#В последно време темите за свободата и оцеляването сякаш се явяват основни в ежедневието ни. Затова и сме решили да ги разгърнем във всичките им метафорични и преки форми с една дама, познала и двете в последно време. Актрисата Силвия Петкова няма нужна от представяне. Темите за свободата и оцеляването са ѝ особено близки, след като през 2021 година взе решението да напусне щатното си място в Театър София, за да бъде актриса на свободна практика. А що се отнася за оцеляването – покрай съпруга си – режисьорът Зоран Петровски, вече е наясно що е то Сървайвър!

"Да напусна театъра е тежко решение в тия тежки времена, но ми се отрази добре, защото бях влязла в някаква рутина. Възродих се като феникс от пепелта и усещам как вече наистина всичко е в моите две ръце. Много по-дейна и идейна съм станала и още повече заобичах театъра сега, когато не ми е в кърпа вързан, а се налага по някакъв начин да търся пиеси, да предлагам, да се чудя как и къде да ги пласирам", споделя откровено Силвия Петкова. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Тя категорично отрече твърденията, които се появиха в някои медии, че приключва с театралната си кариера, като разкри, че дори и в момента репетира - в бутиковия Театър 199. 

"Георги Кадурин режисира пиесата "Пролетно тайнство". Това е пиеса за Коко Шанел и Игор Стравински. Поканиха ме за малка роля, която ми доставя огромно удоволствие. Димитър Баненкин играе Стравински, а Симона Халачева - Коко Шанел. Мариана Миланова е съпругата на Стравински. Страхотна компания сме се събрали. Пиесата е драматична, но репетициите протичат леко и весело. Става доста смислено представление и се надявам да се хареса на публиката", разкрива Силвия Петкова. 

Премиерата е на 29 април, а ние нямаме търпение да се насладим на това ново представление! 

Промените в живота на Силвия Петкова сякаш настъпват и след ключовата ѝ главна роля в телевизията - в сериала "Пътят на честта", където изигра Кера. Интересно е има ли екранния ѝ образ пръст в решенията за промяна, които взима през 2021 година. 

"Тази роля даде гласност на цялото ми усещане за справедливост и достойнство. Неща, в които вярвам и за съжаление в днешно време все по-рядко съществуват на живо и на практика. По-скоро ми помогна рицарят, който съм в душата си, да го изкарам наяве", споделя актрисата. 

Снимка: Studio KARE

В първия сезон на сериала част от режисьорския състав е съпругът ѝ Зоран Петровски, който в момента гледаме с интерес в риалити предаването "Сървайвър". Тя споделя, че динамиката на снимките на сериал е толкова голяма, че актьорите и режисьорите си имат доверие и се очаква подготовката да протича у дома до пълна готовност за снимки, което означава, че са нямали достатъчно време да действат заедно на терен. 

"След всички тези сериали, когато отида да снимам друг вид продукция, струва ми се даже лежерно. Имаме да заснемем 4-5 минути реално време. А в сериалите се снимат 18-20 минути. Много е изтощаващо. Много отговорна съм и се раздавам на макс. Облекчението идва, когато съм си свършил работата достойно, не знам до колко добре, но публиката ще каже как се справяме", казва актрисата. 

Снимка: Официален профил в Instagram

Рени Веселинова повежда разговора към темата за оцеляването и по-специално:

Как се справя Зоран в "Сървайвър"?

"И на двамата ни е било мечта да идем там и се радвам, че той я сбъдна. Той е много за там. Владее социалната игра и може да участва по начин, по който хем да не излъже никого, хем да начертае този път. Мисля, че много достойна игра прави. От дъното направи нещо и стигна напред. Съдба, вселена, карма - не знам как се нарича, но Сървайвър е мини версия на човешкия живот. Аз няма да мога да се справя там.. Толкова съм наивна, че не си представям как ще мисля ходове напред. Ако попадна там, ще съм първата тръгнала си от собствената вяра и наивност в хората и доброто", казва Силвия. 

Когато разговорът стига до писмото на Силвия до Зоран, след като той призна в ефир, че двамата са имали трудности отношенията си, научаваме защо е трудно в днешно време да запазиш семейството си. 

Снимка: Официален профил в Instagram

"Днешният свят е много егоистичен и всеки дърпа към себе си. Опитва се да се наложи. Много е трудно да споделиш себе си с някого и да бъдеш разбран. А за нас това е основна цел. Да бъдем преди всичко приятели, да не се занимаваме с битовизми, колкото и да е трудно и  успяваме на този етап. Борим се, не е лесно. Всеки има какво да каже на другия като забележки, но се стараем да се приемаме каквито сме и да си гледаме детето с добър пример и обич", казва актрисата. 

Признава и че е прекалено нервна в ежедневието си, защото все бърза, успива се, закъснява за някъде. Осъзнава, че това дава отражение на отношенията у дома и се старае да се контролира. 

"За мен е мисия да не закъснея, да мине деня успешно. Накрая на деня сядам, отдъхвам си и казвам: "Ах, семейството ми. Аз някак ви бях забравила днес" и се боря със себе си и с тази самокритичност и до болка педантичност. А Зоки е толкова лежерен, спокоен. Той ми е балансьор! И когато ми го каже, осъзнавам, че няма нужда да изпадам в истерия за 5 минути закъснение". 

Говорейки за семейството, интересуваме се дали синът им Сива ще поеме по артистичния път на родителите си. Засега не казва какъв иска да стане, освен Спайдърмен. 

"Аз му казвам: "Бъди джентълмен, а оттам нататък какъвто "Man" искаш", споделя младата майка. 

Снимка: STUDIO KARE

Рубриката им "Ритмичните" по време на семейната карантина предизвика много забавни коментари в социалните мрежи. Тогава Силвия, Зоран и Сива се забавляваха заедно пред камера като свиреха и танцуваха ежедневно. Направили го от скука, но пък зарадваха много хора! 

Сега Силвия Петкова мечтае за нови филми и сцени. 

"Очаквам няколко филми, за които се надяваме да получим субсидии. Надявам се да продължа с репетициите за театър. Имам много идеи в главата и пътища, по които да ги сбъдна!" 

Силвия Петкова е титуляр в страницата на #URBN,  защото точно преди три години открихме платформата именно с нейно интервю и фотосесия. Там я нарекохме любимото ни градско диване с високо вдигнат гард. Силвия признава, че все още не може да свали гарда и все още мечтае да изиграе злата Мария Стюард, защото винаги и дават ролята на доброто момиче. 

"В момента мечтая за хармония, спокойствие, обич, заедност, споделеност и обмен! Чиста връзка!" 

Силвия Петкова може да гледате в хитово представление "Тирамису" на Театър София  на 17 април и на 29 април в "Пролетно тайнство" на Театър 199!

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.