. Тогава подадоха на Руди китарата и като видях как свири - с такава енергия и емоция, желание и хъс, и на всичкото отгоре и пее и си казах: Тоя човек трябва да напусне Търново и да забавлява хората. Той каза, че няма да дойде в София, защото го е страх...", разкрива още Дули.

В крайна сметка се оказват в Лясковец, където започват да се занимават с общата си музика. 

По това време Кукушев е в Англия, където кара магистратува, все пак му пращат песента, на която липсва края. Асен го изпява и така започват споделните им 10 години на сцената. 

"Продължаваме да се изненадвам един от друг. Не спираме. Не винаги с хубаво. Някой казал нещо, което не трябва, друг забравил важното... Сега се опитваме да се развиваме, да сме по-музикални. С Дули се опитваме да попяваме, та се изненадваме повече позитивно, когато си позволи някой от нас да излезе извън комфортната си зона. Например вчера се изненадах, че Дули ми отговори в чата, по принцип не го прави", казва Кукушев. 

Достатъчно ли е да си 10 години на сцената, за да се усетиш успешен, питаме още Кукушев и Дули. 

"Тамън е", казва Дули. "На някои известността им идва много бързо и отиват в други посоки. Но щом успееш за декада да се задъжиш в музиката, значи си разбрал какво искаш да правиш и е тамън времето да продължиш напред". 

Вътрешната мотивация е много важна, добавя Кукушев. Признава, че първата им песен много успешна, но още втората е била слаба. Третата песен я пее цялата България.

"Всичко е една вълна и ако го правиш само, за да си известен, ще се счупиш много бързо", смята той. 

Целта им след 10 години на музикалната сцена и преди, и сега е да е забавляват те и хората около тях. Според Дули, спадовете ги вдъхновяват най-много. Тогава спира да им пука и им идва най-добрата мотивация. Така се случва в пандемията, когато се събират и правят три песни за един ден. 

"Когато пък си горе, има какво да кажеш. Искаш да отидеш още по-нагоре и може да използваш това за вдъхновение", казва още той. 

В онзи пандемичен ден, създават песента "Обич". Твърдят, че жените са я разбрали по-друг начин, но пък и "пени се водата" може да звучи различно... 

Ако искате да чуете още няколко истории за коледни песни на Джулай морнинг и за какво всъщност пеят RDMK - пускайте видеото! 

Можете и да гледате #Матине на екран - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!