Кафе-коктейлите съществуват от хиляди години насам. Но едва през 40-те години на миналия век една определена напитка затвърждава идеята за комбинация между кофеин и алкохол. Става дума за ирландското кафе. Горещо еспресо, ирландско уиски и захар, гарнирани с бита сметана - ако зависеше от барманите, вероятно всички щяхме да започваме сутрините си така.
В реалността обикновено кафето ни изпраща на работа сутрин, а алкохолът ни посреща, когато се прибираме вечер. Ако се замислим обаче, двете напитки имат много общо: и двете са напитки с богата история и култура. И при двете има огромна гама в качеството от долния рафт до горния. И двете се сервират в специални чаши, както и двете могат да се консумират като топли и студени напитки. Сами по себе си и кафето, и алкохолът имат безкраен потенциал, но представете си какви вкусови изживявания могат да се получат, когато тези култури са събрани в едно.
Един от големите кафе производители, които залагат на иновацията и допринасят за това, индустриите да намират общ език е Lavazza. През последните години емблематичната италианска компания представи нови, креативни начини, по които можеш да се насладиш на едно еспресо. Част от тях са именно кафе-коктейлите. С помощта на опитни миксолози от цял свят брандът успя да наложи комбинацията от кофеин и алкохол, а все по-често в менюта на световно известни барове и ресторанти присъстват такъв тип напитки.
Няма как да не се запитаме дали кафе-коктейлите намират място и у нас. Затова се обърнахме към човек, който отлично знае как да съчетае две от най-големите удоволствия в живота. Стефан Христосков е опитен барман и жарък любител на кафето. Уменията си зад бара дължи на много курсове и семинари, които е посещавал както в България, така и в чужбина. А интересът му към кафето пламва след специализирано обучение в един от тренинг центровете на Lavazza и благодарение на многото прочетени книги. Неговият опит сочи, че кафето има идеалните вкусови компоненти, които в бъдеще ще намират все по-голямо приложение в миксологията.
В свободното си време Стефан обича да експериментира с нови комбинации и често приготвя интересни коктейли с кафе вкъщи. Негово хоби е и да открива нови места за кафе из България и по света, да опитва различни сортове и вкусове и да обогатява своите знания за кафе културата. През годините, той е открил, че удоволствието от кафе-коктейлите се крие в гаранцията кафето да блести и да се използват съставки, които допълват характерния му вкус.
Вдъхновен от Qualità Oro - Perfect Symphony на Lavazza, Стефан забърка два коктейла, които можете да си приготвите лесно в домашни условия. За първия, в стил Еспресо Мартини, той използва три вида алкохол: ананасов ром и крушова ракия, които да подчертаят вкуса и аромата на кафето, както и лъжица абсент за финал.
Вторият избор на Стефан беше безалкохолен коктейл в стила на Еспресо Тоник. В него той съчета еспресото с цитрусовия вкус на кордиал от грейпфрут и розмарин и завърши с джинджифилов тоник.
Ако обичате нестандартните комбинации и сте фенове на балансираните вкусове, рецептите на Стефан са идеалният начин да се насладите на оригинален коктейл вкъщи.
Еспресо Мартини:
Чаша еспресо Lavazza Qualità Oro
40 мл ананасов ром
10 мл крушова ракия
25 мл микс оржиат, цитруси и боровинки
15 мл кафе ликьор
1 бар лъжица абсент
Гарнира се с пудра от цвекло и анасонова звезда, без лед в чашата за сервиране.
Еспресо Тоник:
Чаша еспресо Lavazza Qualità Oro
15 мл кордиал от грейпфрут и розмарин
Долива се джинджифилов тоник
Гарнира се с кора от грейпфрут и сушено индрише.
Материалът е подготвен от Lavazza.
НАЙ
Петя Дикова и Илиян Любомиров: Да се влюбиш за 90 секунди
Кой превърна бургаския "Сан Стефано" в булевард-картина?