За някои от нас е трудно да си представим как е изглеждал светът преди кафето. Не случайно историците наричат този период от съществуването на човечеството "тъмните векове". Шегата настрана - от началото на 12 век досега, кафето се е превърнало в изкуство и ежедневна част от живота на милиарди. И докато изцяло сме свикнали да консумираме кафето си в чаша, понякога забравяме за възможностите, които то носи.

Един от първите брандове успели да разкрият огромния потенциал на кафените зърна е Lavazza. Oще през 2001 година италианската компания започна да работи с най-добрите майстори на изисканата кухня от цял свят, за да популяризира кафето и да предложи нови начини за неговата консумация, като възвишено произведение на кулинарното изкуство.

В резултат на това, през последните години много кулинарни експерти и ентусиасти започнаха да експериментират с кафето и в кухнята. Все повече шеф-готвачи се възползват от уникалните вкусове и аромати, които ободряващата напитка притежава, за да създават най-различни ястия.

 

Снимка: Lavazza

Особено популярно е кафето да се използва при приготвянето на всякакви видове месо. Мариноването с кафе може да направи месото по-крехко и сочно, и да помогне за запечатването му с вкусна златиста коричка.

Използването на кафе в солени рецепти наистина грабва заглавията на кулинарните блогове, но ние сме наясно, че любимата напитка на милиони хора по света може да придаде дълбочина на вкуса и на десертите. На това ни научиха Деси и Стоян от Goodlife - експерти в приготвянето и заснемането на качествената храна и напитки. Те са олицетворение на перфектния кулинарен екип - тя е фууд стилист и готвач, а той - кулинарен фотограф и видеограф. Освен в кухнята се допълват и в живота - двамата са женени от много години. Помолихме ги да ни приготвят десерт, като използват кафе.

Те заложиха на италианската класиката - Тирамису.

 

Снимка: Lavazza

В рецептата на пръв поглед няма нищо сложно, но разковничето се крие в продуктите. За ястията, които изискват малко съставки е важно те да са качествени. За да приготвите автентично Тирамису, яйцата и сиренето трябва да са пресни, а героят в чинията - кафето, да има неповторим вкус и аромат. Затова Деси и Стоян се спряха на Lavazza Qualità Oro - комбинация от 6 разновидности Арабика от най-добрите зърна на Централна и Южна Америка с ароматен и добре завършен вкус.

Заедно с тайната на истинското Тирамису, Стоян и Деси ни посветиха и в кулинарната си философия. Според тях е важно да подбираме храната и напитките, които консумираме с внимание, и да не забравяме да експериментираме, както в кухнята, така и в живота.


Материалът е подготвен от LAVAZZA.