Ако сте фенове на италианското кино, 2 юни е празник и за вас. Официално това е Деня на независимостта в Италия, а за привържениците на техния темперамент, страст, романтика и невероятна кухня - 2 юни е повод за празник, полят обилно с червено вино и подкрепен със спагети! 

Остава ни само да поемем на едно въображаемо пътешествие до Ботуша, защото хубавото вино и спагети вървят и с приятно прекарване - в случая пред телевизора с 5 задължителни за гледане филми, с които да отбележим Деня на Италия. 

Вижте кадри от филмите в галерията >>>

Едва ли има някой, който да не е гледал италиански филм. Не говорим за "Кръстникът", а за истински италиански филм от италиански режисьор, действието на който се развива в Италия! И макар "Кръстникът" да е в списъка на най-големите класики, има още много невероятни италиански ленти, които трябва да гледате! 

1. Ladri di biciclette ("Крадци на велосипеди") (1948)

Това не е мласация, но  "Крадци на велосипеди" се смята за един от най-добрите италиански филми. Режисиран е от Виторио Де Сика, а действието се развива в Рим след Втората световна война.

Кадри от "Крадци на велосипеди". Ламберто Маджорани и Енцо Стаиола.

Снимка: IMDB

Главният герой -  човек на име Антонио Ричи, се мъчи да си намери работа в следвоенния Рим. Казват му, че за да работи, му трябва велосипед. Семейството му залага до последния чаршаф вещите си, за да може Антонио да си купи такъв, който впоследствие е откраднат на първия му работен ден. Така бедният Антонио тръгва със сина си да търси откраднатото колело. 

Кадри от "Крадци на велосипеди". Ламберто Маджорани и Енцо Стаиола.

Снимка: IMDB

Сценарият е адаптиран от Чезаре Дзаватини по едноименния роман на Луиджи Бартолини. Главните роли се изпълняват от Ламберто Маджорани и Енцо Стаиола. 

Кадри от "Крадци на велосипеди". Ламберто Маджорани и Енцо Стаиола.

Снимка: IMDB

„Крадци на велосипеди“ е един от най-прочутите филми в движението на италианския неореализъм, започнато от Роберто Роселини с „Рим, открит град“ (1945) и опитващо се да доближи максимално киното до действителността. Съгласно принципите на това движение, Де Сика снима само на място в Рим и вместо професионални актьори използва хора без опит в сценичното изкуство. Главната роля, например, се играе от Ламберто Маджорани, който е стругар. Това не пречи на лентата да спечели десетки награди и да се превърне в класическа картина на човешките ценности. 

2. La Strada ("Пътят") (1954)

Кадри от "Пътят"

Снимка: IMDB

„Пътят“ (на италиански: La Strada) е италиански драматичен игрален филм в стилистиката на неореализма, излязъл по екраните през 1954 година, режисиран от Федерико Фелини с участието на Антъни Куин, Джулиета Мазина и Ричард Бейсхарт в главните роли. Сценарият е написан също от Фелини в сътрудничество с Тулио Пинели и Еньо Флаяно.

Кадри от "Пътят"

Снимка: IMDB

Федерико Фелини е легендарен италиански режисьор, който фигурира във всички списъци за италианско кино по няколко пъти. "Пътят" е един от най-популярните италиански филми там. Филмът разказва историята за живота, страстите и страданията на пътуващи циркови артисти. Дзампано (Куин) е грубоват здравеняк, късащ стоманени вериги, неговата малка асистентка Джелсомина (Мазина), е купена от майка ѝ за десет хиляди лирети.

Кадри от "Пътят"

Снимка: IMDB

Не е изненадващо, че Джелсомина е тормозена от Дзампано. Сърцераздирателна история, на която няма да ви разкажем края.  "Пътят" печели  "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, така че бъдете сигурни, че няма да съжалявате!

3. La Dolce Vita ("Сладък живот") (1960)

„Сладък живот“  е италианско-френски игрален филм – трагикомедия, излязъл по екраните през 1960 година, режисиран от Федерико Фелини с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме в главните роли. Сценарият е написан от режисьора Фелини в сътрудничество с Тулио Пинели, Енио Флаяно, Брунело Ронди и Пиер Паоло Пазолини.

„Сладък живот“ е италианско-френски игрален филм – трагикомедия, излязъл по екраните през 1960 година, режисиран от Федерико Фелини с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме в главните роли. Сценарият е написан от режисьора Фелини в сътрудничество с Тулио Пинели, Енио Флаяно, Брунело Ронди и Пиер Паоло Пазолини.

Снимка: София Филм Фест

Произведението е разделено на няколко кратки епизода с пролог и епилог, проследяващи една седмица от живота на римския папарак Марчело Рубини (Мастрояни), в неговото непрестанно търсене на любов и щастие, които никога не идват. Влюбва се в актрисата Силвия и разлюбва приятелката си. 

Филмът е абсолютен хит в англоезичния свят и носи на Фелини пореден Оскар за най-добър дизайн на костюми. Преплита изкусно комедията и драмата и определено си заслужава дас е гледа. 

4. Il Gattopardo ("Гепардът") (1963)

Италианският филм "Гепардът"

Снимка: IMDB

„Гепардът“ е италианско-френски филм от 1963 година. Той е историческа драма на режисьора Лукино Висконти, с участието на Бърт Ланкастър, Ален Делон и Клаудия Кардинале

Сценарият е адаптация по едноименния роман на Джузепе ди Лампедуза. Произведението показва историята и настроенията в аристократична сицилианска фамилия и по-специално на нейния водач – принц Фабрицио Салина (Ланкастър) по времето на обединението на Италия и революцията на Гарибалди, която се провежда в Италия между 1860-1862. Бурно време, когато бедните и средната класа се надигат, за да свалят аристокрацията. Наричат лентата италианския "Отнесени от вихъра", заради пищните костюми и драмата!  

Един съвет? Придържайте се към оригиналната версия със субтитри. Има по-нова, дублирана версия, но тя просто не е същата.

5. La Vita è Bella  (Животът е прекрасен) (1997)

Кадри от "Животът е прекрасен"

Запазих личния си фаворит за последно! La Vita è Bella е един от най-красивите филми, които някога съм гледала. Той е и един от най-тъжните, така че бъдете готови да пуснете поне една сълза.

Кадри от "Животът е прекрасен"

„Животът е прекрасен“  e италиански игрален филм, драма-трагикомедия от 1997 г. с режисьор Роберто Бенини. В главните роли участват Бенини и неговата съпруга Николета Браски.

Почти веднага след излизането си печели международно признание – три награди „Оскар“ (най-добър актьор, най-добър режисьор на чуждестранен филм и за музиката към филма), осем награди „Давид ди Донатело“ и голямата награда на журито на фестивала в Кан.

Кадри от "Животът е прекрасен"

Заглавието на филма е взето от записки на Лев Троцки. Предчувствайки края си, докато е в изгнание в Мексико, той пише:„Животът е прекрасен. Нека бъдещите поколения го изчистят от злото, гнета и насилието и да му се наслаждават напълно". 

Част от  снимките се провеждат в родния град на Роберто Бенини, Арецо.

Филмът разказва историята на един италианеца Гуидо от еврейски произход по време на Втората световна война, който трябва да използва своя хумор и въображение, за да помогне на сина си да оцелее в концентрационния лагер.

Няма да ви разваме края, но не забравяйте носните кърпички и салфетките!