#Лятото си отиде, но в София е най-подходящото време за МЕЛБА, наистина! Това е шестото издание на фестивала за архитектура, интериорен дизайн и типография, а при нас, в #Maтине, са Бояна Гяурова, която е един от неговите създатели, и творецът Юлиян Миков.

МЕЛБА обръща поглед към постиженията в сферата на архитектурния и интериорния дизайн и типографията, а името идва от сремежа на създадетелите да ни демонстрират различни вкусове в тази сфера. Той протича от 2 до 12 ноември. В рамките на фестивала има една голяма изложба и няколко по-малки (с безплатен достъп), симпозиум с международни лектори и няколко творчески работилници.

"Има липса от това в наше време да се създава архив на това, което се случва във визуалната култура. Така че ние започнахме този архив и последваха събитията на живо, в които популяризираме тази общност", казва Бояна Гяурова, която заедно с Адриана Андреева дава живот на фестивала.

В разгара на фестивала вече се проведе лекционния симпозиум в ТОПЛОЦЕНТРАЛА, а залата бе разпродадена. Шестимата лектори от цял свят се изправиха пред публика над 200 души и още толкова зрители онлайн. 

"Всеки път се опитваме да комбинираме различни вкусове", казва Бояна. 

Юлиан споделя, че фестивалът създава социален кръг, който е облагородяващ за българските автори. Самият той, заедно с колегата си - Димитър Вранчев създават Studio NO ON, където дизайнерско дуо създава лампи. 

"Играем си с неон", обяснява Юлиан. "За участието си в МЕЛБА, бяхме вдъхновени от калем - дърво, на което придаваш ново дърво и се свърза със светината, с която ние работим - неон, който е стара техника. Даваме ѝ нова среда. Все повече ще се обръщаме към природата и в дизайна. Хората ползват много ресурси и в момента трендът е да се върнеш към ресурсите на природата, без да нанасяш вреда". 

Двамата с Бояна Гяурова са единодушни, че биха искали повече София да ни е Виена, отколкото Троян и повече да си говорим за архитектура, отколкото за магистрали и павета. 

"Надяваме се, все пак на Виена. Това, което ние предлагаме като съдържание, ясно дава това послание, че се движим към ценностите, които се засягат и в дизайна, и в архитектурата в западния свят. Напредваме със сигурност. Виждат се осезаеми разлики в последните 10 години. България върви напред и ще става все по-красиво и красиво", казват те. 

Изложбата в рамките на фестивала - "Преглед на българскиия дизайн", е един опит за взаимовръзки и социализиране на професионалистите. 

"В нея показваме какво се е случило през годината и е важно в сферата на дизайна. Започнахме да продуцираме нови обекти. Тази година куратор е Дима Стефанова и обсъдихме с нея идеята да свържем дизайнерите и производствата. Сякаш тези сфери се сливат една в друга, но не намират много пресечни точки. Не се осъзнава колко е ключова в България ролята на дизайна. За бизнеса и обществения сектор е много важно да използват професионални дизайнери, затова искаме да ги сближим. Поканихме шестима автори, а всеки от тях работи с едно производство в България, а един от тях - с две", разказва Бояна Гяурова. 

Експериментът с взаимоотношенията се оказва успешен. 

Потребителите също не знаят достатъчно за българските творци. Затова и Бояна и Юлиан се надяват тази тема да се застъпи в повече подобни инциативи като фестивала МЕЛБА. 

"Надяваме се и догодина МЕЛБА да се развива, да имаме всяка година международен симпозиум. Тази среща с нас и публиката е много важна". 

Днес, на 10 ноември, създателите и творците на МЕЛБА ще се срещнат на живо с вас, за да разкажат за процеса на създаване и преживяванията си по време на подготовката за фестивала. Ако се интересувате от развитието на българския дизайн - отидете на МЕЛБА в София! Мястото е КО-ОP, бул. "Янко Сакъзов" 17.