#В "Матине" на гости е човекът, който може много да разкаже за българската музика и нейната трансформация в последните години. Покрай новия сингъл "Думи без лъжи" на  Б.Т.Р. и предстоящето турне на групата в Европа, посрещаме Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т.Р. в студиото ни! 

"Много специална песен в този албум е "Думи без лъжи", защото е римейк на една песен от  албума "Б.Т.Р.`97". Музиката е същата, но заглавието е "Последен звънец". Решихме да сменим текста, като презаписахме песента изцяло със съвременна техника и звук и нов текст и със специалното участие на нашия приятел Добромир Поликов "Мъро", който е втора китара. Получи се класически китарен дуел", казва Наско. 

С "Думи без лъжи" Б.Т.Р. поставя 7-ото парче в "Пъзел"-а. Песента, с твърд звук и послание в текста е дело на Славчо Николов, а аранжиментът е на Б.Т.Р. Видеото с режисьор Боян Карамфилов импонира на твърдия звук на песента и визията за музика на групата.

"Има страхотен дух, дори някои могат да кажат, че сме се върнали към корените си. Изненадващо се получи много по-добре, отколкото дори си представяхме".

В песента, Наско от Б.Т.Р. открива и философското послание за нас, като общество - да обърнем гръм на лицемерието, да не се лъжем. 

"Винаги давам шанс на човека отсреща да покаже доброто у себе си. Ако не го направи - отношенията ни ще са дотам. Най-лошият вариант е дългогодишен приятел да те предаде. За това се говори в песента. Аз самият прощавам лесно, но не забравям. Не мога да се товаря с глупостите на други хора". 

Както бяха планирали, музикантите от Б.Т. Р. посвещават 2024 г. на тяхната годишнина с турне в Европа и България. Европейското турне стартира на 30-и май във Виена и продължава в Цюрих, Лион, Бордо, Памплона, Мадрид, Валенсия след пореди юбилейни концерти у нас. 

"Как да отбележиш 30 години? Това е голяма годишнина. Така от самосебе си дойде идеята да го направим със симфоничен оркестър". 

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р." от съвместния им концерт със симфоничния оркестър на МДТ "Константин Кисимов" Велико Търново под диригентската палка на маестро Георги Патриков.

"Избрахме точно този концерт, защото оркестърът ни допълва. Има места по време на репетициите, в които толкова ни харесваше какво прави оркестъра, че ние се обирахме, за да се чува още по-добре", споделя Наско. 

С този албум Б.Т.Р. правят подарък и на себе си - запечатвайки преживяването като спомен. Това, което ги води и в музикалния път е усещането за местата, на които са свирили - именно спомените за преживяното. След завръщането от Европейското турне, Б.Т.Р. ще обикалят и в България, като отблеязват, че отдавна не са били в Летния театър на Стара Загора. След това минават и по Черноморието и се завръщат в София. Билетите вече са в продажба. Националното юбилейно турне на бандата обхваща 7 града в България  - 27 юни в Стара Загора, следва 2 август - Варна, 9 август - Бургас, 14 август - Пловдив, 28 август - Плевен и 29 август - Велико Търново. Финалът на турнето е на 20 ноември в зала 1 на НДК. Билетите може да откриете в мрежата на Eventim.bg

Между check-a и концерта, Наско споделя, че обожава да се разхожда из градовете и да общува с хората. За легендарната българската банда е важно да има приемственост между младите музиканти и опитните, прекарали живота си на сцената. Затова и подкрепят нови изпълнители, като се надяват те да оставят хубаво творчество след себе си. 

"Опитваме се да запазим този дух да правиш нова българска музика. На нас много късно някой успя да ни помогне. Лутахме се, докато намерим себе си. Чак след B.T.Р`97 успяхме да се запознаем със "Сигнал" и "Щурците", които бяха наши идоли. Важно е човек да има такива хора до себе си. Хубаво е да знаеш какво искаш и от кого да поискаш съвет. Не всичко в живота е по учебник. Трябва да има и опит", споделя Наско. 

Онова, което мечтае да се случи в музикалната среда в България е, музикантите да бъдат приемани на сериозно и самите те да се уважават достатъчно. 

"Сцената е свещено място. Трябва да е така и за хората. Не може всеки да се качи на сцената. Ако ще го правиш - трябва да имаш нещо хубаво за публиката. Обидно ми е, че много актьори и класическите музиканти са със заплати под границата на бедността. Тези хора са учили много време. Те трябва да възпитават нашите деца на култура. В същото време те са пратени в ъгъла". 

Споделя, че не се притеснява от факта, че дъщеря му Мартина Пенев е избрала да стане актриса. 

"Казах ѝ - внимавай какво си пожелаваш, когато я приеха в Народния театър и сега тя трябва да бъде там на 100%. Няма да има време за странични занимания", отбелязва той. 

Самият Наско не помни кога точно е пожелал да стане музикант. Винаги е искал да пее. Преломният момент може би идва в 9-и клас на една от спирките на автобус 280 в София. Тогава е поканен за певец в група и се озовава в салона в училището на "Младост" 4. Останалото може да чуете в разговора с Рени Чавдарова!