#В #Maтине сме любители на градските истории, особено ако издават тайните на известни бохеми. Затова няма как да не обърнем внимание на Виктор Топалов - създателят на страницата “Бохемска София” и организатор на онези любопитни, пешеходни обиколки, които ни представят София като дом на някои от най-големите ни артисти!

За него думата "бохем", макар интересния ѝ произход, означава "животът на артистите". Голяма част от нашите художници, фотографи, писатели, актьори, журналисти са живели не с тази слава, която днес ние им придаваме. 

"Много често са живели не толкова богато, а по няколко човека в тавани и мазета, дори открито в Борисовата градина или са споделяли квартири... Това е бил животът на софийския творец преди повече от 100 години. За мен точно това е духът на Стара София. Разбира се, бохемът не е задължително да бъде бездомен или много беден, но в душата му - изкуството е номер 1 за него. Това различава артистите от онова време с тези в съвремието", казва Виктор Топалов. 

Например през онова време, художниците са били готови да горят картините си, за да се топлят на печката, само и само да бъдат художници, а не да заемат някаква чиновническа длъжност или друга работа. 

Самият Виктор води вътрешна борба с думата "бохем" в себе си

Лично не се възприема като такъв. Не би нарекъл себе си артист, въпреки влечението си към музиката и поезията. Предпочита да разказва за бохемите и да изследва живота им. 

"Оценявам трудностите, през които тези хора са минали, за да може ние сега да се възхищаваме на изкуството им". 

Самият Виктор Топалов има интересна история. Израснал е в "Люлин" и до 2016 г. си мисли, че много добре познава София, защото е израснал в центъра на града, където е и завършил училище и гимназия - 22-ро училище на НДК, във Френската гимназия и Софийския университет, като нарича тази част на града "най-хубавата". 

"През 2016 г. бях останал без работа, след като семейната бръснарница на дядо затвори, трябваше да потърся нова работа. Видях обява за туристически автобус. Тогава осъзнах, че нищо не знам за София. Хората ми задаваха въпроси, а аз им казвах: "Ще проверя". Така попаднах на най-добрата книга за начинаещи: "Тристахилядна София и аз между двете войни" на Драган Тенев. Ако не бях попаднал на тази книга, нямаше да имам този интерес и всичко да се развие по точно този начин", споделя Виктор. 

Има над 250 книги с историята на София. Постепенно интересът му се превръща като нещо в мания, а в тях търси поне едно или две изречения, които да му бъдат нови и полезни. 

"Всеки иска да знае история, която не е знаел преди"

Когато създава Фейсбук страницата "Бохемска София", прави голяма крачка. Дотогава е работил предимно с чужденци в Музея на София. В един момент иска да знае повече и да казва повече. През 2019 година създава страницата "По стъпките" със свой познат. След време иска да направи нещо самостоятелно и зимата на същата година - 28 декември, създава "Бохемска София", а името взаимства от своя пешеходна обиколка за чужденци, която е водил. 

"Оттогава насам много неща се промениха, но търсих публиката си, защото вярвах, че ще има интерес. Най-голям възход имаше през пандемията, по време на затварянето у дома. Започнах да правя виртуални обиколки, които се провеждаха през ден. Достигах по 450 човека, които гледаха на живо". 

Не е очаквал подемът. След пандемията интересът на хората към "Бохемска София" остава. Заформя се и общност от съмишленици, любители на историята на София. Сред тях е Десислава Желева, която му помага за издаването на първата му книга и редакторът на виртуалния потеводител на Виктор - Никол Вълчева. 

От първата книга нататък, страницата на "Бохемска София" придобива друг облик. 

В градските обиколки из кварталите на артистите-бохеми, водени от Виктор Топалов, се включват само българи, а информацията, която той има дава остава тук и това влияе благоприятно на София. 

"Това дава повече смисъл в моята глава. Струва си труда да създавам обиколки и това да дава плодове. Забелязах, че работата с българи е достатъчно зареждаща. Те са местните хора, които трябва да предизвикаш. Да си по-добър, за да го впечатлиш, защото с чужденците е по-лесно. Докато на един българин, който има вече в главата си образа на Вазов от първи до 12-и клас, е трудно да му изнамериш нещо ново и достоверно. Затова вдигаме нивото постоянно. Търсим нови източници и нови методи. Осъзнавам, че "Бохемска София" е една част от ежедневието на много хора!", казва Виктор Топалов. 

Предизвикваме го с въпрос - дали смята, че неговите бохемски истории имат място в българските училища. Издава, че са го канили учители, за да разказва на децата или водят учениците на пешеходни обиколки. 

"В повечето случаи, учениците казват, че идея са си нямали какво се е случвало по улиците, по които се движат ежедневно", споделя Виктор Топалов. 

И той се изненадва от биографията на софийските бохеми. Обиколката "Кварталът на писателите" е сред най-популярните и въпреки това, за последните 3 години много се е променила. 

"Започваме от една основа, която е достатъчна, но продължаваме да търсим архиви за следващия път и да четем нови истории. Търсим истината и важните истории и си признаваме, че не знаем всичко", споделя Виктор Топалов. 

През септември започва и нещо различно

След "Кварталът на писателите", се задават "Кварталът на артистите", който съвпада с "Кварталът на журналистите" в кв. "Лозенец".  Там са живели Сирак Скитник и хора от първите български театри, наред с журналистите. 

Следва и "Кварталът на художниците" между бул. "Васил Левски" и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". 

"Кварталът на писателите" се провежда всяка седмица по два часа в две части.

"Само Яворов е сменял няколко квартири, а Кирил Христов е обиколил цялата улица "Хан Аспарух", казва Виктор. 

Новите обиколки ще се провеждат през седмица, а при по-голям интерес - ще зачестят. 

"Целта ни е вдъхновение", обобщава Виктор

А дали Алеко Константинов се е срамувал, когато се загвори за Бай Ганьо в негово присъствие и как е реагирал? Чуйте още интересни истории в интервюто с Рени Веселинова в #Матине

Последвайте #URBN и "Бохемска София" в Инстаграм и играйте, за да спечелите най-новата книга с истории за София на Виктор Топалов!