#На гости в студиото на #Maтине са актриса, сценарист, режисьор, шеф готвач и посланик на добра воля на Япония. Това, обаче, не са пет отделни личности, а талантливите шеф Петър Михалчев и Диляна Данева. Сигурно вече се чудите как се пресякоха пътищата на кулинарията и киното. Отговорът е в лентата "Парти бус", която разказва история, вдъхновена от действителен случай. 

"Развълнувана и притеснена съм от премиерата на "Парти бус", споделя Диляна, а Петър Михалчев издава, че е санитарят във филма ѝ. 

Реалната история се случва в САЩ, в края на 90-те години. Шофьор на автобус вози 20 психично болни пациенти, като трябва да ги закара от една клиника в друга. Спира за кратка 10-минутна почивка в крайпътно заведение и когато излиза, намира автобуса празен. 

"Не е разбит. Празен е. Пътниците са изчезнали. Приел съдбата си, че ще бъде уволнен, той тръгва към клиниката и се натъква на същия брой хора на автобусна спирка. Взима решение да спре и да отвори вратите. Намерих историята в един форум около полунощ. Определят изчезването на пациентите като паранормално явление. Първият въпрос, който си зададох, беше защо не е филмирана?", разказва Диляна Данева.

Режисьорът Деляна Данева и Крис Макаров

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

Два часа по-късно тя вече пише сценария на бъдещия тогава и към настоящия момент вече заснет филм "Парти бус". Признава, че е пропуснала момента с паранормалното, но изследва човешките взаимоотношения и най-вече въпроса какво превръща един обикновен човек в престъпник.

Как шеф Петър Михалчев се оказва част от историята? 

"Случайно. Имаме много общи приятели с Диляна. Седнахме на работна закуска, тя ми разказа по-подробно плановете си и аз се видях в тази роля. Не защото нямам притеснения от камерите, просто съм го играл в живота. В казармата бях санитар. Обикалях различни болнични заведения, едното от които психиатрично. Тази роля ме намери", споделя Петър Михалчев. 

Във филма Диляна създава от героя на Петър Михалчев същински гадняр. 

Петър Михалчев в ролята на санитаря

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

"В киното се работи по-лесно, отколкото в телевизия", казва още шеф Михалчев. "Не съм актьор, но благодарение на Диляна Данева и останалите от екипа за мен бе полезно и най-вече интересно да изляза от някои кръгове". 

Актрисата Дарина Даринова, номинарана за наградата "Аскеер" през 2023 г.

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

"Първите репетиции бяха интересни, забавни и шокиращи. За мен бе важна срещата на шеф Михалчев с пациентите - колеги актьори. Те са с малки, пистолетни роли, но изключително важни. Пациентите не знаеха кой ще е санитаря. Бях ги подготвила преди това, че като влезе санитаря, трябва да го разкъсат, а негова работа е той да ги овладее и спре. Никога няма да забравя как казах "начало" и една от актрисите го захапа за крака, а друга му се метна на врата", споделя Диляна. 

Крис Макаров от група "Молец"

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

Юлиян Савчев от група "Молец"

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

Във филма "Парти бус" участват и музикалната сензация - Крис Макаров и Юли Савчев от "Молец". В сградата, където се провежда кастинга на филма, те записвали парчетата си. Виждат обява за кастинга на "Парти бус" и си помислили, че е обява за танцьорки. Решават да надникнат и така попадат на Диляна Данева. 

"Дадох им точно две минути да се подготвят. Крис бе първи и безапелационно спечели ролята. Юли много ме впечатли, казах му на кастинга: "Ти си един малък психопат". Справиха се страхотно. Невероятни са във филма". 

Асен Караниколов прави своя дебют в главна роля в "Парти бус"

Снимка: Официална фейсбук страница на Party bus/short movie

Целият процес около направата на филма са поредица от странни случайности. Действието на филма се развива в съвремието. Снимките протичат на страхотни локации, една от които е Белодоробната клиника в село Искрец. 

"От местната кръчма не ме пускаха да си ходя", споделя от кухнята и шеф Петър Михалчев. 

В ролята на "Парти бус" - Чавдар

Снимка: Официална фейсбук страница на Party bus/short movie

Парти бусът е "Чавдар". Диляна го нарича "моя Алфонсо", който я предава само в един снимачен ден, но за кратко. Темата на филма обръща погледа и към проблемите в грижата за психичното здраве у нас. Според Петър Михалчев хората с подобни проблеми са просто документация, няма нови бази и няма нужната грижа за тях. 

Певецът Диньо Господинов - Din-Yo в ролята на Мъжа от Белия Автобус

Снимка: Официална фейсук страница на Party bus/ Short movie

"Не може да пуснеш един човек, който не може да си пие дори лекарствата, сам. Цялата схема е много объркана. Може би всичко си върви по течението", отбелязва той. 

"Още в началото, когато се създаваше филма, този проблем бе важен за мен да бъде засегнат. Освен лошите условия, които поради някакви причини има в такъв тип заведения, обществото не си даваме сметка и не сме ограмотени в тази насока", добавя и режисьорът на "Парти бус".

Премиерните прожекции на „Парти бус” в рамките на фестивала IN THE PALACE International Short Film Festival, ще може да гледате на 16 юни в Двореца на културата - гр. Перник  и в Дом на киното в София от 19 ч.