#Три месеца, трима актьори и едно парти на ръба на нелегалността. Финализиран по време на пандемия проект, продуциран от НАТФИЗ, от един студент от Академията.

„Краят на кръга“ е най-новият и обявен за последен късометражен филм, с който младият режисьор Димитрис Георгиев ще приключи обучението си.

Филмът ще излезе у нас в края на следващата година. Тепърва ще разберем дали това ще бъде следващ успех за Георгиев, след като през февруари 2021 година друг негов филм ще бъде излъчен на „Берлинале“ и в киносалоните в Германия след това. Става въпрос за филма - „Заедно без теб“ – филм по едно съвсем реално бягство от затвора.

Димитрис Георгиев се вдъхнови от реално бягство от затвора

Kадър: Дамян Димитров

Късометражният филм "So Close Away" / "Заедно без теб" на режисьора Димитрис Георгиев и Марий Росен вече е гледан от хиляди зрители у нас, а операторът - Дамян Димитров бе отличен с награда за най-добра кинематография.

Да очакваме ли и „Краят на кръга“ да последва успешната възходяща градация на останалите?

Разговаряме с Димитрис Георгиев за успехите през една сложна настоящата и предстояща бъдеща година.

„Готов съм за награди, които да имат смисъл. Защото отличията нямат чак такова значение, а по-скоро пътят за постигането им. Тоест от тези отличия зависят следващите проекти, по които ще работим. Селекцията в „Берлинале“ е постижение, но отново не е таванът, който гоня. Може би съм алчен за още успехи, точно защото от тях зависят следващите ми филми. Готвя се да пробия на голям фестивал, мечтая за момента, в който да ми се отворят вратите към голямото кино, за да има повече смисъл работата ми. За да достига до повече хора, което е идеята. Не смятате ли, че всичко останало е просто потупване по рамото и егото?“, споделя Димитрис, който през февруари ще се дипломира в НАТФИЗ с „Краят на кръга“.

Елена Телбис в главната роля в "Краят на Кръга"

Кадър: Росен Савков

„Да кажем, че „Краят на кръга“ не е просто заглавие. То е краят на един мой период, в който се посветих на късото кино

Край на студентските филми и началото на нов етап, на следващо ниво.

Оператор е Росен Савков, който предаде на проектът доста ярка и цветна визия. В нашата история затваряме един кръг с помощта на младите и изключително интересни актьори Елена Телбис, Петър Дочев и Лилия Гелева"

Актрисата Лилия Гелева във филма "Краят на Кръга"

Снимка: Петър Недялков

„Разказахме за едно доста брутално престъпление през гледната точка на главния персонаж и постепенно разказът става обективен. Самото движение MeToo много ме подтикна да пишем по тази тема. Затова този сюжет се съживи“, споделя режисьорът.

Елена Телбис в "Края на Кръга"

Снимка: Петър Недялков

Главната роля е писана специално за актрисата Елена Телбис. След това се появяват персонажът на Петър Дочев, който се оказва близък приятел на Телбис. Цветният нюанс във филма е Лилия Гелева.

Актьорът Петър Дочев в "Краят на Кръга"

Снимка: Петър Недялков

Сюжетът разказва за едно момиче, което е било брутално насилено преди половин година и на рождения ден на най-добрата си приятелка разпознава насилника си. Снимките продължават три пълни дни в разгара на пандемията, а за сцените трябва изключително много масовка... нещо, невъзможно да се случи в условията на коронавирус.

„Аз самият не се чувствах добре. Оказа се, че неочаквано, след 15 години ми се е възпалила операция. Но снимките нямаше как да спрат, бе твърде рисковано да не завършим филма. Лъжех всички, че съм добре в продължение на три дни. Щом приключихме, отидох на преглед и веднага ме сложиха на операционната. Трудно изкарах този проект, но е опит, който никога няма да забравя“, разкрива режисьорът Димитрис Георгиев.

Димитрис Георгиев по време на снимките с актьора Стоян Дойчев е чужбина. "Заедно без теб" е в селекцията на "Берлинале"

Снимка: Петър Недялков

Споделя и че успешното приключване на „Краят на кръга“ е чисто чудо.

„Всеки път, когато напиша нещо се подготвям психически за това дали има шанс въобще да успея да го реализирам. Но в някаква степен, до момента, всичко се е подреждало. Когато имаме готов сценарий всичко е възможно. Пък и с гръб от продуценти като Теодора Младенова и Данаил Младенов от NEWE, вече наистина всичко става постижимо.“, казва Георгиев.

На прага на дипломирането си обръща поглед назад към човека, който първо го е тласнал към кинорежисурата – режисьорът Гергана Тодева.

Димитър Иванов в "Заедно без теб"

Снимка: Петър Недялков

„Исках да се занимавам с театър, защото го обожавам като изкуство. Но тя ми каза: „Не! Ти виждаш в кадри! Мислиш визуално“.

Димитрис Георгиев режисира клиповете на певицата Алма

Кадър: Росен Савков

Години по-късно, когато е избрал да е режисьор вместо сценарист, смята, че е взел правилното решение. То го отвежда до работа с най-популярните актьори и музиканти. Димитрис Георгиев стои зад клиповете с милиони гледания на Алма, Дара, Михаела Маринова и мн. др.

Той е режисьор и на новия клип на Дара - "Мамасита"

Кадър: Росен Савков

„Интересно ми е да работя с различни артисти. Понякога те се свързват с мен, понякога аз се свързвам с тях. Единствено с цел да направим нещо хубаво.“, казва Димитрис.

Димитрис Георгиев режисира клиповете на певицата Алма

Снимка: Петър Недялков

„Във всеки проект, който снимам, влагам всичко, за да спечеля доверието на екипа си за следващия.“, казва Димитрис.

Смята, че има доста по-сериозно отличени късометражни филми на други режисьори, но е убеден, че късото кино отваря вратите към пълнометражния филм. Един къс филм, направен майсторски, понякога може да донесе още по-силно усещане от тричасов, впечатляващо разказан епос.