#Има много важни неща в живота, които не се учат в училище. Така например ако сте гледали филма "Троя", знаете, че хубава Елена е тъмнокоса, тиха и с невероятна способност да създава невероятни скандали. Рени Веселинова в #Maтине обаче ще ви каже нещо различно - Хубавата Елена е руса, винаги усмихната и готви толкова добре, че напълно си заслужава място в Омировите творби. Днес тя е в студитоо на #Maтине, за да ни разкаже колко лек, всъщност, е пътят към вкуса. 

Още с първите си думи, водещата на предаването "Лекият път към вкуса" на WNESS TV - Елена Петрелийска признава, че и нея си я бива по скандалите, но ние никак не ѝ вярваме. Помним я като една от най-колоритните участнички в първото издание на Master Chef, а самата тя идва от кулинарен род. 

"Мисля, че ми е заложено по някакъв начин. Дядо ми и баба ми са били главни готвачи. Родена съм в кулинарно семейство. Майка ми и баща ми също имат бизнес в сферата на хотелиерството и ресторантьорството", споделя Елена.

Нейният личен път в кулинарията тръгва още като студентка в чужбина - когато се налагало да си готви сама. 

"Знам точно с какво, кога и как да се храня, затова не ми личи на килограмите", шегува се Елена. 

Друга причина да се насочи към готвенето е здравословен проблем, покрай който разбира малко по-отблиза историята и същността на храната. Впоследствие хобито ѝ - готвенето, се превръща в нейна професия. 

Елена Петрелийска е едно от запомнящите се лица в първите предавания на Master Chef, но самата тя смята за късмет това, че се е включила. 

"Нямаше да участвам в Master Chef,  ако не бях попаднала в първия сезон. Много малко знаех за предаването и ако не бях в първия, никога нямаше да посмея да кандидатствам. Предаването ми даде една много приятна известност, която успях да използвам по най-добрия начин. Имаше и негативни страни в участието ми, но не съм им обръщала внимание. Срещнах се с много приятни хора, останахме приятели и досега. Обогатих се кулинарно и не съжалявам за участието си", разказва Елена. 

Темата за храната и здравословния начин на живот силно я вълнува. 

"С една дума мога да го кажа - темата за храната е живот. Това е познание, което трябва да се заложи в най-ранна детска възраст. Да успяваш да разпознаваш продуктите, да ги съчетаваш правилно. Да стане нещо като навик, който идва отвътре, не трябва да си навиваш часовника, за да се храниш правилно. Балансирането полезно хранене  е начин на живот", смята Петрелийска. 

По думите ѝ това не отнема чак толкова време  да привикнеш. Елена работи и с деца относно навиците им в храненето . Като малки те имат два примера - от училище и от родителите, казва още кулинарката.

"Ако на тези две базисни нива този върпос се повдигне и отговорно и родителите, и учителите се отнасят към тази тема, смятам, че децата много леко и натурално ще възприемат това, което трябва да научат и така ще предотвратят много проблеми с хранителните разстройства, защото обикновено децата започват да страдат от тях точно в училищния период", алармира още водещата на "Лекият път към вкуса" по Salt and Pepper TV, излъчващ се за абонатите на А1. 

Елена е дипломиран здравен консултант и нутриционист от Оксфорд , откъдето черпи познанието, че храната може да засили имунитета, да те направи по-устойчив на вируси, но не може да се каже, че може да пребориш вирус с храна. Може превантивно да се консумират продукти и съчетания от продукти. 

"Вече появил се вирусът, храната е важно перо, но не може да бъде единственото нещо, с което да се лекуваме. Голям почитател съм на всякакви приросъобразни начини на оздравяване, но това е до време. Човек трябва да е реалист и да е наясно в какво време живее и да си каже, че има праг на лекуването с природни средства. След това трябва да се прибегне до специалист и стандартна медицина", смята Елена Петрелийска. 

Елена не харесва и думата "диета", защото носи негативна и лоша конотация. Всеки я свързва с лишение и нещо много неприятно. С нещо, което трае месеци и години. 

"Нутриционистиката е различна от диетологията. В Нутриционистиката ние имаме цялостен подход към човека. Не си говорим за диети, а добавяме актривности и разходки в природата и всякакъв такъв вид неща, които цялостно могат да накарат един човек да се вдигне. Да осъзнае какви са пречките той да не бъде толкова слаб, колкото иска да бъде. Думата диета е излишна в случая", смята Петрелийска.  

Съвсем условно кетодиетата важи за всички хора. Цялостният подход на нутриционистиката е индивидуален, във връзка с конкретния човек, активностите и организма му. Ако има 100 човека - ще има 100 различни режима. 

"Лекият път към вкуса" е ново кулинарно предаване, което се излъчва за абонатите на A1 по Salt and Pepper TV, а в него  Елена е водеща. Признава, че е чакала този момент с нетърпение, защото съдържанието е нестандартно. 

"Това предаване има заложбата да не е стандартно кулинарно предаване, а да е такова, което ще показва как хората да съчетават продуктите лесно, да готвят бързо и да включват повече вегетариански ястия и растителни ястия в ежедневното си меню. Беше ми много леко докато снимахме. Събрахме готини хора, с които се снима ефективно. В моето предаване няма да има месо", разкрива Елена Петрелийска. 

За своя най-голям кулинарен провал не може да говори, защото по принцип е много критична към себе си. Накрая много не ѝ харесва резултатът, но допуска, че може би е имало излагация в Master Chef, за която не се сеща в момента.

"Много целеустремена съм, много дълго се подготвям. Това ми помага да снижа излагацията до минимум. Не си спомням за конкретен провал, но благодаря на хората, които са изяли излагацията без да ми кажат, със сигурност е имало такава", откровена е кулинарката. 

Любимите ѝ ястия са тиквички, броколи и ... сладолед! Така че очакваме оригинална рецепта от нея за сладолед много скоро в "Лекият път към вкуса". 

 Мечтае за свое място, където да приготвя Plant Based кухня - на основата на растителни продукти. 

"Каквото и да ми коства - ще направя този ресторант, каквото и да ми коства!", споделя Елена Петрелийска. 

Очакваме с нетърпение нейните оригинални рецепти за лесна, бърза и вкусна, но и здравословна храна!