"Никой не остава безразличен" - коментира жител на улица "Братя Миладинови" в София, сочейки ръждясалата фасада на новата сграда отсреща.

Снимка: Пламен Гаврилов

DOT Sofia е новата градска точка на София, съчетаваща е себе си няколко характерни удоволствия за съвременния градски човек.

Мястото отвори врати през септември, но нестандартната му фасада е в града над година и не спира да привлича любопитните погледи. 

Снимка: Асен Емилов

"Фасадната обшивка от ръждясала стомана документира постепенно изчезващата вехтост на квартала, а системата от отварящи се капаци свързваме с динамиката на търговските павилиони." - казват I/O Architects, които стоят зад концепцията на сградата: едно от най-разпознаваемите в чужбина български архитектурни студиа, което вече 20 години успешно представя българската съвременна архитектура пред света, носител на 10 номинации за наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз "Мис ван дер Рое".

Снимка: Асен Емилов

Новото пространство спечели и голямата награда на "Български архитектурни награди". 

Тук се пресичат изискан апартхотел с оригинална сайт спесифик архитектура, частна колекция със съвременно българско изкуство и ресторант KOMAT, определян от създателя му като "изследователски"

Снимка: Пламен Гаврилов

DOT Sofia се намира в непосредствена близост до Женския пазар - сърцето на стара София, историческият център на града, който в продължение на векове е бил дом на търговията и пазарите.

През последните години районът постепенно се превръща в мултикултурно средище, а DOT Sofia е една от многото сгради и инициативи тук, които имат за цел да допринесат за неговото преоткриване и развитие.

"Създаването на DOT Sofia е сбъдване на детска мечта - един ден да мога да допринеса с нещо, независимо колко голямо или малко, но което да позволи на хората да видят и да се насладят на красотата на България, където съм роден" споделя д-р Панчо Георгиев, създател на DOT Sofia, който израства в Швейцария, дълги години има лекарска практика, а днес е бизнес консултант.

Снимка: Пламен Гаврилов

Той добавя още:

"През последните години се влюбих в страхотната съвременна архитектура, изкуството, храната и цветните и сложни градски квартали."

DOT Sofia събира всичко това и прави онзи уютен, вкусен и модерен разказ, чрез който бих искал нашите гости - местни или чуждестранни - да преживеят този прекрасен град

Източник: Пламен Гаврилов

Но пътешествието ни в DOT започва отдолу - от нейния първи етаж и градина, където се намира най-новият софийски ресторант - KOMAT.

"Разглеждам нашата кухня като изследване на българската култура." - започва разговорът ни за менюто в KOMAT с неговия шеф-готвач Александър Гоцев, който дълги години живее и работи във Виена.

КОМАТ е плод на запознанството между д-р Панчо Георгиев и шеф Александър Гоцев, което последният нарича "откровение". 

Източник: Пламен Гаврилов

"Знаехме, че ще направим ресторант, но не и какъв точно ще бъде той. Постепенно, стъпка по стъпка, идеята се превърна в KOMAT - такъв, какъвто го виждате и най-вече вкусвате, усещате, преживявате в момента" споделя още шеф Алекс Гоцев. 

"Не съм имал свой ресторант в България - заявява без притеснение Алек - но цял живот изследвам нашата кухня, опитвам се да хвана неща, които са били в миналото и да ги възродя. В България има уникални кулинарни съкровища, все продукти в забравеност, които искам да предложим по нов начин.

Заедно с вечните класики, към които се връщаш отново и отново."

Източник: Пламен Гаврилов

Шеф Гоцев има забележителна кариера зад гърба си, работил е в "Сахер", в "Пале Кобург", както и за семейство Антинори, едни от най-старите потомствени винари в света. "Държа на българското - то е моето изразно средство. Постигнал съм всичко в чужбина, но винаги се връщам към българското."

Питам Алекс Гоцев каква е концепцията на КОМАТ - връзката между минималистичното пространство в интериора и храната. 

Kонцепцията на KOMAT е по-скоро изследователска

КОМАТ се опитва да бъде пресечна точка между изкуството и храната и се опитва да ги обедини. Бих казал, че ресторантът ни попада в известно безвремие, обединявайки специфично място и познати рецепти с фантазията ни за това как те биха били интерпретирани" казва още Алекс Гоцев. 

Източник: Пламен Гаврилов

Опитваме се да намерим баланса между традицията и модерния цайтгайст

Ресторантът среща модерното с традициите, такова, каквото е й архитектурното пространство. Питам Алекс кои са най-любопитните за него авторски ястия, които се предлагат. 

"Мога да кажа кои са моите фаворити в менюто. Това са качамакът с къпано то яйце, патешките сърца с трюфели и катъкът със сумак. Но като автор на цялото меню бих казал, че обичам и другите - просто тези, които изброих, са ми на сърце най-много".

Източник: Пламен Гаврилов

Разбира се, интересно ни е да разберем и какви интересни вариации на български ястия можем да видим.

Хубав пример е кьопулото ни от зелени домати със сланинка, лешници и еспума от овче сирене.

"Това е едно от ястията, характерни за нас. Нещо като "вечна класика" на KOMAT, преди самият той да се превърне в класика. Често съчетаваме храни с напитки. Пример за обратното - чуждестранна коктейлна рецепта, но с български почерк, е негронито ни с ракия".

Източник: Пламен Гаврилов

DOT Sofia е преди всичко концепция, около която в псоледствие е построена сграда, създаден ресторант, селектирано съвременно изкуство, събрани са хора с общи интереси и вълнения.

Според Алекс Гоцев KOMAT се вписва в тази концепция така, както всички останали елементи на DOT - изискан апартхотел, модерна архитектура, ресторант с отличителна кухня и престижна колекция от съвременно българско изкуство.