#Разгарът на лятото не е само време за плажни приключения и летни партита. Всъщност това е най-предпочитаният сезон за един от най-вълнуващите моменти в живота на човек - сватбата. Как обаче се случва магията на сватбената фотография и колко усилия стоят зад най-впечатляващите сватбени фотоси? Важи ли и тук твърдението, че снимката струва говори от хиляди думи? И колко е трудно за един фотограф да се справи с всички булчински капризи?

За да намерим отговори на тези въпроси, в студиото на #Матине днес се срещаме с Любомир Жипонов - международно награден сватбен фотограф, който е спечелил отличия в едни от най-авторитетните и влиятелни платформи за сватбена фотография в света. През 2018 г. печели първата си награда за снимка в категория сватбена фотожурналистика, като по-късно през годината същата снимка влиза и в селекция сред най-добрите за 2018 г. на SLR Lounge. Но за Любомир, пътят към обектива започва след години на посвещение в инженерното строителство.

"Всъщност съм строителен инженер по образование. В 7-и клас имах избор да уча нещо със спорт, с изкуство или инженерство, понеже моето семейство са инженери. Тогава и аз реших, че ще тръгна, както традицията повелява и записах инженерни науки в Строителния техникум. После завърших и ВИАС, но като тръгнах да работя цялото това нещо усетих, че не е за мен. И съвсем случайно през 2015 година, докато организирах сватбата си с моята половинка, преоткрих сватбената фотография. Започнах да се занимвам - курсове, обучение и така в последствие започнах да се занимавам професионално.", разказва историята си Любомир.

Изкуството на сватбената фотография се крие в умението и усета само в един миг да запечаташ любовта в кадър. И след повече от година и половина, в която тържествата и организираните мероприятия баха ако не на пълна пауза, то в много тесен кръг и с куп ограничения, днес Любомир е щастлив, че това лято е наситено със сватбени емоции и вълнения. Макар крайният резултат да показва само истинско щастие, изразено на лицата, работата му всъщност никак не е лесна и изисква много търпение, знание и голяма доза психология. 

"Като фотографи ние се опитваме да запечатаме всички тези интимни моменти, да застанем под определен ъгъл - всичко е голям екшън при нас. Всъщност за нас е много трудно, не е просто едно щракане и натискане на бутон. Ние се опитваме под определени ъгли да хванем определени форми, определена светлина... Понякога са доста деликатни тези ситуации, когато сме в частта "подготовка на булката" и тя е със своите близки, приятелки, шаферки. Понякога тя е изнервена от предходните дни - притеснена, че чак сега започва организацията. Тогава и ние влизаме в ролята на съветници, помощници, укротители. Много пъти се е случвало булката да ми каже известно време след сватбата "Ти знаеш ли, че в този ден ти ми каза няколко думи и ме успокои." Настроението е ключово за хубави снимки. Ние, каквото и да се опитваме да направим, ако младоженците нямат настроение трудно се получават нещата.", споделя Любомир.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

За Любомир, участието в международни фотоконкурси и форуми не е самоцел. За него най-важно е преди всичко да свърши работата си добре и да запечата най-интимните моменти за хората, които се доверяват на опитното му око. Но признанието, особено когато идва от величия във фотографията, му носи истинско удоволствие.

"2018 година беше първата награда, която спечелих в една американска платформа и много се зарадвах, че нещата, за които се трудя и уча вече грабват окото и на експерти, понеже доста от професионалистите в журито на всички тези асоциации, в които участвам, са носители на награди и престижни отличия като "Пулицър". Също така те са обикновено и фоторепортери за световни медии. Да те оценят такива хора си е голямо постижение и престиж. Лично аз много се радвам, когато избирам снимки, пускам ги за съравнование в конкурс и в последствие някои от тях печелят награди.", казва Любомир.

След като е снимал сватби на морския бряг, в гората, на улицата и в центъра на София, днес Любомир си мечтае да снима сватба на някоя екзотична дестинация. А преди да го поканите да заснеме най-личния ви момент, изгледайте новия епизод на #Матине, за да научите още кои са най-странните места, от които се правят сватбени снимки и възможно ли е след време работата на Любомир да се върши от робот с изкуствен интелект. Не пропускайте и специалната селекция снимки, които Любомир подбра за #Матине, за да научите историите, които стоят зад международно отличените му фотографии.